USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські медсестри та акушерки масово виїжджають на заробітки

13 Вересня 2018 23:38
Чи вдається втілювати в життя медичну реформу, які проблеми і перспективи медичної галузі на Волині, розповіла депутат обласної ради від УКРОПу, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення та охорони здоров'я Людмила Тимощук.

Про це йшлося у прямому ефірі телепередачі «На часі» ТРК «Аверс», пише прес-служба волинського УКРОПу.

Медична реформа викликає чи не найбільше дискусій у суспільстві, бо стосується вона усіх, без винятку. 1 липня цього року розпочалася зміни із першої ланки медичної допомоги – сімейної медицини. З наступного року реформується стаціонарна та лабораторно-консультаційна ланки медичної сфери, у 2020 стартує реформа спеціалізованої медицини.

Наразі, волиняни ще обирають своїх сімейних лікарів. Людмила Тимощук зазначила, що теж уклала уже відповідну угоду із луцькою лікаркою, яка, до слова, є її рідною сестрою.

«Так мені зручніше і я буду звертатися до неї однозначно, - ствердила під час ефіру депутат. - Ще багато питань виникає у медиків до первинної ланки допомоги, не все працює у повну силу, але є сподівання, що до 2020 року усе налагодиться. Згідно з декларацією про реформу вторинної ланки невідкладна медична допомога і пологова (акушерська) допомога мають бути безкоштовні. Сподіваюся, що так воно і буде».
Сама Людмила Тимощук працює у вторинній ланці медичної допомоги – завідуючою родильно-гінекологічним відділенням Ківерцівської центральної районної лікарні. Тому проблеми галузі знає досить глибоко. І перша з них – відсутність медичних кадрів.

«Заслухали на засіданні комісії директора Луцького медичного коледжу, то вона повідомила, що різко зменшилася кількість вступників, - розповіла під час ефіру депутат. - У Ківерцівському і Ковельському медколеджах теж є недобір на держзамовлення. Молодь не йде навчатися. А не йде через те, що медик не захищений, не має відповідної заробітної плати, не має майбутнього. Міністерства охорони здоров’я та фінансів не розуміють, що найцінніше в людини є її життя і здоров’я, тому важливо, щоб люди, які стоять на боротьбі за це здоров’я, мали нормальну заробітну плату. Коли медична сестра після закінчення медколеджу отримує 2,5 тис. гривень, а за них ще потрібно винайняти житло, то за що вона має жити?».

Ще, за словами Людмили Тимощук, кадрову проблему поглиблює відтік кваліфікованих працівників за межі України за більшими заробітками.

«В таких країнах, як Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, українські медичні дипломи визнають, і звідти запрошують медсестер на роботу. Заробітні плати в десятки разів більші. От молоді люди і їдуть, - зазначила депутат. - Сказати, що вони в захваті, то ні. Бо кожен заробітчанин отримує, хоч і більші гроші, але й втрачає багато, зокрема, сім’ї, соціальні гарантії. Їм важко. У мене з відділення уже поїхали 4 висококваліфіковані акушерки. Вони не всі працюють медиками. Приїжджають втомлені, але кажуть: ми за місяць заробляємо, як тут за рік (до тисячі євро). Нелегко знайти їм гідну зміну. Для того, щоб виховати нормальну акушерку, яка б працювала, потрібно як мінімум рік практики. В кожному відділенні є свої відмінності. В акушерському їх є дуже багато. От знову одна акушерка попередила, що за два тижні буде звільнятися, бо у неї два студенти, яких треба навчати, газ щоразу дорожчає. Стверджує: не виживуть, якщо не поїде на заробітки. Тепер я знову шукаю акушерку. Різними методами, щось обіцяю, навіть житло шукаю».

За переконанням Людмили Тимощук, в медицині мають працювати найкращі. Проте, доки не зміцниться соціальний захист медиків, не збільшиться ціна праці, не запрацюють пільгові програми надання житла молодим сім’ям, ситуація не зміниться, впевнена депутат.

Піднімали під час телеефіру тему доцільності виділення 5 млрд грн для впровадження телемедицини.

«В акушерстві працювали в пілотному швейцарському проекті у телемедицині, - розповіла Людмила Тимощук. - Переписувалися, нам давали консультації, але особливої користі ми не відчули. Для телемедицини потрібно, щоб усюди був Інтернет, а у сільській місцевості він не завжди є, або ж неякісний. Ще потрібно людей навчити правильно все описувати, щоб консультант, який сидить вище, дав якісну консультацію. Але 5 млрд кудись пішли».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Пісиміст Показати IP 14 Вересня 2018 05:20
Виходить,що після реформ,завідувачка з ківерець підписала договір з луцьким лікарем??видать в ківерцях нема нормальних лікарів.....?
Місцевий до Пісиміст Показати IP 14 Вересня 2018 09:41
В Ківерцях давно нема нормальних лікарів... не кажу про всіх, але по багатьом спеціалістам зразу в Луцьк їдуть, щоб не тратити час. а те як людям ставлять діагноз "запалення легень" (що при перепровірці не підтверджується) по знімках допотопної машини, яка ще мамонтів застала - то взагалі окрема тема...
Реаліст Показати IP 14 Вересня 2018 08:51
Чому тоді вона ще виконує обов'язки міністра, а не миє підлогу в якійсь американській клініці, з якої вона приперлася до нас?
Вася до Реаліст Показати IP 14 Вересня 2018 10:13
О достойний представник найкращого і найгоноровшого з народів. Дозволю собі запропонувати на Ваш розгляд відповідь на Ваше питання - можливо, Вам вона здасться достойною витратити кілька секунд Вашого часу. Можливо тому, що все на що спромоглись "визначні міністри та менеджери від медицини" з видатних синів та дочок України - це розвести тотальну корупцію та кумівство, систему відкатів в держзакупівлях ліків та кругову поруку замкнутої касти забезпечених ескулапів. Коли за місце санітарки треба було заплатити 2-3 тис долл (був такий період) - о так, це безперечно успіх нашої медицини. Тому дозволю собі запропонувати запхнути нам всім гоноровість в одне темне місце, і починати наполегливо працювати, щоб (можливо!) через років 25-30 жити в нормальній країні. А хочете поцікавитись біля-медичними питаннями - то запитайте в дружини одного екс-президента (якого всі ми колись визначили як найдостойнішого з нас), де знайти "дитячу лікарню майбутнього", на яку вся країна грошима скадалась.
Джек Показати IP 14 Вересня 2018 14:31
Просто всім захотілось складати бумажкі і їздити на рендж роверах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus