USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинським журналістам пропонували проміняти ручки на голки. ФОТО

17 Серпня 2009 16:16
Із нагоди Дня незалежності України усі бажаючі журналісти могли долучитися до унікальної Всеукраїнської культурно-мистецької та суспільної акції «Україна – єдина країна!» – вишити на великому полотні із контурами України територію Волинської області. Про це йшлося у Луцькому прес-лубі реформ, – інформує 17 серпня репортер «Волинських Новин».
 
Поділилася ідеєю створення карти України її автор майстриня-вишивальниця з Києва Тетяна Протчева. «Сім років тому я відчула, що не можу жити без вишивки – це моя місія презентувати Україну», – висловилася вона.
 
За словами майстрині, свої роботи довелося показувати в Шотландії, Японії, Ізраїлі, США. Проте, не всюди знали, де розташована наша країна, і лише коли згадували про Чорнобиль, то з’являлися певні асоціації, – розповіла пані Протчева. «Так виникла ідея вишити карту, якою б можна було презентувати Україну», – додала вона.
 
Свою першу вишиту карту України майстриня продемонструвала в березні цього року в столиці. «Вишита вона нитками, що світяться уночі, прикрашена каменями Сваровськи, виконана хрестиком», – сказала вона. Пізніше виникла думка, аби кожну область країни відображав певний малюнок. Так народилася ідея створити другу карту. Волині дісталася квітка. Усі області виконані в одній техніці – хрестиком, на тканині, купленій в Луцьку, – сказала вишивальниця. Закінчену роботу планують презентувати взимку 2009 року в Києві.
 
У рамках проекту кожен бажаючий може долучитися до творення символу-оберегу. За словами сина пані Протчевої Олександра, нині вишивка стає популярною серед молоді. «Я на кожен іспит одягаю вишиту мамою краватку і все здаю гарно», – розповів він.
 
«Традиційна вишивка проситься на простори сучасності», – сказав майстер-вишивальник Юрій Савка. Проте, за його словами, попри численні спроби, тематика вишивок не завжди українська. «Хто бере у руки голку – повинен відчувати відповідальність за це», – висловився він.  
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus