USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські волонтери просять допомогти з переміщенням поранених

16 Жовтня 2014 12:19
Волинських військових готові якісно й безплатно лікувати у волинських медичних закладах. Втім, як кажуть лікарі, Міноборони не відпускає їх із госпіталю.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Чи доступні волинянам якісні медичні послуги?», який відбувся в Луцьку у редакції газети «Волинь-нова» сьогодні, 16-го жовтня.

«Ми не можемо зрозуміти військове відомство, адже ми готові безплатно надавати медичні послуги нашим волинським військовим. Можливостей цілком вистачає, але є дурні, бо по-іншому не можу це назвати, міжвідомчі речі. Зокрема, така інструкція Міноборони, що військові госпіталі не мають права направляти хворих на лікування в цивільні лікарні.

Я наголошую, що наші лікувальні заклади є на значно вищому рівні, ніж військові, і ми готові, фактично, усіх забрати до себе. Ми готові жертвувати іншими програмами, аби цих хлопців повністю забезпечити. Та поки нам їх не дають. Тому дуже дякую вам, волонтери, що допомагаєте чим можете», - інформує начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

Волонтери кажуть, що допомогти з ліками їм під силу, але є проблеми з переміщенням хворих і апаратом рентгену.

«За останній місяць у Луцькому військовому госпіталі ми майже повністю обладнали операційну, збираємо кошти на ліки. Нам аптеки постачають їх по закупівельній ціні, але ця потреба лише збільшується. Ще є гостра потреба в реанімобілі, із забезпеченням пальним. Окрім того, є проблеми із рентгенівськими знімками», - розповідає волонтер Наталя Слупко.

Так, цього року у Луцький гарнізонний військовий госпіталь надійшло 145 тисяч гривень за рахунок СМС від громадян. А ще кошти волонтерів -1.218 мільйона гривень допомоги.

Ще одна проблема, яка виникає із лікуванням військових – відсутність у них документів.

«У нас 300 хірургів, а у військовому госпіталі їх на пальцях можна порахувати. Я можу виділити 300-400 ліжок, а хлопцям не дозволяють до нас іти, бо можуть втратити пільги. От це дійсно проблема, що Міноборони забороняє лікувати військових хлопців у комунальних закладах. Окрім того, є ще одна проблема: у нас лежать десь 10 хлопців з АТО, ми їх повністю безплатно лікуємо. Вчора прийшло 6 чоловік на МРТ - це дороге обстеження. Ми то зробили обстеження, але у них немає жодних документів. Це добровольці. Ми переживаємо за те, що під виглядом учасників АТО можуть прийти й хитруни. Втім, якщо у людей є кульові поранення, ми їх приймаємо», - запевнив головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Сидор.

Підсумовуючи, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк наголосив, що проблема з військовим госпіталем, який не хоче віддавати пацієнтів - вирішиться найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus