USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські торфобрикети «задушать» газ і вугілля?

19 Березня 2009 14:22
Під час наради у заступника голови Волинської обласної державної адміністрації Василя Дмитрука обговорювали сучасний стан та перспективи розвитку торф’яної промисловості області. Про це 19 березня повідомляє репортер «Волинських Новин».
За словами пана Дмитрука, на Волині у цьому році планують скоротити споживання газу на підприємствах теплоенергетики на 20%, а серед бюджетних установ області – на на 25%. Серед проблем, які виникають у розвитку торф’яної галузі – виділення земель під розробку торфу, а також виготовлення на волинських торфобрикетних заводів торфопелетів (паливних гранул, – «ВН»).
Як розповів начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА Микола Кучеренко, у області щодо торф’яної промисловості діє цільова регіональна програма. Рекорд з виробництва торфобрикетів на Волині був у 2006-му році – понад 100 тисяч тон.
Минулого ж року ця цифра становила 73 тисячі тон. Пан Кучеренко бідкається, що торф у паливному балансі області займає лише 9%. А в структурі споживання твердого палива на Волині – 26%, поступаючись вугіллю. Проте, на думку миколи Кучеренка, варто максимально збільшити використання торфу.
Основних проблем при цьому є дві – обладнання котлів для можливості використання торфяного палива і наявність спеціальних складських приміщень. За словами чиновника, використовуючи дрова та паливо з торфу, можна зекономити до 130 мільйонів кубічних метрів природного газу. Вже у 2009-му році на тверде паливо перейде низка котелень, зокрема у Луцьку, Іваничах, Рожищі та інших населених пунктах.
За результатами наради прийняли низку пропозицій щодо подальшого розвитку торф’яної промисловості Волині, зокрема щодо виділення коштів на технічне переоснащення відповідних підприємств, збільшення використання торфу для опалювання у бюджетних установах тощо.
Довідково:
 
Під час наради були присутні керівники підприємств з виробництва та переробки торфу, представники влади та ЗМІ.
 
У коментарі «Волинським Новинам» 23 лютого народний депутат Євген Кирильчук зазначив: «Торфобрикет запросила дуже багато Європа. Так що тепер проблеми зі збутом його у нас не буде. Весь літній період була проблема зі збутом торфобрикету...». За словами пана Кирильчука, санаторій «Лісова пісня» вже опалюється торфокрошкою. «У нас два торфобрикетних заводи – Сойне і Маневичі – це кращі заводи на Україні чи, може, найкращі». Нардеп сподівається, що лісівники виділять додаткові ділянки у волинських лісах для розробки торфу.
 
«Сьогодні є розвиток додаткових потужностей і в Сойне – введення ще одної печі та проектування і добудова ще однієї печі й лінії на маневицькому... Так шо можна на цих двох заводах подвоїти їхні потужності», – сказав пан Кирильчук.
 
За його інформацією, вже потребу переходу на альтернативні види палива усвідомлює і населення, й установи області. Вже приблизно 600 котелень на Волині використовують торфобрикет.
Євген Кирильчук вважає, що уряд дбає про розвиток енергозбереження та альтернативних видів палива,зокрема передбачаються податкові пільги для підприємств, які займатимуться у цих галузях. Відповідні законопроекти щодо цих питань уряд вже подав до Верховної Ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus