USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські автошколи не можуть готувати водіїв

2 Квітня 2016 11:25
Жертвами реформи МВС стали майже 3 тисячі автомобільних шкіл в усій країні: з січня 2016 року немає органу, який має видавати сертифікати закладам. Серед тих, хто не може сьогодні продовжувати свою роботу, є й волинські автомобільні школи.

Так, свого часу була прийнята постанова Кабміну, згідно з якою автошколи має акредитовувати Міністерство внутрішніх справ. Але сьогодні з початком реформування МВС цей процес зупинився.

Формально колишній Департамент ДАІ МВС України, а нині Головний сервісний центр не проводить акредитацію закладів з підготовки водіїв.

Сервісні центри та їх центральний апарат спочатку пояснювали таку ситуацію неправомірністю власних підписів, адже переважна більшість із них зараз перебувають у статусі виконувачів обов’язків.

ЧИТАТИ ЩЕ: РЕФОРМА ТРЬОХ ФОТО: СПРОСТИЛИ ПРОЦЕДУРУ ОТРИМАННЯ ВОДІЙСЬКИХ ПРАВ

Потім мотивували свою бездіяльність підготовкою проектів нормативно-правових актів. Як наслідок – робота майже 3 тисяч автошкіл України паралізована. У такій же ситуації опинилася автошкола волинського спортивно-технічного клубу ТСОУ, пояснює його директор Анатолій Долинський.
«Ми одні з перших на Волині акредитувалися і отримали сертифікат на право підготовки водіїв. Виданий нам сертифікат діяв до 21 січня 2016 року, і ми мали б подавати документи на отримання нового. Але ми уже п’ятий місяць нічого не можемо зробити. Ми були готові проходити акредитацію ще в жовтні. Але весь час чули відмовки: то нам акти обстеження не могли зробити, то зайняті були, то казали: «Ми самі не знаємо що з нами буде». А зараз питають, чого ми раніше не зверталися», - розповідає Анатолій Євгенович.
З його слів, пакет документів вже давно готовий, всі викладачі акредитовані торік, місцева поліція дописує акти обстеження. Але насправді ніхто не знає куди саме подавати документи, яка процедура подачі.

До слова, коли матеріал готувався, уже стало відомо, що з 11 квітня в Києві в сервісному центрі чекають на автошколи, щоб ті подавали документи. Але, зважаючи на те, що новий сертифікат потрібен 3 тисячам автошкіл, а за день в сервісному центрі можуть прийняти не більше 30-40 заяв, то виникають побоювання, що процес отримання сертифікатів може затягнутися на декілька місяців вимушеного простою.

Як записатися в чергу до сервісного центру, яка процедура подання - досі ніхто не знає. А тим часом автошколам потрібно платити податки, оренду, комунальні послуги, зарплату працівникам. Приміром, у волинському спортивно-технічному клубі працює 12 людей, яких уже відправляли у вимушені відпустки, бо немає за що платити зарплату.

Щороку на курсах підготовки водіїв навчається близько 240 людей. А у 2016-му тут не можуть зареєструвати жодної групи. З січня на Волині, каже Анатолій Долинський, 8 з 12 організацій Товариства сприяння оборони України опинилися в такій ситуації. І за кожною з організацій стоять люди, які не мають впевненості в завтрашньому дні.

Зрештою, з 11 квітня автошкола намагатиметься подати документи на отримання нового сертифікату. Та коли автошколи зможуть навчати водіїв – поки невідомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 2 Квітня 2016 14:19
А вони й не готували. Автошколи тільки збирали бабло. Давно пора відмінити обовязковість автошколи на категорію В.
Лучанка до дідо Показати IP 2 Квітня 2016 17:06
А що просто машину дати в руки чи як??? Маразм...
Ірина до Лучанка Показати IP 2 Квітня 2016 23:58
Це не маразм... В свій час платила близько 1500грн (зараз ця сума вдвічі більша як мінімум) за лекції слово-в-слово з посібника правил дорожнього руху, що без проблем можна вивчити і вдома самому.Практичну частину можна також освоїти самостійно (за наявності авто в сім'ї) В групі постійно присутніми були лише половина, бо для іншої частини, проплатити і "зареєструватись" учнем в автошколі- вимога для отримання права здачі іспиту в МРЕВ на водійське посвідчення (категорія В) для людей які теоретично і практично готові для цього.Для них автошкола-марна трата грошей. За 10-12 практичних занять їздити ніхто не навчить.Якщо попаде нормальний, совісний інструктор-це ще дуже добре.Раніше людям давали право і без автошколи здавати іспит, було б правильно це повернути.
Привіт до Ірина Показати IP 3 Квітня 2016 19:41
Ви напевно не пам'ятаєте ті часи коли міліцейські чини дякуючи можливості здачі правил екстерном (дарували) права кому попало. Не так багато часу минуло з тих пір і подивіться наслідки. На мою думку посвідчення водія та посвідчення мисливця потрібно обов'язково отримувати виключно після предметного вишколу. Тому що правила написані кров'ю.
Ірина до Привіт Показати IP 4 Квітня 2016 16:22
Так, в нас завжди медаль має дві сторони....Корупційний елемент завжди вміє і знає як і кудою "пролізти". Всім відомо, автошколи не рідко були посередниками між МРЕВ та учнем в успішній здачі іспиту. Нажаль, більшість інструкторів недобросовісно ставляться до підготовки та навчання учня. Поки не прийде усвідомлення, які наслідки можуть бути, що на кону безпека та життя людей, нічого не зміниться.Нажаль...
Одід Показати IP 2 Квітня 2016 16:19
Не був би ботом, то може вийшов би разок чи виїхав на дорогу перед такими без обов'язковості. Може й розум би повернувся. Да, до нормальної роботи штучного "розуму" ще далеко.
Вовчик Показати IP 2 Квітня 2016 16:39
Мене готували в ТСОУ, здав у мрео сам без хабаря я і ще двоє із групи 30 чоловік. Дякую Олексію Павловичу Прокоф'єву, свому інструктору, після нього я дуже впевнено себе почуваю на дорозі.
курсант Показати IP 2 Квітня 2016 23:28
готувати можна в казані а ці автошколи це перші передвісники хабарів які вони вимагають всіляким чином зі своїх учнів а потім несуть ці переполовинені хабарі в мрео двом хабарницям вальці та нінці за сприяння позитивно скласти іспити так що ніякого сертифікату вони не заслужили
не гоните пургу Показати IP 3 Квітня 2016 09:04
досааф всегда готовил нормально.может причина в том что пришедшим к власти в Украине после горбачевского переворота ни обученые люди ни армия не нужна.а главное очистить територию от лишних людей как они это сделали в америке а сейчас у нас в незалежной неньке.на воровских посадах с 1917года только вольные каменщики.где хоть один из них в окопах или на тракторе и шахте

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus