USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Вони вас обдурять», - Кучма пригадав, як його відмовляли від Будапештського меморандуму

16 Вересня 2017 19:58
Екс-президент України Леонід Кучма на 14-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) 16 вересня в Києві розповів про "душевну розмову" з президентом Франції Франсуа Міттераном, який попередив, що підписанти Будапештського меморандуму не будуть його виконувати.

Інтернет-видання "ГОРДОН" публікує виступ українського екс-президента.

"Коли підписували цей меморандум, у мене особисто була 100%-ва впевненість, що ось Україна одержала такий документ, із яким ми зможемо жити спокійно... А ще там було написано стільки, як у казці про золоту рибку... Ну рибка десь швидко зникла", – зізнався Кучма.

Він згадав, як у той час вирушив із візитом до президента Франції Франсуа Міттераном, який керував країною з 1981-го до 1995 року.

"Душевно поговорили. Він дуже привабливий був. Він сказав: "Молодий чоловіче, вас ці підписанти обдурять". Я йому: "Та ви що! Господи! Обдурить президент Америки, прем'єр-міністр Великобританії?.. А тим більше президент РФ Єльцин... Мій дуже хороший друг... Ніколи! Він завжди був за територіальну цілісність", – навів розмову Кучма.

За словами екс-президента, "минуло 20 років – і нас обдурили, по повній".

"І все в сторону... От скажіть, як зараз світ має ставитися до тих країн, які добровільно відмовилися від ядерної зброї? Яким пообіцяли все й не дали нічого... Я думаю, ми сьогодні маємо приклади, не хочу їх називати, країн, які не хочуть відмовлятися від ядерної зброї", – заявив він.

Кучма вважає, що це, зокрема, наслідок провалу Будапештського меморандуму.

"Вони сплять спокійніше, коли є такий спосіб впливу на світ. Спокійно спить і Російська Федерація – володарка одного з найбільш потужних ядерних потенціалів світу", – резюмував колишній український президент.

Будапештський меморандум було підписано 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету й кордонів України, а також утримуватися від застосування будь-якої зброї проти України, не тільки ядерної. Окрім цього, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. В обмін Україна відмовилася від свого ядерного статусу.

Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і почавши збройну агресію на Донбасі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 16 Вересня 2017 20:21
І воно за новим "обдурять" наказав дорогу в Мінськ з кумом ХУ@йла?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus