USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Вкладали чотири-п’ять мін просто в окоп – і від ворожих снайперів тільки лахміття розліталося», – волинські мінометники про роботу під Бахмутом

11 Листопада 2023 16:08
На одній з ділянок фронту на сході України, що її тримає Луцький окремий батальйон територіальної оборони Волинської бригади, тиші майже не буває. Час до часу пускається осінній дощ, холодний вітер зриває залишки листя з дерев. Десь за спиною впевнено бухикають міномети. Постріл – і міна йде туди, де росіяни вчергове намагаються вдертися в нашу оборону. Рація крізь шипіння видає чергові цифри координат, і на планшетах командирів розрахунків з’являються умовні позначки цілей для ураження.

Головний сержант взводу молодший сержант Антон із позивним Тоха та два брати – командир розрахунку молодший сержант В’ячеслав із позивним Сява і старший навідник мінометного розрахунку старший солдат Сергій із позивним Брюс про себе розповідають мало, пише АрміяInform.

Тоха каже, що 17 років працював у менеджменті: «Виробництво, торгівля. Строкову не служив, у 2019 році їздив на полігон, місяць вчився з артдивізіоном «Акацій». У перший день вторгнення пішов до військкомату, звідти мене скерували в батальйон, і тут, враховуючи моє навчання, призначили у мінометну батарею. Був розвідником-далекомірником, потім навідником, під Бахмутом почав командувати розрахунком, а віднедавна став головним сержантом взводу».

Читати ще: Фронтові раціоналізатори: волинські тероборонівці удосконалили американський гранатомет

Навесні 2022 року Бахмут штурмували з усіх боків вагнерівці, які намагалися взяти місто в кільце. Тоді наші мінометники були на північному боці міста, у районі сіл Богданівка та Григорівка.

Як пригадують бійці, чи не найважчим під Бахмутом було доїхати до місця: «Багнюка, обстріли, а в нас пікапи, джипи – саме 82-міліметровий міномет і БК туди вміщалися».

«Адаптувались швидко, у батальйоні – всі добровольці, ані метра позицій не здали, навіть просувалися вперед. Піхота в нас узагалі молодці, а ми їм допомагали, чим могли. Що цікаво, спочатку до нашого підрозділу ТрО довіри сильної не було, але коли побачили, як ми воюємо, то ставлення змінилося», – розповідають мінометники.

Читати ще: Не втомляться нищити ворога: як волинські тероборонівці обстрілюють російські позиції

«Ми прикривали піхоту, бувало, що нас просто з окопів корегували, там були люди, які розбирались, командири розрахунків опрацьовували дані, і піхота бачила, куди що лягає. Працювали на осколкових підривниках. Аеророзвідка також допомагала. Бувало так, що групи вагнерів викошували вщент, одного разу міна просто в голову «музиканту» влучила.

Снайперів ворожих вдавалося вполювати, коли вони виходили на позиції. Ми отримували від піхоти дані і вкладали чотири-п’ять мін просто в окоп – і від тих снайперів тільки лахміття розліталося.

А загалом – робота як робота. Відпочив, помився, поїв і поїхав на завдання. Часу на відпочинок небагато – треба тримати в порядку міномети, автомати, амуніцію, заряди, БК. Особливо піклуємось про машини – багнюку повибивати, колеса перевірити. Бо доїхати до місця, коли росіяни поставили ПТУРа, було важко, поки їх не перебили… А так ворожий птурист нам дошкуляв серйозно, бувало, що йдеш Богданівкою до позиції і буквально переступаєш ті дроти від ракет… Наші хлопці з аеророзвідки його знайшли, і арта його накрила. Загалом, без дрона ми не працюємо.

Читати ще: Не роздають повістки, а інформують: як працюють рекрутингові групи 100-ї бригади ТрО

Хлопці з аеророзвідки в нас завзяті – одного разу дрон впав десь попереду наших позицій, на мінне поле, там міни-пелюстки лежать (російська заборонена протипіхотна фугасна міна ПФМ-1 «Лепесток», – авт.), ще купа всього, а він іде туди: «Я дрон там не залишу».

…Поряд з нами собака жила, вона п’ять цуценят привела. Собака породиста, чистокровна німецька вівчарка, навіть документи її знайшли. Ми цуценят спочатку в ямі годували, ходили туди, а потім вирішили забрати до себе. Тільки забрали – в ту яму прилетіло. Розібрали тих цуценят собі, вони вже дорослі. Так би мовити, змінили місце прописки з Донеччини на Волинь.

Читати ще: Мужньо відбили масований штурм ворога: волинських військових нагородили відзнаками

Що дивувало наших колег – нам дуже мало часу потрібно на пристрілку. Ми одну-дві міни випускаємо і влучаємо в ціль. Досягли цього, по-перше, завдяки тому, що міномет в порядку, і, по-друге, ми, коли рік виконували завдання під кордоном з Білоруссю, то вчились на полігонах. Кожен навчався своєї справи – навідники, командири, аеророзвідники… Багато також залежить від мін. Ми кожну міну перед виїздом переважуємо, адже не завжди позначки на боєприпасах відповідають дійсності. До речі, інколи російські міни не розриваються – приліт чуємо, удар, а вибуху нема», – розповідають про бойові будні.
На запитання, як вдається відволікатися від бойових дій, хлопці відповіли, що грають у футбол, щоправда, на приставці.

«Є хлопці-спортсмени, вони качаються, ми також купили гантелі, раніше була штанга, але її важко із собою тягати. Тому в нас є велика плазма, і ми, коли з’являється вільний час, влаштовуємо турніри, ігри різні вантажимо з інтернету… Головне – відволіктись від війни. А так – звичайна робота», – підсумував Тоха.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus