USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Водний шлях Дніпро-Вісла: як вирішать проблему з несудноплавним Західним Бугом

19 Червня 2015 21:00
Будівництво водного шляху E -40 не передбачає поглиблення існуючого русла Західного Бугу.

Такий оптимістичний висновок зустрічі експертів Комісії з питань розвитку водотранспортного з’єднання E -40 на ділянці Дніпро – Вісла, яка в середу завершила свою роботу в Луцьку.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Білорусь, Польща та Україна розпочали проект з планування відновлення воднотранспортного з'єднання Дніпро – Вісла. Фахівці трьох країн мріють, щоб цим каналом з'єднати Чорне і Балтійське моря.

Працівники водного господарства Волині роблять свій вклад у з’єднання двох морів, посприявши відновленню магістрального водного шляху E-40, а також відремонтувавши всі шлюзи і спорудити новий водозабірник.

Нагадаємо, магістраль Е-40 використовується лише на окремій ділянці, оскільки Західний Буг на ділянці державного кордону від Бреста до Варшави не судноплавний.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ МОЖНА БУДЕ КОРАБЛЕМ ДІСТАТИСЯ З КИЄВА ДО ВАРШАВИ, ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВОЛИНІ

Як повідомили у прес-службі Волинського обласного управління водних ресурсів, проблему вирішуватимуть не за рахунок поглиблення русла Західного Бугу (оскільки це може нанести екологічну шкоду навколишній території), а за рахунок будівництва окремого каналу на цій ділянці.

Учасники зустрічі у Луцьку заслухали перший звіт по техніко-економічному обґрунтуванню (ТЕО) будівництва цієї важливої міжнародної магістралі, яка дасть змогу забезпечити внутрішнє судноплавство між Херсоном і Гданськом. Секретар Комісії з питань розвитку воднотранспортного з’єднання Є-40 на ділянці Дніпро – Вісла Андрій Рекеш ось так підсумовує результати роботи експертів у Луцьку:

- Сьогоднішня зустріч була дійсно дуже важливою в реалізації проекту. Насамперед в робочих групах було розглянуто перший проміжний звіт консорціуму, який займається розробкою його техніко-економічного обґрунтування. В рамках цього звіту було ретельно розглянуть економічний аналіз можливого збільшення вантажопотоків, а також екологічні аспекти питання.

Окремим блоком було розглянуто варіанти можливих трас проходження водного шляху Є-40 на ділянці від Бреста до Варшави. Зокрема передбачається будівництво нового каналу, тобто не поглиблення існуючого русла Західного Бугу. Три варіанти, які прийняті за основу, протягом наступних п’яти місяців будуть підрядником додатково вивчені для розгляду в рамках ТЕО. Можу сказати, що існуючі варіанти передбачають прокладання судноплавного каналу південніше русла ріки Західний Буг. Не виключаю, що буде обрано і варіант додаткової водоживильної системи. Тобто йдеться про створення низки водосховищ, які будуть акумулювати воду для даного регіону. Наступна зустріч планується в Бресті орієнтовно в серпні-вересні. На ній буде розглянуть другий звіт по ТЕО стосовно досліджень з питань гідротехніки, водоживлення, тобто умов для забезпечення навігації на магістралі.

Зустріч у Луцьку вийшла позитивна, конструктивна, і, що важливо, члени комісій змогли прийти до єдиної думки, а всі рішення приймалися за допомогою консенсусу. Вважаю, дуже важливо в такому міжнародному проекті, де є три національні центри, думки яких повинні враховуватися.

Зауважимо: екологічний аспект проекту надзвичайно важливий. Оскільки на берегах Західного Бугу (а в Польщі просто Бугу – авт.) розташовано кілька національних (народових) парків і велика кількість інших заповідних територій. Спрямлення русла, яке тут дуже звивисте, нанесло б непоправної шкоди природі цього регіону Польщі. Тому на думку більшості найбільш прийнятним варіантом вирішення проблеми, є спорудження окремого судноплавного каналу між Брестом і Варшавою. Питання його трасування і, що найголовніше, водоживлення, сподіваємося будуть запропоновані вже на наступній зустрічі, яка відбудеться через три місяці в Бресті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Мік (галицька миша) Показати IP 19 Червня 2015 21:52
Навіщо?
Миш (волинська міка) до Мік (галицька миша) Показати IP 19 Червня 2015 22:19
Аби відмити гроші.
мишеня Показати IP 19 Червня 2015 22:36
нові шанси для контрабандистів
липа Показати IP 20 Червня 2015 14:27
возьмите в аренду у китайцев землечерпалку, прикиньте ее производительность... "Производительность драги производит впечатление. Она забирает с морского дна и отправляет на поверхность 4,5 тыс. м3 песка в час. Такая производительность позволила ей в течение неполных 10 месяцев почти до неузнаваемости изменить пять рифов в архипелаге Спратли."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus