USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Помста Порошенка за зірваний «Томос-тур»: у Волиньраді розповіли про причини обшуків

18 Січня 2019 18:36
Силовики хотіли вилучити документи, які КП «Волиньприродресурс» вже раніше надавало Генпрокуратурі: спробою тиску президентської вертикалі на облраду та помстою за її принципову позицію назвали обшуки на комунальному підприємстві керуючий справами виконавчого апарату Волиньради та заступник керівника підприємства. Таким чином Петро Порошенко міг помститись за зірваний через публікацію деталей програми «Томос-тур», який планували у Луцьку на 11 січня.

Про це йшлося під час ефіру на ТРК «Аверс» 18 січня.

Керуючий справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Дмитро Дубняк повідомив, що працівники столичного СБУ планували вилучити в апараті облраді деякі документи, але їм повідомили, що ці документи були вилучені ще два роки тому генпрокуратурою і їх досі не повернули. Ті документи, які просили силовики, в апараті облради надали, адже приховувати нічого і облрада працює прозоро.

Про можливі обшуки в облраді здогадувались: силовики виявились некомпетентними

За добу до обшуків Дмитро Дубняк зробив пост у мережі Facebook, у якому розповів про можливі обшуки. Не стало дивним, що зранку дійсно прийшли силовики з ухвалами славнозвісного Печерського районного суду, який вже видає ухвали на всю країну, попри те, що це не належить до його юрисдикції. В ухвалі передбачено, що мають вилучити пакет документів – рішень, протоколів та інших документів, які могли бути в апараті облради. З його слів, координації між правоохоронними органами, очевидно, немає, тому що працівники СБУ не знали, що ці документи були вилучені два роки тому. Усі рішення є у вільному доступі на веб-сайті, тож не потрібно було приїжджати і створювати ситуацію, коли весь колектив був наляканий. Всі документи можуть надавати добровільно за запитами. Депутати облради також здивовані такими діями правоохоронців.

Дмитро Дубняк вважає, що обшуки безпосередньо пов’язані з нещодавнім приїздом президента на Волинь у рамках так званого "Томос-туру", на який звозили бюджетників з районів області. На зустріч також змусили піти усіх працівників ОДА, представників підпорядкованих комунальних закладів. Після того, як ЗМІ показали усі ці факти, як помста принциповій позиції облради відбулися обшуки.
«Це все тиск на обласну раду, тиск на людей, які хочуть щось зробити на Волині», – відзначив Дмитро Дубняк.

Він згадав, що це вже четвертий обшук за час його роботи в облраді, і, очевидно, цим не обмежиться. До 31 березня очікують на все, можливо, і на повторні обшуки, попри те, що 15 ящиків документів вже передали у Київ. З його слів, керівництво дає нелогічні вказівки силовикам здійснювати такі обшуки.

Роботу КП «Волиньприродресурс» блокують в ручному режимі, громада втрачає мільйони

Комунальному підприємству не дають видобувати бурштин, мідь, торф: ситуація, яка зараз склалася навколо ДП «Волиньторф», на думку Дмитра Дубняка – наслідок вказівки згори в облдержадміністрації – не погоджувати проекти землеустрою, не надавати, тощо. Всі органи, які є в державній вертикалі, отримали вказівку блокувати діяльність КП «Волиньприродресурс». Два роки блокування роботи підприємства означають ненадходження до бюджетів різних рівнів, передусім, йдеться про місцеві бюджети, громади, які не завжди мають достатньо коштів. Люди, які могли б працювати на КП «Волиньприродресурс», виїздять на заробітки у Польщу.

Президентській вертикалі, мовляв, вигідно, щоб не було опору з боку обласних рад, невигідна діяльність успішних голів облрад, одним з яких є Ігор Палиця.

Заступник директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк розповів, що у нього вдома відбувалися обшуки з 9.30 ранку. Силовики вилучили його особистий мобільний телефон, намагалися відшукати документи КП «Волиньприродресурс». Таких документів вдома у нього немає, тож вилучили аркуш паперу з розрахунками та візитівку співробітника державної комісії по запасах. Оглядали зброю, перевіряли її номери, але не вилучили. Обшук в приватному помешканні він розглядає як спробу тиску, адже в домівці не могла знаходитися ніяка документація. Переглянувши переписки у мобільному телефоні, силовики переконалися, що там теж відсутня будь-яка інформація щодо комунального підприємства, але слідчий дав команду все одно вилучити телефон.

У помешканні депутата Волинської обласної ради, очільника КП «Волиньприродресурс» Василя Столяра у селі Лище Луцького району 17 січня теж відбувалися обшуки.

В ухвалу суду включили абсурдні звинувачення

У кримінальному провадженні, що внесене в ЄРДР, йдеться про те, що начебто занижено розмір офіційних платежів до держбюджету з 600 до 37,9 мільйона гривень. Зі слів Анатолія Капустюка, це повний абсурд. Щодо спецдозволів підприємства по бурштину, на Волині не було жодного родовища, тож всю геологічну інформацію минулих років узагальнили. На умовах економічного ризику комунальному підприємству були надані спеціальні дозволи на видобуток. Після затвердження запасів, у 2020 році будуть пораховані запаси і територія називатиметься родовищем. Зараз це ділянки надр Маневичі-1, Маневичі-2. Абсурдність позову, з його слів, полягає в тому, що підприємство не може недоплатити за щось, що створило самостійно. Насправді ці території зможуть називатися родовищем лише після визначення запасів.

З 50 тисяч гектарів території 7 тисяч підпали під заказники та заповідники і зазначені в спецдозволах як території з обмеженим доступом. Приблизно 25 тисяч гектарів становлять ліси, тож без двох постанов Кабміну підприємство туди також не зможе зайти. Отже, лишається близько 15 тисяч гектарів, на яких мають зробити розвідку, експлуатаційне видобування та порахувати запаси. А заплатило підприємство з розрахунку 14 грамів бурштину на тонну породи, якби на всій цій території суцільним пластом лежав бурштин з таким вмістом, тобто, КП «Волиньприродресурс» переплатило, а СБУ чомусь вважає, що підприємство, якому навіть не дають працювати, недоплачує.

2 лютого 2017 року підприємство отримало спеціальний дозвіл, а 5 та 11 лютого генеральна прокуратура відкрила кримінальні провадження. Тобто, перешкоди роботі підприємства чинили з самого початку. Згодом ці провадження були закриті і в постанові генпрокуратури про закриття провадження вказано, що спеціальні дозволи видані законно, для перевірки навіть проводили експертизу. За ресурси і запаси підприємство сплатило в повному обсязі, без жодного понижаючого коефіцієнту.

Якби підприємству не обмежували роботу на ділянці в Прилісному, воно могло б в межах цієї ділянки проаналізувати наявний вміст і тоді робити бодай якісь аргументовані висновки, а так цифра збитків взята виключно з голови. До того ж, вивчати обсяг запасів уповноважена не СБУ, а лише державна комісія по запасах.

«Напевно, нашому Гаранту видніше, чим має займатися СБУ, так як він її використовує чомусь як важіль тиску на ті області, які йому неугодні або своїх опонентів і таким чином показує, що він може це зробити. Про професійну частину виконання основних задач СБУ я не можу сказати. Зауважень до обшуку у мене немає, співробітникам видали ухвалу і вони мали це зробити. Але виявляється, СБУ стала органом, якому президент може дати вказівку прийти до будь-кого і вилучити що-завгодно», – зауважив заступник директора КП «Волиньприродресурс»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 18 Січня 2019 19:00
Он воно шо!
Кум Показати IP 18 Січня 2019 21:14
Кумо ! Маю три питання ...
Зять Показати IP 18 Січня 2019 22:16
я за укропів, бо вони порядні
владимир Показати IP 20 Січня 2019 09:55
Подлее нежели ПЭЦЯ. у нас еще президентов не было. Все бывшие-твари и подонки. но Пэця уникум.
Иван Показати IP 22 Січня 2019 11:52
Заберите у него Томос, а то совсем на работу не ходит

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus