USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь не повністю готова до посівної

27 Березня 2009 15:15
Забезпеченість господарств області мінеральними добривами для проведення посівної кампанії становить 59%, чого має вистачити для першого підживлення. Про це під час колегії ОДА розповів начальник облуправління агропромислового розвитку Анатолій Аршулік, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
За словами пана Аршуліка, забезпеченість господарств області мінеральними добривами для проведення посівної кампанії становить 59%, чого має вистачити для першого підживлення. Проте начальник головного управління АПР наголосив на диспропорціях забезпеченості районів добривами. Адже якщо у деяких районах міндобрив закупили у достатньо багато, то в інших рівень відповідного забезпечення коливається в межах 7- 24%.
Пан Аршулік відзначив, що готовність машинно-тракторного парку області до весняно-польових робіт – 92-95%. За словами посадовця, держава передбачила поставки дизельного палива та бензину для сільгоспвиробників Волині за пільговими цінами. Крім того, Анатолій Аршулік відзначив, що скорочено дефіцит коштів, які мають йти на потреби сільського господарства Волині. Чиновники сподіваються, що поліпшить ситуацію і розблокування механізму пільгового кредитування сільгосппідприємств.
Натомість голова профільної депутатської комісії Волиньради, керівник одного з найбільших агропідприємств регіону Валерій Діброва наголосив: «З того, що ми говорили на сесії, мало змінилося».
Пан Діброва наголосив, що досі не вирішена проблема повернення ПДВ щодо виробництва цукру на давальницьких умовах.
«Постає питання – чи ми (сільськогосподарські підприємства, – «ВН») будем сіяти цукровий буряк чи ні?» – сказав Валерій Діброва.
Він зазначив, звертаючись до голови ОДА Миколи Романюка: «Поки що жоден виробник не відчув фінансування з боку держави». Пан Діброва обурений, адже як тільки почали говорити про підвищення акцизів на дизпальне, то за добу трейдери підняли ціну. За інформацією аграрія, ціни на дизельне паливо підвищилися на гривню - з 3,90 гривень за літр пального до 4,90 гривень.
За словами Анатолія Аршуліка, щодо ПДВ – то тут усе залежить від позиції ДПА і профільного комітету Верховної Ради. Що стосується обласного рівня, то там передбачено 2,5 мільйона гривень по програмі переоснащення машинно-тракторного парку. При цьому потреба складає 3,2 мільйона гривень.
На думку Валерія Діброви, у відповідному фінансуванні з бюджету «січень випадає». Натомість Микола Романюк зазначив, що про таке вперше чує. Проте заступник начальника головного фінансового управління ОДА Володимир Селедець запевнив, що це не так, хоча коштів бракує.
Пан Аршулік на запитання губернатора відповів, що для Волині збільшено обсяги форвардних закупівель державою сільгосппродукції з 16 тисяч тонн до 40 тисяч. Це, за розрахунками, дозволить додатково отримати 20 мільйонів гривень.
«Так що, Валерій Григорович (Діброва, – «ВН»), з тебе могорич», - зіронізував пан Романюк.
Крім того, під час колегії піднімалося питання стосовно затоплення поліських районів. Микола Романюк доручив до найближчого вівторка (31 березня) розробити конкретні пропозиції щодо фінансування заходів, які дозволять вирішувати проблему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus