USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волинський досвід може бути всеукраїнським: Полтавська облрада цікавиться напрацюваннями «Волиньприродресурсу»

12 Лютого 2021 21:43
Комунальне підприємство «Волиньприродресурс», торфозавод та лісгосп на Маневиччині – делегація з Полтавської обласної ради під час візиту ознайомлюється й переймає досвід та напрацювання підприємств Волині.

КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради – перший і важливий об’єкт, який відвідали полтавські гості, інформують на сайті Волинської обласної ради.

Зокрема, вони побували на заводі, розташованому в селі Прилісне. Тут їм показали спеціальну машину – бутар. Зараз вона стоїть без діла, а в сезон видобування сюди потрапляє привезений з розроблюваної ділянки продуктивний шар ґрунту, в якому знаходиться бурштин. Потому відбувається процес вимивання бурштину під тиском води. Відпрацьовану породу відвозять назад на земельну ділянку, де відбувається рекультивація.
«Наше комунальне підприємство веде відкритий та чесний бізнес. Цей досвід дуже цікавий. Можна згадати про історії на Рівненщині та Житомирщині, де сонячне каміння видобували нелегально варварським способом, порушуючи екологію, без перспектив на майбутнє», – розповів гостям голова облради Григорій Недопад.

Перемитий бурштин потрапляє на конвеєр, де його сортують і кидають у спеціальні ящики. Саме їх і показували полтавчанам.
Анатолій Капустюк, кандидатуру якого на вчорашній сесії депутати підтримали на посаду директора підприємства, поділився інформацією про процеси реалізації волинського сонячного каміння. Він розповів про те, як відбуваються аукціони, хто бере участь в них і що ціна на бурштин різниться залежно від фракції. Нагадаємо, бурштин купують за ціною від 20 до 2870 доларів за кілограм.
«Я ніколи раніше не бував на таких підприємствах, а лише чув про «бурштинові» скандали... Тут нам показали, як можна легально видобувати сонячне каміння і сплачувати за цю діяльність всі податки. Нам цікавий волинський досвід організації комунального підприємства, яке займається місцевими надрами. В нас ще є вуглеводні, нафта і газ. Але це – висока капіталізація видобування. Проте ми могли би створити підприємство для видобування піску та глини. Для перших кроків нам потрібен інструментарій, напрацьовані юридичні механізми і рішення. Хочемо запросити ваших фахівців для консультацій», – каже голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Зауважимо, КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради створене у 2016 році з ініціативи тодішнього голови облради Ігоря Палиці. В 2017 році підприємством було отримано 4 спецдозволи на видобування бурштину (площею 52 тис. га) , а також спецдозволи на видобування торфу та міді. Підприємство пройшло непрості випробування через створення штучних перешкод для діяльності з боку політичної влади в Україні періоду 2015-2019 років. На першому аукціоні, який відбувся 16 жовтня цього року, було реалізовано 627 кг 4 г бурштину. На другому акціоні, що відбувся 27 листопада, було продано 230 кг 801 г бурштину на загальну суму 4 мільйони 194 тисяч гривень або 147 тисяч 468 доларів.

НА ВОЛИНІ МОЖЕ БУТИ СВОЯ БУРШТИНОВА КІМНАТА?

Найбільше гостей вразив камінь бурштину, що має назву «Серце Волині». Він не схожий на всі інші і, справді, має форму серця.

Окрема увага до каміння вагою від 500 грамів, а то й більше кілограма. Під час екскурсії гості не приховували захоплення, бо побачити щось подібне можна тільки на виставках та в музеях Польщі чи Прибалтики.

Анатолій Капустюк пояснює, що першочергове право на купівлю бурштину фракції від 500 до 1000 г має Міністерство фінансів України. Такий бурштин мав би експонуватися в Музеї дорогоцінного каміння та металів. Але поки що головна фінансова структура країни не проявила реального інтересу до нашого бурштину.
Як розповів Григорій Недопад, коли будемо мати велику кількість унікальних екземплярів і цікавих знахідок, а також якщо Мінфін відмовиться від свого першочергового права викупити це каміння, то можна було б сформувати таку виставку на Волині.

«Це може бути цікава туристична локація», – додав голова обласної ради.

ВОЛИНСЬКИЙ ДОСВІД МОЖЕТЕ БУТИ ВСЕУКРАЇНСЬКИМ

Наступний об’єкт – Маневицький торфозавод. Екскурсію на підприємстві провів директор ДП «Волиньторф», депутат облради Іван Киричик. Гості мали нагоду спостерігати за процесом виготовлення торфобрикетів.
Крім цього, полтавську делегацію цікавили господарські досягнення волинян у частині переробки лісових матеріалів побічного користування. Вони побували на ДП «Маневицький держлісгосп». Тут зберегли розроблену ще у 70-х роках минулого століття модель комплексного використання недеревних ресурсів лісу. Зокрема, на підприємстві працює консервний цех. Він виробляє п’ять різновидів березового соку, мариновані овочеві смаколики, консервовані гриби, протерті ягоди.
Гості також побували у розсаднику, в якому вирощують декоративні та екзотичні для Волині рослини. Ще гостям показали цех, де добувають цілющий хвойний екстракт.
«Полтавщина також багата природними ресурсами. І тому їм цікавий досвід Волині, а ми не проти поділитися нашими напрацюваннями. Думаю, що наш досвід міг би бути цікавий і на всеукраїнському рівні. Надра і природні ресурси, які є на територіях областей, повинні слугувати на користь громадам. Адже це – робочі місця, надходження у бюджети», – переконаний голова Волинської облради Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus