USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вода у кранах стане європейською. ОНОВЛЕНО. ВІДЕО

15 Лютого 2012 17:48
Із кранів у більшості луцьких квартир вже не ллється знезаражена хлором вода. Відтепер для цих потреб використовуватимуть гіпохлорит натрію ‒ натрієву сіль гіпохлоритної кислоти (NaOCl).
Про це стало відомо під час презентації системи знезараження води, яка відбулася у КП «Луцькводоканал» 14 лютого.
На станції Дубнівського водозабору у Луцьку встановлено гіпохлоритну електролізну установку продуктивністю 100 кГ/добу в перерахунку на умовно чистий хлор, ‒ повідомили у КП «Луцькводоканал».
За словами головного інженера підприємства Сергія Строка, завдяки значним концентраціям робочого розчину гіпохлориту та низькій напрузі електролізера ‒ лише 12 В ‒ виробничий процес став безпечним для персоналу та довкілля.
Нова система знезараження води дозволить відмовитися від застосування хлор-газу, лише транспортування якого відбувалося за 1250 кілометрів, а це додаткові витрати. Також можна відмовитися від утримання системи попередження і раннього виявлення надзвичайних ситуацій в хлорному господарстві, яке є дуже небезпечним, адже балони з хлором вибухонебезпечні і легкозаймисті, а сам зріджений газ надзвичайно отруйний.
Як зауважив Луцький міський голова Микола Романюк, який взяв участь у презентації проекту «Реконструкція системи знезараження питної води на станції водопідготовки Дубнівського водозабору міста Луцька», невдовзі склад для зберігання хлору, який розташовується поблизу навчального закладу (школа-інтернат, – «ВН») і житлових будинків, закриють.
«Ще один аспект безпеки у тому, що у випадку потрапляння у воду більшої від нормованої кількості гіпохлориту вода просто буде солонішою, а от у випадку з хлором – отруйною», ‒ запевнив директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук.
Крім того, за словами Корчука, безпечність застосування установки ще й у тому, що гіпохлорит доставляти на підприємство не треба. Його виготовлення зі звичайної солі відбувається безпосередньо перед використанням – це частина процесу, який забезпечує нове обладнання.
Щомісяця «Луцькводоканал» на знезараження води прогнозовано використовуватиме приблизно 4 тонн солі.
Директор КП також переконував, що застосування нового обладнання не впливає на вартість водопостачання, однак додав, що з 1 березня тарифи таки зміняться. Водопостачання і водовідведення подорожчає в середньому на 4,4%.
Корчук також повідомив, що на реалізацію проекту зі знезараження питної води підприємство витратило близько 300 тисяч гривень, з яких 220 тисяч – кошти, передбачені загальнодержавною цільовою програмою «Питна вода України», а решта – кошти підприємства.
Директор «Луцькводоканалу» зазначив, що установка зі знезараження води – вітчизняного виробництва, за якістю не поступається імпортним, але коштує менше.
Згадали під час презентації про проект, успішне втілення якого, за словами Миколи Романюка, дозволить зробити воду з-під крана, такою, що «відповідатиме найвищим європейським стандартам». Мова про завершення реконструкції станції водопідготовки на Дубнівському водозаборі, де мають бути встановлені італійські фільтри, ‒ розповів Іван Корчук. Він нагадав, що минулого року на цю потребу, відповідно до програми «Питна вода України», було передбачено 8 мільйонів гривень, 2 мільйони 800 тисяч має передбачити місто.
«В цьому році буде придбано 8 фільтрів, вони будуть поставлені в кінці лютого ‒ на початку березня», ‒ додав директор підприємства.
Луцький мер зазначив, що цей проект загалом вартуватиме близько 24 мільйонів гривень. «У нас вода не найгірша, але коли я казав про фільтри, де також буде очищатися вода то, якщо ми завершимо весь той проект, вона буде відповідати європейським стандартам», ‒ додав Романюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
тиць-здиць Показати IP 15 Лютого 2012 10:45
Список лучан, в квартирах яких з крану ллється еуропейська вода додається....
111 Показати IP 15 Лютого 2012 16:02
А чому не кажуть , що з 01.03 вода та водовідведення подорожчає?
небайдужа Показати IP 15 Лютого 2012 18:19
Суцільна брехня !Гроші як завжди розкрадуть,а до якості Европейскої води як.....
В.О.В. Показати IP 16 Лютого 2012 17:42
Вода то буде європейською. Лишилося тільки вирішити, яким чином її сюди з Європи імпортувати?
Фёдор Показати IP 27 Лютого 2012 19:44
Ну краны, это еще пол беды. А воду разве не надо заменить?! Да её ведь в первую очередь и надо! Это же позор какой-то. В большинстве стран западной европы , горожане могут спокойно пить воду из под крана. Мы продолжаем "пасти задних". Но желание пить чистую воду есть и у нас. варианта два - фильтры и бутилированная вода. Я выбрал второй. Заказываю Аляску, тем самым спасая себя от этих помоев, которые текут из наших кранов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus