USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинському видобувнику сапропелю «з боєм» дозволили використання надр

12 Березня 2016 09:45
Після дискусій та суперечок депутати Волинської облради погодили надання гірничого відводу підприємству, яке на Волині здійснює екологічний видобуток сапропелю.

Про це стало відомо під час засідання позачергової сесії Волинської обласної ради.

Як зазначив директор ТОВ «Зендер-Україна» Ігор Середюк, вирішення питання вже тричі відкладали, тому він просив внести його на розгляд під час сесії облради. У проекті рішення пропонується внести зміни до попереднього рішення облради про надання підприємству гірничого відводу терміном на 6 років (тобто, до 2017 року). Натомість просять надати гірничій відвід до 19 листопада 2032 року.

Член профільної комісії Борис Бабійчук зауважив, що свого часу він зробив звернення щодо стану сплати податків підприємством. Отримана від податківців відповідь викликала у депутат чимало зауважень. Так, в проектній документації вказано, що виробничі потужності підприємства становлять 25 тисяч метрів кубічних сапропелю на рік. Це, з його слів, приблизно вагон сапропелю на добу. Відповідно до ринкової вартості, вагон сапропелю коштує до мільйона гривень. Натомість, у 2013 році підприємство сплатило всіх видів податків на суму 103 тисячі гривень, у 2014 році – 129 тисяч, протягом 11 місяців 2015 року – 144 тисячі. Заробітної плати торік підприємство виплатило на суму 136 тисяч гривень.

Депутат Василь Столяр заявив, що 8 членів профільної комісії з 9, свого часу проголосували за те, щоб рекомендувати сесії затвердити документи. Мовляв, причину того, чому підприємство сплатило так мало податків, його представник пояснив ще під час засідання комісії:

«Він на комісії доклав нам: вони не робили нічого. Інфляція і революція почались. Чоловік 3 роки ходить, і оцей саботаж мене обурює».
Ігор Середюк виступив перед депутатами та пояснив, що підприємство повноцінно працювало з 2012 року, хоча інвестувати в нього десятки мільйонів почали ще задовго до цього. В 2013 році отримали продукцію і змогли її реалізувати.

Сапропель тут добувають без води і полів намиву, що не шкодить природі. Чисту продукцію з дна озера добувають завдяки наявності з контролю залишкового шару. Таким чином, вода з озера не тікає, а навпаки. В одне таке родовище свого часу вклали більше 15 мільйонів гривень.

З 2013 року «Зендер-Україна» майже не працювало. Спочатку – із-за повторного узгодження дозвільних документів через зміну площ під видобуток. Згодом завадою стали події в країні, із-за яких фірма розірвала чимало контрактів.

«Дуже багато контрактів, на які ми орієнтувались, розірвали через відомі події. Ніхто не хотів працювати з Україною», - пояснює Середюк та стверджує, що продукція підприємства йде не лише на експорт, але й представлена в Україні. Зокрема, це Запоріжжя, Дніпропетровськ тощо.
Нині на підприємстві зайняті лише 8 працівників (здебільшого – охорона). При тому, що раніше тут працювало близько 30 працювали. Свого часу, коли долар вартував 8 гривень, інженер отримував тут 5 тисяч гривень заробітної плати, а працівники – близько 3000 гривень.

Також Ігор Середюк зауважив, що фірма своїм коштом утримуює гідроспоруди, що знаходяться на цій водоймі.

Депутат Віталій Заремба зауважив, що виробництво сапропелю - це виключно екологічно вигідний проект, тому наполягав на тому, щоб «дати людині працювати». Його ідею підтримав і депутат Юрій Гупало, який зауважив, що слід підтримувати ті підприємства, які хочуть працювати і платити податки в казну.

Зрештою, депутати підтримали проект рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 04.11.2011 № 7/20 та надання гірничого відводу ТзОВ «Зендер-Україна».

Як повідомлялоІнформаційне агентство Волинські Новини раніше, на Волині розпочали промисловий видобуток сапропелю – мінеральних мулів, які використовуються як поживна речовина для росту рослин чи кормові добавки для відгодівлі худоби, а також застосовуються у медицині. Сапропель вважають альтернативою російським міндобривам
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Народна довіра Показати IP 12 Березня 2016 09:54
Респект Податкі в область + робочі місця
55 Показати IP 12 Березня 2016 10:06
- На яке конкретно озеро дали відвід?? - Де можна побачити екологічне обгрунтування, і чи заслуховувалось воно на сесії?
АС до 55 Показати IP 12 Березня 2016 10:44
А тобі яка різниця?
DRAKULKA до 55 Показати IP 12 Березня 2016 17:15
Мабуть мова йде про озеро Прибич біля села Світязькі Смоляри: http://static.panoramio.com/photos/original/89998360.jpg http://volga.lutsk.ua/files/%D1%88%D0%B0%D1%86%D1%8C%D0%BA/IMG_7730.jpg
55 до DRAKULKA Показати IP 13 Березня 2016 09:33
На сайті Волиньради, виявляється, є це рішення, там - озеро Біле Старовижівського району. volynrada.gov.ua/projects/pro-nadannya-girnichogo-vidvodu-tov-zender-ukrayina.
бе до народноі довір Показати IP 12 Березня 2016 10:43
які "податкі"? кому ? подивись в цифри! "економіст" не в"і...... ий!!
Людмила до бе до народноі довір Показати IP 12 Березня 2016 11:55
Все йде за кордон. Де це продається на Волині? яка ціна?
Ira до Людмила Показати IP 16 Березня 2016 00:25
Prodajetsia v rozdribi v gospodarczuh marketah- firma Zender Ykraina, i sajt v neti je, szykajte i znajdete.
агроном Показати IP 12 Березня 2016 13:20
Процес створення торфовищ триває мільйони років.Сапрпель(мертіві органічні рештки)випадають на дно водойм і озер і заболочують їх.Отже добування сапропелю є і корисне і екологічне.А депутати мають право контролювати процес добування іі сплату податків.
Олександр до агроном Показати IP 12 Березня 2016 16:46
Це усе тільки чисто теоретично. На практиці ж - податків сплачують як кіт наплакав, зате орендарі почувають себе власниками території. Повністю огороджують озера, причому не по березі, а ще метрів до 200 забирають берегової лінії. Не пускають місцевих жителів, вирубують дерева, будують склади в прибережній зоні, розбивають сільські дороги спецтехнікою. При рибальство та рекреаційне використання водойми звісно вже не може бути й мови..
Борис Бабійчук Показати IP 12 Березня 2016 20:42
Бізнес з сучасним виробництво на Волині це великий плюс для розвитку регіону. Прикро лиш те, що після отримання дозволів на користування надрами, багато з них , на папері, стають майже збиткові, платять мінімум податків. Хоча власники купують земельні ділянки. Дати погодження на надра на рік для "Зендер Україна" це сигнал для власників, щоб вони не забували, що надра це власність громади, а значить потрібно платити податки. Шкода що депутати не зрозуміли суті і тепер контролювати діяльність підприємства буде значно важче.
SOS Показати IP 16 Березня 2016 00:15
Шановний, Борисе Бабійчук! Будь-ласка, вивчіть законодавство з яким будете працювати у ВОР. А то складається враження, що ви даєте пропозиції щоб тільки "засвітитись" і пропіаритись! Ви хоч розумієте подальші діі після отримання ГВ? Ви хоч знаєте, що процедура відведення зем.ділянки ГВ триває мін.9міс? Ви знаєте за якими критеріями дається ГВ? Яку процедуру потрібно пройти щоб мати підстави для ГВ? Судячи з ваших реплік - ви не уявляєте! Платять мало податків- це в порівнянні з ким? А достатньо податків це скільки? А ви знаєте, що Обл.рада протермінувала розгляд даного питання аж на 7 місяців!??? А оренду землі, зп працівникам і т.д хто нам компенсує за ці 7 місяців???? Ви ж обл.депутат, так поводьтесь відповідно! Створіть умови для розвитку бізнесу, а не для його смерті!
Ira Показати IP 16 Березня 2016 00:28
Horosza prodykcija- golovne szo prodykt dije, pracyje! je sajt v neti Zender Ukraina.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus