USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинська прокуратура захищає Колісника від кримінальної відповідальності?

17 Липня 2015 17:54
Екс-начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник, попри ухвалу суду, так і не поновив на посаді незаконно звільненого підлеглого. Разом з тим, пан Колісник не поніс жодної відповідальності за умисне невиконання вироку суду, попри численні скарги постраждалого в прокуратуру.

Віталій Жабчук працював у сфері лісового господарства ще з 1984 року. У Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства він прийшов у 2001 році і обіймав посаду головного спеціаліста відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу до жовтня 2010 року. Саме тоді наказ про його звільнення підписав тодішній керівник ВОУЛМ Богдан Колісник. Своє рішення він мотивував тим, що виконувати свої професійні обов’язки Віталій Жабчук більше не може у зв’язку зі станом здоров’я – напередодні чоловік отримав ІІ групу інвалідності.

Проте пан Жабчук назвав таке рішення начальника незаконним, оскарживши його у суді. Оскільки у посадові обов’язки керівника, окрім іншого, не входить створення та ліквідація посад. І суд визнав звільнення незаконним ще 21 січня 2011 року. Після чого була подана апеляція, але Львівський апеляційний суд своїм рішенням 30 серпня 2011 року залишив ухвалу суду першої інстанції без змін.

У Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства вирішили подати касаційну скаргу, в якій одним із пунктів просили зупинити виконання рішення судів перших двох інстанцій. Проте суддя у постанові відмовив цьому проханню.

Вичерпавши всі законні методи «боротьби» проти незаконно звільненого Жабчука, Богдан Колісник взявся за незаконні. Не зважаючи на те, що останнє рішення суду було остаточним та оскарженню не підлягало, колишнього головного спеціаліста відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу так і не поновили на посаді.

«Таким чином, Колісник не захотів виконувати постанову Волинського адміністративного суду - ухвалу Львівського апеляційного суду та ухвалу Вищого адміністративного суду», - пояснює Віталій Жабчук.

Невиконання рішення суду підпадає під ознаки злочину, передбаченого статтею №382 Кримінального кодексу України, а тому проти Богдана Колісника мали б порушити кримінальну справу.

Незаконно звільнений Віталій Жабчук вирішив добиватись правди в прокуратурі, скерувавши туди подання. Згідно попередньої редакції Кримінально-процесуального кодексу, яка діяла на той час, слідчий мав би порушити кримінальне провадження протягом 10 днів. Проте цей термін дещо затягнувся – на рік. Після року бюрократичної тяганини, суддя Луцького міськрайонного суду Алла Борнос постановила скасувати постанову прокурора Бущака В.В. від 19.11.2012 року про відмову в порушенні кримінального провадження, а також задовольнити скаргу громадянина Жабчука. Окрім того, скерувати необхідні матеріали в прокуратуру міста Луцька для вирішення питань щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та, власне, здійснення досудового розслідування.
Проте, зі слів Жабчука, ця постанова так і не виконана по цей день, про що є відповідна ухвала судді Ковтуненка В.В.

«Після винесення судом постанови, будь-яких слідчих і процесуальних дій на виконання постанови суду і подання державного виконавця не вчинялося, а тому вони залишились поза увагою сторони кримінального провадження», - витяг з ухвали.
Загалом, за час судової тяганини Віталій Жабчук скерував в обласну прокуратуру 21 заяву щодо умисного невиконання тепер вже колишнім начальником Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богданом Колісником постанов та ухвал трьох судів. У відповідь отримав стільки ж постанов про закриття кримінального провадження.

До слова, остання, 21-а, датована 26 червня 2015 року, за виключенням декількох доданих фраз, абсолютно дублює попередню, від 31 березня 2015 року. А та, своєю чергою, була скасована Луцьким міськрайонним судом.
Під час судового слухання, яке відбулось сьогодні, 17 липня, постраждалий Жабчук зазначив, що у постанові слідчий Божко С.І. надав неправдиву інформацію щодо того, що особисто Колісник не може нести відповідальності.

«Ваша Честь, перед вами сидить 15-й слідчий, який розглядав цю справу. Але він єдиний, хто собі дозволив постановляти те, що відповідальність несуть посадові особи, а не Колісник особисто. Проте, законодавчо прописано, що обставина, встановлена судом, не підлягає доведенню. Є постанова прокурора від 10 вересня 2012 року в якій йдеться про те, що відповідальність за умисне невиконання рішення суду необхідно приймати стосовно Колісника. Всі 14 слідчих рішення приймали стосовно Колісника Богдана Івановича. А тут слідчий вирішив, що він вищий за Конституційний суд», - заявив Жабчук.
До матеріалів суду також додали копію заяви Жабчука про порушення слідчим Божко С.І., а копію документу направили у прокуратуру Волинської області.

Сам же слідчий Божко у залі суду пояснив, що він не вбачає складу злочину ні у діях Богдана Колісника, ні інших посадових осіб. Разом з тим заявив, що постанови від 30 березня 2015 року та 26 червня 2015 року не є ідентичними.

«Всі вказівки суду в ухвалах про скасування постанови про закриття кримінального провадження виконані, дано правову оцінку. Тому прийнято рішення про закриття кримінального провадження. Що стосується службових осіб, то згідно диспозиції статті 382 Кримінального кодексу України, відповідальність можуть нести службові, фізичні та будь-які особи. Тому мною було прийнято рішення про відсутність у діях як і Колісника, так і інших службових осіб, складу кримінального правопорушення», - заявив слідчий Божко.
Натомість, суд задовільнив скаргу незаконно звільненого Жабчука, а тому постанову слідчого прокуратури Волинської області Божка С.І. від 26.06.2015 року про закриття кримінального провадження скасувати.
Своє рішення суд аргументував тим, що під час досудового розслідування не було в повній мірі виконано вказівки, наданої згідно ухвали Луцького міськрайонного суду.
Разом з тим, звільненого Віталія Жабчука так і не поновили на посаді. Досі не поніс жодної відповідальності і екс-очільник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник. А тому по факту, справа, яка тягнеться ще з 2010 року, так і не наблизилась до вирішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
віктор Показати IP 17 Липня 2015 18:35
все рішають гроші ...
вова до віктор Показати IP 18 Липня 2015 09:05
прокуратура захищає тих хто платить потім суд дожче не буде порядку в цій країні ніколи
Одна до віктор Показати IP 20 Липня 2015 19:21
Не все вирішують гроші. Пан Жабчук, перед початком Майдану усе спланував. Він то поновлювався на роботі, то лікарняний брав. В результаті, на роботі відсутній, постійні курорти і відпочинки. Виконаної роботи повний нуль. Те що в нього група по інвалідності, яка не сумісна з роботою в даній структурі, ніхто не зважає, виникає питання: Хто кому платив?? І кому Жабчук підстиляється??? Можливо це свободівці ?) Які не можуть прийняти те, що вони залишились в минулому, історії. Створюють інтриги, платять людям, які прямують до Києва. Маю сумніви щодо їхньої порядності, націоналізму і патріотизму. Де крутять великі гроші, не має вище сказаного, лише невдоволення і велика жаба, яка їх скоро вдавить.))
дідо Показати IP 17 Липня 2015 18:42
Багато прокурорських маєтків та дачок побудовані з лісоматеріалів,які організував-порішав Колісник. З добро-добром платять.
777 Показати IP 17 Липня 2015 20:41
А якщо попробувати [email protected] - це пошта яку надав заступник ген.прокурора можливо звернуть увагу
ЛУЧАНКА Показати IP 17 Липня 2015 20:44
Вам що нема про що писати....для чого цей брєд....Колісник в даній ситуації був прав 100%!!! Але для чого згадувати події... ви пишіть, який зараз бардак робиться в лісовій галузі...
Свідок Показати IP 17 Липня 2015 21:39
Чому шановний не розказує про те як Він ( Жабчук Віталій ) така "шанована людина" напився на єгерських змаганнях в Горохові та розмахував зброєю - ще тоді треба було звільнити по статті - якби зараз співав? Хай подякує,що не постатті звільнений.
? Показати IP 18 Липня 2015 09:22
Просте питання: чому Жабчук не поновлений на посаді й досі (Колісник не працює вже давним давно) і чому не порушено кримінальне провадженння щодо нового керівництва управління ЛГ?
справедливий до ? Показати IP 18 Липня 2015 23:14
не поновлять тому, що скасована посада! тав ще тому що він попадався на браконєрці та тому п. іт. д.
23 до ? Показати IP 20 Липня 2015 19:16
100%
Москаль Показати IP 18 Липня 2015 09:28
Обвал всього волинського криміналу (митного, прокурорського, лісового, судівського...) станеться раптово і коли ніхто не буде цього чекати. Недолго Фраер танцевал.
анінім Показати IP 18 Липня 2015 11:12
Бабло перемагає зло!!!
па Показати IP 20 Липня 2015 09:54
а чому Ви в Жабчука не запитаєте про те як його було поновлено на посаді а потім він сам звільнився
піп Показати IP 20 Липня 2015 15:04
да статейка цікава, заказна, - куди дивляться суди, чим керуються виносячи такі рішення і чому їм за стільки часу не відомо, що Жабчук був поновлений на роботі за рішенням суду, звільнений з роботи за власним бажанням, волиньлісом виплачено йому всі кошти, а пізніше судами встановлено, що його звільнення є правомірним і що остаточне рішення про правовомірність звільнення Жабчука вирішувалось у Києві в суді. Чому кореспонданти подаючи таку інформацію не перевіряють а викладають на той манер який вигідний пану Жабчуку.
Одна до піп Показати IP 20 Липня 2015 19:24
Цілком згідна!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus