USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Вітаємо вдома, ласкаво просимо в ЄС». Як Зеленського прийняли у Брюсселі та що він сказав

9 Лютого 2023 16:29
Відвідавши в середу Лондон та Париж, президент Володимир Зеленський вранці у четвер поїхав до Брюсселя, де його оваціями зустріли в Європарламенті.

А потім переповнена зала стоячи слухала Гімн України і гучно відповідала «Героям Слава!» на слова Зеленського «Слава Україні!», пише ВВС.

Виступаючи перед європейськими депутатами, Зеленський заявив, що, воюючи зараз з Росією, Україна захищає не лише себе, а й усю Європу, європейський спосіб життя.

«Європейський спосіб життя – це коли люди вірять у завтра і готові вийти на площу, щоб вибороти своє завтра, а між президентом і протестувальником лише один-єдиний бар'єр, і це – чесні вибори. Така наша Європа, такі наші правила і такий наш спосіб життя. І для України – це шлях до свого дому», – додав президент Зеленський.

За його словами, Росія намагається знищити український спосіб життя, щоб потім знищити європейський, але Україна та Європа цього не дозволять.

«Загроза Росії лише в тому, що там є диктатор із шаленими запасами радянської зброї та підживленням зброєю від інших диктатур – наприклад, іранського режиму. Священна цінність людського життя була повністю знищена в Росії – окрім тих, хто всередині Кремля. Решта, всі 140 мільйонів громадян, – це лише тіла, здатні нести зброю в Україну на поле бою. Тримати інших в покорі або самим бути в покорі», – сказав президент.

Разом із Зеленським у Брюссель прилетів президент Франції Еммануель Макрон, який перед тим заявив, що Франція сповнена рішучості допомогти Україні перемогти та відновити її законні права.
Зеленського дуже тепло привітали в Брюсселі. «Вітаємо вдома, ласкаво просимо в ЄС», – написав у твіттері президент Європейської ради Шарль Мішель.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму твіттері зазначила, що «підтримуватиме Україну на шляху до нашого Союзу».

Вперше у своїй історії ЄС надає військову допомогу такого маcштабу і вперше в історії готує позитивну оцінку внутрішнім реформам в Україні, яка, воюючи, одночасно модернізує свої інституції, сказав Зеленський у своїй промові.

«Україна буде членом Євросоюзу. Україна, що перемагає, буде членом Євросоюзу. Євросоюзу, що перемагає», – закінчив він.

Президентка Європарламенту Роберта Метсола перед промовою Зеленського закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

«Ми знаємо про жертву, яку ваш народ платить за Європу, і ми маємо вшанувати не тільки словами, а й справами. Політичною волею забезпечити простішу торгівлю, якомога скорішим процесом вступу в ЄС, коштами для ваших людей, допомогою у відбудові, навчанням для ваших військових, військовим обладнанням і захисними системами, які вам потрібні для перемоги», – сказала Метсола.

Вона наголосила, що країни ЄС мають швидко розглянути як наступний крок надання далекобійних систем і літаків для захисту свободи в Україні.

Навіщо Зеленський приїхав у Брюссель і чи досяг свого?

Однак одне із головних питань, для розв’язання якого, судячи з усього, Зеленський і вирушив у європейське турне, поки що залишається: твердої обіцянки постачати Україні сучасні бойові літаки – з конкретними цифрами та датами – поки що не прозвучало.

Форум лідерів країн ЄС – це не ярмарок торговців зброєю. Для Зеленського це шанс опинитися в одному залі з 27 лідерами країн, багато з яких постачають Україні зброю, і спробувати переконати їх збільшити та пришвидшити ці постачання.

За словами Зеленского, винищувачі та ракети далекого радіусу дії важливі і доповнення для танків, про постачання яких західні країни після тижнів сумнівів недавно все ж домовилися, і хоча він обговорював питання про бойові літаки в Парижі, часу для його вирішення залишилося дуже мало.

У воєнний час президент рідко покидає країну, і за словами одного високопоставленого українського чиновника, він поїхав у Європу по результати.

Питання в тому, наскільки переконливо прозвучить його промова і що нового він зможе сказати.
Оглядач ВВС Кріс Мейсон, який спостерігав за виступом Зеленського в британському парламенті, сказав, що його головний меседж – «дякую за допомогу, але нам треба ще, і багато» – був прикрашений прекрасною риторикою колишнього актора, який почувається комфортно на публічній сцені та знається на театральних постановках.

Читати ще: «Разом побудуємо сильну Україну»: що передбачає Лондонська декларація, підписана Зеленським і Сунаком

Представляючи спікеру парламенту серу Ліндсі Хойлу шолом пілота-винищувача, Зеленський продемонстрував напис на ньому: «У нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її».

Незручні питання для Європи

Але бурхливі аплодисменти та військові літаки – не одне і те саме. І британський прем'єр Ріші Сунак не дав конкретних обіцянок надати Україні бойові літаки – хоча й доручив уряду вивчити питання про те, які винищувачі можна доставити ЗСУ та коли.

Даунінг-стріт повідомила, що міністр оборони Великої Британії Бен Воллес обудумує це питання, але підкреслила, що це «довгострокове рішення», і що підготовка пілотів може зайняти роки.

Частково затримку пояснюють станом справ у британських королівських військово-морських силах, які не встигають готувати пілотів для себе.
Теоретично британці можуть надати Україні певну кількість старих літаків, включаючи два десятки винищувачів Typhoon, але приведення їх в бойову готовність може зайняти час. Для їх обслуговування та ремонту потрібна непроста інфраструктура, якої в Україні немає.

Але головне – це потенціал ескалації конфлікту. З початку війни Москва не раз застерігала Захід від постачання зброї Україні, називаючи це провокаціями та загрожуючи відповіддю. У який саме момент в Кремлі зроблять висновок, що Рубікон перейдено?

Саме це мав на увазі лорд Робертсон, колишній генсек НАТО, коли сказав в інтерв'ю ВВС, що в ідеї з постачанням бойових літаків є величезні проблеми, щонайменше, в короткостроковій перспективі.

При цьому Робертсон визнав, що відправки кількох танків Challenger 2, перші з яких мають прибути в Україну в березні, недостатньо.

Закінчення бойових дій в Україні поки що не видно. Коли і чим закінчиться війна – незрозуміло, пише Кріс Мейсон. Які прохання України можна задовольнити? Як довго це можна робити? У що це обійдеться європейським країнам? І які можуть бути наслідки?

Поїздка Зеленського, підсумовує кореспондент ВВС, – це нагадування про те, що питання, які війна в Україні ставить перед Великою Британією та Європою загалом, будуть стояти перед ними ще довго.

Нагадаємо, 8 лютого, Володимир Зеленський відвідав Велику Британію, де зустрівся з Королем Чарльзом III і Прем’єр-міністром Ріші Сунаком, а також з українськими військовослужбовцями, які проходять там навчання. Того ж дня він прибув до Парижа, де зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном та Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Луч Показати IP 9 Лютого 2023 20:32
Не уявляю , як би мільярдер Порошенко просив допомогу і підтримку у всього світу , не продавши як обіцяв свої активи))
Луч до Луч Показати IP 9 Лютого 2023 20:32
П.С. кращий президент України!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus