USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські чоловіки полюбляють детективи, жінки ‒ «жіночі романи»

9 Серпня 2012 15:46
Про літературні смаки і вподобання лучан у коментарі «ВН» розповіли книгарі та бібліотекарі міста.

Волинські поціновувачі друкованої книги надають перевагу творам українських письменників-сучасників. За такими преференціями читачів встигають книгарні. А от бібліотеки Луцька виживають «власними силами».
У кожної книги – своя читацька аудиторія

За словами продавця-консультанта луцької книгарні «Дім книги» Івана Климюка, найчастіше лучани купують книги, керуючись уже сформованим «тематичним» смаком. «Дехто купує фантастику, хтось ‒ детективи, досить важко сказати, чому надають перевагу», ‒ ділиться книгар.

Однак, Климюк додав, що до книгарні заходять й такі, які не знають, що купити. Тож, часто трапляється, що люди хочуть купити книжку у подарунок або ж і просто почитати щось цікаве.

За словами продавця, помітним є поділ літератури на читацькі аудиторії. Так, чоловіки читають детективи і воєнні романи. Однак, ажіотажу «одного автора» немає, ‒ додав Климюк. Також він розповів, що «сильна половина» лучан частіше за жінок купує фантастику.

Щодо останніх, їхні уподобання зосереджені переважно на так званих «жіночих романах». Однак, досить часто лучанки все ж таки надають перевагу українському автору. За словами Климюка, особливо популярними останнім часом є книги Люко Дашвар.

Підлітки читають «програмну» літературу

Молодь купує твори світової класики. Утім, переважно те, що вивчають в школі.

А от що читають малюки, залежить від самої дитини, ‒ зауважив Климюк. Так, він розповів, що пропозиція на ринку дитячої книги ‒ різноманітна, і малята люблять читати щось подібне до того, що їм уже сподобалося.

Окрім того, продавець зазначив, що вибір книги читачем частково залежить і від реклами. Тож, зі слів Климюка, коли у книгарню «привезли нові книги Люко Дашвар, і вона зараз у всіх на слуху, то десь проходить інформація, люди знають, що буде три книги, і тому приходять».
Бестселери не скидають обертів популярності

Так само відбувається і з творами, за мотивами яких зняті голлівудські блокбастери. Так, Климюк розповів, що зараз досить популярною є трилогія «Голодні ігри» американської письменниці Сюзанни Коллінз. Саме її роман став основою для однойменного фільму, який вийшов у прокат у березні цього року. А свого часу скуповували й книги Стефані Маєр, який став базою для сценаристів фільму «Сутінки».

Актуальність творів таких авторів як Стівен Кінг та Пауло Коельйо є беззаперечною.

Окрім того, Іван Климюк зазначив, що купують книги народної медицини. Так, він виокремив ім’я Мирослава Дочинця. «Люди можуть прийти і зразу 3 книжки в руки взяти і купити. Дуже багато за кордон передають», ‒ розповів Климюк.

Загалом же науково-популярну літературу купують залежно від зацікавлень. «Того, хто цікавиться ремонтом, цікавить, як покласти плитку. Купив машину – треба книжка про машину чи як здати на права», ‒ розповідає Іван.

«Магазин має великий асортимент, тому виділити, що купують найчастіше, не можна. Зі всього по трішки», ‒ підсумував він.
Книги українських авторів-сучасників б’ють рекорди
Своєю чергою, директор найстарішої у Луцьку книгарні «Освіта» Оксана Грінченко додала, що попитом користується сучасна українська література. З-поміж інших вона назвала імена Володимира Лиса зі «Століттям Якова» та Василя Шкляра з творами «Ключ» та «Залишенець. Чорний ворон». Ці книги, з її слів, популярні і серед чоловіків, і серед жінок, і серед молоді.

Грінченко розповіла, що попитом користуються й книги українських авторок Люко Дашвар, Марії Матіос та Дани Корній.

А от молодь читає «модну зараз» книжку «Шантарам» Девіда Робертса. Класику читають, програмну літературу на літо багато купують. Не йде на спад і популярність сучасного українського автора Любка Дереша. Так, Грінченко зазначила, що часто цікавляться його книгою «Голова Якова», яка нещодавно вийшла з друку.

Діти люблять «кольорове»
Серед дитячих книжок користуються попитом книги Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки» та «Пригоди в лісовій школі». Багато дітлахів, зі слів продавця, люблять книги видавництва «Махаон-Україна». Окрім того, купують різні енциклопедії з географії, історії, мистецтва, винаходів. Популярними також є казки для найменших у вигляді книжечок-картонок, книжок з наліпками та наклейками, ‒ каже Грінченко.

Читачі «лікуються» книгами

З-поміж науково-популярної літератури книгарка назвала авторів літератури з серії «сам собі лікар» Валерія Синельникова і його книгу «Возлюби свою хворобу!» та Луїзу Хей із мотиваційною книгою «Зціли себе сам».

Загалом же Грінченко зазначила, що люди у книгарню приходять різні. А за увесь період існування уже укладений певний контингент покупців, не лише з Луцька, але й з області. «До нас багато приїжджають і з Ковеля, і з Володимира-Волинського», ‒ додала вона.

Понад те Грінченко зауважила, що зараз є дуже багато приїжджих і гостей, які цікавляться асортиментом «Освіти». Зокрема, вона зазначила, що у коло інтересів туристів потрапляють книги про Волинь та про Луцьк.
Бібліотекам не дають грошей
Якою є ситуація із забезпеченням бібліотек книгами у місті розповіла завідуюча відділом обслуговування Луцької міської центральної бібліотеки для дорослих Олена Карпман.

Основною проблемою, з її слів, є те, що на книжки державних грошей майже не виділяють. Так, управління культури Луцької міськради не виділяло грошей на абонемент міської бібліотеки уже понад 2 роки. «По-моєму, у 2010 щось виділили на систему 15 тисяч і все. На систему ‒ на 12 бібліотек», ‒ каже Карпман.

Утім, бібліотека «виживає за свої кошти». Тож із поповненням книжкового фонду бібліотеки допомагають читачі. Зі слів Карпман, щодо цього навіть проводили опитування. За результатами стало відомо, що відвідувачі бібліотеки погоджуються давати «гривню-дві» на ці потреби.

«Ми купуємо. Нам дають благодійні кошти, і ми, звичайно, за них купуємо книжечки увесь час. Ми купуємо раз в один-два місяці, коли назбируються кошти. На дві тисячі купляємо, на тисячу. Але якщо ціна цих книжок найменше 30 гривень, то ми не дуже теж розгорнемося», ‒ розповідає бібліотекар.

Українських авторів беруть «на ура»
Щодо тенденцій у світі книги серед лучан, бібліотекарка каже, що читають усі книжки, а стенди для літератури часто «порожні».
Карпман зазначила, що попитом серед читачів користуються твори плеяди сучасних українських письменників. Тож, часто читачі приходять у бібліотеку за творами Ірини Печорної, Володимира Лиса, Ірен Роздобудько, Василя Шкляра, Ніни Фіалко, Ірени Карпи, Любка Дереша. Однак, щодо останнього зазначила, що хвиля популярності його творів уже минула.

Пані Олена розповіла, що серед відвідувачів бібліотеки жінок і чоловіків майже порівну. А загалом же дорослих читачів, які беруть книги додому, буває приблизно 30 в день. Окрім того, щоденно до бібліотеки приходить майже стільки ж молоді і ще півсотні малюків.

Утім, як і луцькі книгарі, вона зазначила, що надзвичайно популярними серед жінок є книги Люко Дашвар. «Читають залюбки, навіть записуються на чергу», ‒ каже Карпман. Так, з-поміж інших книг бібліотекарі можуть запропонувати читачу трилогію «Битіє» і книгу «Село не люди».

Окрім того, Карпман додала, що практично завжди «на руках» твори Марії Матіос «Армагедон вже відбувся», «Майже ніколи не навпаки», «Нація», «Щоденник страченої» та «Солодка Даруся».

А от переважна більшість чоловіків читають детективні романи і фантастику. У коло поціновувачів детективів часто входять твори російських авторів. Зокрема, полюбляють книги Бориса Акуніна.

Утім, читають і бестселери. Серед таких бібліотекарка назвала Пауло Коельйо, Дена Брауна, Девіда Робертса та Стівена Кінга. Читачі беруть і популярно-наукову літературу.

Молоде покоління любить історію і фантастику
Підлітки читають програмну літературу, ‒ зазначає Карпман. Зорієнтуватися, що ж можна почитати, молоді допомагають і бібліотекарі. Так, на кафедрах видачі книг постійно лежать списки рекомендованої до читання улітку літератури. Окрім того, молоді подобається читати фантастичні твори Марини та Сергія Дяченків.

Щодо дитячої літератури, провідний бібліотекар сектору обслуговування дітей Валентина Мельник зазначила, що «на ура» йде Всеволод Нестайко. Мовляв, він вивчається в школі. Окрім того, діти полюбляють читати трилогію про характерників «Джури» Володимира Рудківського. «Ми її купили за благодійні внески», ‒ зазначила вона.

Подобаються дітлахам також кольорові, гарно оформлені книжки. Зокрема, читають літературу видань «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева» та «Махаон-Україна».

За словами бібліотекарки, діти надають перевагу читанню українською. «А деякі мами навіть бояться брати книги російською, бо діти не дуже вміють читати», ‒ додала вона.

«Ми стараємося йти в ногу з життям. Люди задоволені й залюбки зараз заходять», ‒ підсумувала Олена Карпман.

Загалом же, люди йдуть в бібліотеку за тим, що читають і радять друзі чи знайомі. Або ж те, що популярне серед кола поціновувачів.

Підготувала Юлія ШРАМКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
X Показати IP 9 Серпня 2012 16:15
"Село не люди" Люко Дашвар - чорнуха і гидота. Ця дама явно схиблена на сексі чи його відсутності, при чому приваблюють її вочевидь не нормальні стосунки, а якесь збоченство, бруд, насилля, жорстокість - чого тільки варта сцена смерті підлітка -бр-р-р! Комусь таке ще й подобається читати й перечитувати? Шкода що зараз цензури немає і будь-яку дурню можна вільно видавати і продавати.
Ірина для Х Показати IP 9 Серпня 2012 18:19
Ви не вмієте читати і бачити, відчувати серцем написане і між рядків сказане. Не одна людина плакала читаючи цю книгу.
Ирина Показати IP 10 Серпня 2012 04:15
Есть Литература - с большой буквы, а есть чернуха и ширпотреб- написать, чтобы продать. А народу можно скормить гадость и не поморщиться, все равно не поймут разницы между творением и порнографией. Для многих сегодня это- одно и то же. Так что те, кому нравится такая "литература", люди в большинстве своем , извините, дебилоиды.
Тан Показати IP 10 Серпня 2012 10:46
А на фіга лізти між рядки, коли в рядках ця "письменниця" так змалювала українське село, що гидко стає. Мої дідусі і бабусі з сіл на Рівненщині та Житомирщині, багато родичів живуть в волинських селах, кожні канікули проводились в селі і такої бидлоти і гидоти в жодному із цих сіл не спостерігалось. У цій "прекрасній" книзі село на якійсь тваринній стадії розвитку, головна проблема і радість де кому з ким "спаруватись", а побут і стиль життя як в якомусь кам"яному віці.
читач детективів Показати IP 10 Серпня 2012 23:15
Круто. "Українські письменники на ура" А де ж Сергій Бортніков? От парадокс -- в Росії Бортнікова з руками відривають, в більшості країн бувшому СНГ теж усі знають, а на рідній Волині його "нема"? Зате є Лис. Це часом не синоптик? У якого кожен прогноз погоди як детектив -- з закрученим сюжетом і непердбачуваним фіналом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus