USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські селекціонери винайшли сорт пшениці з високою врожайністю

12 Листопада 2021 23:41
У зв’язку зі змінами клімату волинські вчені постійно займаються селекцією та розведенням зернових культур, які будуть витривалими для кліматичних умов в різних регіонах країни.

Про це розповіла заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк в ефірі телеканалу ГІТ, пише Вісник.

Досліди проводяться разом із селекціонерами з Миколаївського аграрного університету, які роблять схрещення сортів і перекидають волинським науковцям, а ті роблять це між своїми сортами.

«У зв’язку з тим, що ми помінялися кліматами, – з посмішкою розповідає Оксана Пузняк. – У них мокріше, в нас сухіше – то робимо унікальні сорти. Є у нас пшениця «Ніка поліська», яка цьогоріч проходила сортовипробування по всій Україні і показала досить хороші показники».

За словами Оксани Пузняк, науковці отримали інформацію, що цей сорт дав гарні врожаї на заході та в центрі, а також на півдні та сході України. Загалом потенціал «Ніки поліської» при хорошій технології і системі удобрення може бути навіть до 10 тонн з гектара.

Крім того, волинські вчені мають генетичну колекцію та проводять селекційну роботу по озимому та ярому тритикале (озима або яра злакова рослина, штучно створена селекціонерами схрещуванням жита з пшеницею, ред.). Зараз відбувається сортовипробування сорту «Довбушанське», і вже є перші позитивні відгуки про нього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus