USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Євросусіди навчатимуть волинських фермерів

16 Січня 2014 15:00
Не конкурувати, а допомагати один одному повинні українські та польські виробники сільськогосподарської продукції, - вважають учасники презентації проекту «Час для бізнесу».

Про це йшлося під час конференції, присвяченої презентації проекту «Час для бізнесу», що відбулася 16 січня у Луцьку.

Проект «Час для бізнесу. Створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості Волинської області України та Люблінського воєводства Польщі шляхом диверсифікації сільськогосподарського виробництва» розпочав роботу з вересня 2013 року. Фінансується проект за кошти Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Партнерами проекту є Горохівська районна рада, Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі, Волинський обласний благодійний фонд «Європейський вектор» та Громадська організація «Волинська сільськогосподарська дорадча служба».

Як розповів голова Горохівської районної ради Леонід Андрійчук, навчання у рамках проекту вже розпочалися.

«Сьогодні наша ціль – дати можливість одноосібникам, фермерам вирощувати сільськогосподарську продукцію, яка матиме попит на українському та світовому ринку. Для цього проводитимуть навчання. Ми відбираємо зацікавлених людей, які мають бажання працювати. Щоб не були понесені матеріальні втрати, наша основна мета – навчити людей працювати. Основна ідея нашого проекту – навчити, потім дати можливість виростити і продати продукцію, щоб отримати прибуток», - розповів Леонід Андрійчук.



«Мені дуже приємно, що такий проект може функціонувати в Луцьку і охоплювати частину Волині. Є певні проблемі в сільськогосподарських виробників і завдяки цьому проекту, завдяки обміну досвідом, є шанс, що ті бар’єри, з якими можуть стикатися і в виробництві і в збуті своїх товарів, можуть бути подолані. Вчора в консульстві я зустрілася з нашими гостями і там пролунала цікава теза - поляки і українці не повинні надто конкурувати на ринку збуту сільськогосподарської продукції, але можуть доповнювати один одного і задовольняти потреби цього сільськогосподарського ринку разом. Тому важлива якість продукції, продуктивність праці, щоб доходи, які отримуватимуть сільгоспвиробники, дозволяли їм розвивати та підтримувати на високому рівні свої господарства». – зазначила Генеральний Консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи.



Заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Людмила Петриканин зазначила, що на Волині існують проблеми зі збутом у дрібних виробників, які вирощують овочі та картоплю. Інколи не вистачає необхідної інформації, тому різноманітні проекти у рамках Євросоюзу сприяють розвитку територій та інформують мешканців села щодо об’єднання виробників у групи. Цей проект, з її слів, сприятиме розвитку підприємництва на селі та об’єднанню дрібних виробників у групи.

Директор Люблінського Центру сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі Антоній Скрабуха наголосив, що у рамках сусідської співпраці українці та поляки повинні допомагати один одному та підтримувати один одного, а не конкурувати. В рамках проекту відбудуться п’ять навчальних семінарів на території Люблінського воєводства, у яких братимуть участь 30 осіб. Перша група стосуватиметься екологічних господарств, яких, до слова, є понад 2200 у Люблінському воєводстві. Українські фермери матимуть можливість перейняти позитивний досвід польських колег. Друга група стосуватиметься садівництва. Зокрема, на Люблінщині є багато садових господарств, які скористалися допомогою Євросоюзу. Наступна група займатиметься питанням вирощування та обробки ягід. Інші дві групи стосуватимуться вирощування овочів. Антоній Скрабуха висловив надію, що вказані семінари допоможуть диверсифікувати та розвивати сільське господарство на Волині.

Як розповів голова Люблінської аграрної палати Роберт Якубєц, 15 років тому Польща експортувала харчову продукцію на суму 2 мільярди євро. Протягом 2013 року Польща експортувала на суму 20 мільярдів євро, таким чином експорт харчових товарів збільшився в десять разів. Для того, щоб споживачі в усьому світі купували сільськогосподарську продукцію, з його слів, потрібно дотримуватися відповідних умов. Він повідомив, що перед вступом Польщі до Євросоюзу існувала точка зору, що польські, французькі та німецькі сільськогосподарські товаровиробники конкуруватимуть. Однак виявилося, що існує такий великий попит на харчові продукти на світових ринках, що кожен фермер може знайти свій ринок збуту.

«Як самоврядна структура, ми будемо ділитися своїми спостереженнями і досвідом, адже краще вчитися на чужих помилках. Навчатися на власних помилках - найдорожча наука. Тому я радий, що фермери і сільськогосподарські товаровиробники виробники приїздитимуть у Польщу, перейматимуть наш досвід та втілюватимуть його на своїх територіях», - зазначив Роберт Якубєц.

Спеціаліст проекту по навчанню Наталія Козак зазначила, що головна мета проекту – показати волинському селянину, що не варто кожному одноосібнику садити на своїй землі картоплю, тому що на невеликій ділянці він не виростить товарної партії, до того ж картопля не має високої ціни.

«Якщо вже й вирощувати, то вирощувати потрібно, об’єднавшись в групу. Ефективність і продуктивність культур, які можна вирощувати на маленьких ділянках, значно вища і головне завдання – показати волинському селянину, що потрібно диверсифікувати джерела своїх доходів, бо гектар картоплі дасть один дохід, а сотка полуниці – зовсім інший. Те ж саме стосується тепличного вирощування овочів», - розповіла Наталія Козак.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанин Показати IP 16 Січня 2014 15:22
Вас би з такими пачками на на картоплю вирощувати і по 50 коп. продати, а не вгодуватися і сидіти по кабінетах.Фейси у них страх господній
селянин Показати IP 16 Січня 2014 15:33
куди нам рівнятися до Польщі. Там,якщо селяни вирощує,то у нього самі забирають продукцію і по цінах, які на ринку, А в нас забирають перекупники,спекулянти, За копійки ововчі, птицю, свинину. По 14 грн, а продають по 50-60-це ринок,це дикий ринок. А ми раби робимо на спекулянтів,які заробляють бешені гроші, не платять податків, а ми в убитку. Невигідно вирощувати і продавати,не покриваємо свої затрати на вирощування продукції. До ки введуть закони,щоб у людей в селі зробили,яе колись заготівельні пункти,щоб селянин міг вирости і здати по приємливій для нього ціні, і створити магазини6"Продукти без посепредників" тоді буде порядок. А так всьому кінець.Ми не будемо утримувати перекупників і спекулянтів і на них працювати.На базарах,виробнику продукції ніде стати, все зайняли і купили спекулянти. Розберяться,наведіть лад.
відповідь Показати IP 16 Січня 2014 16:43
З нашою державою цукрових буряків вже насіяли, картоплі навирощували, ВРЗ нарозводили? Наші люди вміють працювати, але ж у наших умовах невигідно вирощувати екологічно чисту продукцію.
1 Показати IP 16 Січня 2014 20:58
В нас сьогодні найперший спекулянт це держава.Навіть не спекулянт, а грабіжник села.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus