USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вода буде чистішою і якіснішою: «Луцькводоканал» реалізовує масштабний проєкт

22 Серпня 2023 18:36
Протягом п’яти років у Луцькій громаді реалізовуватимуть масштабний проєкт із впровадження сучасних технологій очищення та покращення якості питної води, а також для забезпечення надійності водопостачання.

Як розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк під час презентації проєкту «Вода. Програма розвитку Луцької громади» 22 серпня, йдеться про модернізацію Дубнівської станції водопідготовки з використанням сучасних технологій, встановлення модульних станцій водопідготовки в населених пунктах громади, стимулювання до використання локальних систем доочищення води в багатоквартирних будинках і кампанію «Water Kids. Якісна вода в навчальних закладах».
Питною водою лучан забезпечують Омелянівський, Гнідавський і Дубнівський водозабори. Основний розташований на вулиці Дубнівський. Він забезпечує, наприклад, 33-й, 40-й мікрорайони та центр міста. Гнідавський і Омелянівський – район ЛПЗ, вулиці Львівську, Гнідавську.
«Усі водозабори, зокрема найбільший Дубнівський, побудовано у 1970-х роках на основі застарілих і спрощених технологій очищення води. На жаль, станції збудовано таким чином, що проведення їх реконструкції неможливе без зупинки водопостачання. Однак зупинка водопостачання є неприйнятною для нас. До того ж, реконструкція таких об’єктів довготривала. Тож ми окреслили низку напрямків, якими рухатимемося в найближчому майбутньому. Ми впроваджуватимемо сучасні технології для покращення якості води», – зазначив Віктор Гуменюк.
Модернізувати Дубнівську станцію водопідготовки планують протягом 2023-2024 років. Під час робіт буде використано європейську технологію, яка базується на використанні напрацювань провідних виробників обладнання для очищення води. «Луцькводоканал» зможе реконструювати водозабір, не створюючи незручностей для жителів громади.

Читати ще: У Луцькій громаді впроваджуватимуть технології очищення й покращення якості питної води

«Єдиний шлях покращити якість води – впроваджувати сучасні технології. Ми зупинилися на технології польської компанії Krevox. Ця компанія реалізувала понад 300 проєктів із централізованого водопостачання в Польщі», – сказав очільник водоканалу.
Переваги системи Krevox для напірних і відкритих фільтрів:

- низькі інвестиційні та експлуатаційні витрати;

- високопродуктивна технологія Culligan мінімізує площу;

- промивання фільтрів тільки сирою водою;

- кількість промивної води не перевищує 3% від загального об’єму;

- автоматизована система управління роботою фільтрів;

- багатошарове та гнучке фільтраційне завантаження;

- будова фільтрів запобігає вимиванню завантаження в каналізаційну мережу;

- надійний антикорозійний захист фільтрів;

- відсутність необхідності застосування повітродувок для розпушування;

- дистанційне керування системою.
«Загальна потужність модернізованої станції має становити 24 мільйони літрів води на добу. Це близько 70% від потреб Луцька. Ми перекриємо ту зону артезіанських свердловин, яка містить значну кількість забруднювальних речовин, і суттєво підвищимо якість питної води, яку подаватимемо в місто», – сказав директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк.
Читати ще: Проблема стічних вод у суміжних громадах загострюється, – «Луцькводоканал»

Що стосується приєднаних населених пунктів Луцької громади, то до кінця року заплановано встановлення двох модульних станцій водопідготовки для мешканців села Брище й селища Рокині.

«Такі модульні станції – перспектива розвитку для невеличких громад чи населених пунктів. Це швидка можливість забезпечити мешканців якісною питною водою», – наголосив Віктор Гуменюк.
Як додав, упровадження системи Krevox і облаштування локальних модульних станцій – це сфера відповідальності водоканалу, а от доочищення води можуть реалізувати самі мешканці багатоквартирного будинку чи, наприклад, вимагати цього від забудовників.

«У магазинах продають різноманітні фільтри. Але перед впровадженням будь-яких систем потрібно проаналізувати якість води, щоб розуміти, що потрібно доочистити чи забрати. До того ж, фільтри чи спеціальні системи необхідно своєчасно обслуговувати. Тому ми підготували ініціативу щодо локальних внутрішньобудинкових станцій доочищення води», – звернув увагу Віктор Гуменюк.
Локальні внутрішньобудинкові станції. Критерії:

- багатоквартирні житлові будинки, де внутрішньобудинкові мережі водопостачання реконструйовані або виконані з поліпропілену, поліетилену, іншого матеріалу, відмінного від сталі;

- будинок введено в експлуатацію до 2015 року;

- встановлено комерційний загальнобудинковий лічильник із функцією дистанційного передавання даних;

- співвідношення бухгалтерської заборгованості за послуги водопостачання/водовідведення (з платою за абонентське обслуговування) до загального поточного нарахування складає менш ніж 1,05;

- наявне рішення зборів співвласників про участь у міській цільовій програмі на її умовах.
«Також два роки тому ми ініціювали встановлення питних фонтанчиків у навчальних закладах громади, – пригадав директор водоканалу. – Розроблено спеціальну систему очищення води, її подання на безконтактний бювет і в харчоблок для приготування їжі. Продуктивність такої станції – 600 літрів на добу, тобто вона повністю забезпечує школу питною водою».

Таку станцію облаштували в школі №22. Однак її не запустили через чинні обмеження, запроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу. Врешті її спробують запустити протягом вересня цього року.
Насамкінець Віктор Гуменюк резюмував: завдяки проєкту «Вода. Програма розвитку Луцької громади» мешканці отримають покращену воду й надійність водопостачання, при цьому вони не стикнуться із незручностями, як-от зупинка водопостачання. До того ж, фінансування цього дорогого проєкту не буде закладено в тариф.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus