USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські волонтери здійснили понад 150 поїздок у зону АТО

20 Листопада 2017 16:31
Понад 150 поїздок у зону АТО здійснив волонтерський центр «Серце патріота» за три з половиною роки своєї діяльності.

Про це йшлося під час зустрічі з засновником центру, депутатом Луцької міської ради Сергієм Балицьким у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва 20 листопада.

Загалом у волонтерському центрі «Серце патріота» працює 50 людей. З 2013 року волонтери центру допомагають військовим у госпіталях, їздять на передову та шукають кошти, аби закупити техніку для солдатів. За період своєї діяльності волонтери здійснили понад 150 поїздок у зону АТО, а сам засновник центру Сергій Балицький побував у зоні бойових дій більше 70 разів.
Як розповів Сергій Балицький, раніше у зону АТО їздило дуже багато волонтерів, зараз їхня кількість зменшилася. На початку діяльності центру волонтери їздили до Краматорська, де допомагали ремонтувати техніку, якій по 20-30 років, були налагоджені зв’язки з помічниками з Харкова, Дніпра, які допомагали у ремонті.

«За весь час своєї діяльності ми доставили у зону АТО 16 автомобілів, які були куплені за власні кошти та кошти, зібрані під час організованих нами заходів, також у покупці автомобілів допомагали бізнесмени та меценати. На жаль, вже через дві доби в одному з привезених нами автомобілів загинув солдат», - з сумом зазначив засновник «Серце патріота».

З останньої поїздки на передову волонтери «Серце патріота» повернулися тиждень тому.

«Зараз солдати живуть у землянках, які накриті колодами. Вони не можуть вийти на вулицю покурити, бо буде видно дим – таким чином вони можуть здати свою позицію, така ж проблема існує з «буржуйками». З 15.00 години до 7.00 ранку постійно відбуваються обстріли українських позицій, тому волонтери центру завезли на передову 30 манекенів, аби відволікати ними ворожих снайперів.

Також воїни потребують 200-літрових бочок, у яких вони тримають свої документи та форму, аби вберегти їх від грязюки та щурів. Окрім того, волонтери «Серце патріота» привозять одноразову посуду, вологі серветки, адже солдати не можуть прийняти душ на передовій», - розповів про ситуацію на передовій засновник «Серце патріота».

Наступну поїздку, каже Сергій Балицький, планують здійснити 2 грудня, адже від хлопців з передової є дуже багато замовлень. Атовці потребують всього, що допомагає їм у побуті, також воїни дуже цінують листи від дітей.
«Головне – не сама поїздка, а збір всіх необхідних речей тут на місці, адже це дуже трудомістка праця. Раніше бус з причепом ми могли зібрати за добу, зараз для цього потрібен місяць. Аби поїхати на схід та повернутися назад, потрібно витратити 400 літрів соляри», - зауважив волонтер.

Зауважимо, якщо раніше воїни просили взуття та шкарпетки, то тепер просять українські прапори та книги. За весь час діяльності волонтерський центр привіз українським воїнам понад 5 тисяч прапорів.

Насамкінець Сергій Балицький звернув увагу на проблему адаптації солдатів, які повернулися з АТО. Як зауважив волонтер, воїни не можуть адаптуватися до звичайного життя після служби в АТО, тому підписують контракт і знову йдуть туди. На його думку, аби цього не було, потрібно, щоб з солдатами працювали психологи.

До слова, підлітки сплели для воїнів браслети з блакитної та жовтої стрічок, які передали Сергію Балицьому. Він пообіцяв, що браслети матимуть власників вже наступної поїздки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ааа Показати IP 21 Листопада 2017 10:53
проблема ще в тому, що не вся допомога йде військовим. дуже багато шахраїв, і люди обпікшись кілька разів, просто не допомагають, але це не говорить про те, що вони не думають про хлопців на передовій. просто люди хочуть допомогти, але бояться, що знову погодують шахраїв. трохи сумбурно, але надіюсь, ви зрозуміли мою думку....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus