USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Ворог знає, де у нас розташована ППО», – Ігнат про захист неба

21 Червня 2023 18:57
На сьогодні покрити всі регіони України тими зенітно-ракетними комплексами великого та середнього радіусів дій, що є у країни, неможливо. У тих державах, де приблизно така сама територія, як і в Україні, функції протиповітряної оборони виконують, зокрема, винищувачі. Однак зараз українські льотчики захищають небо на радянських літаках, і довго це тривати не зможе.

Про це у коментарі Фокусу розповідає речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Сьогодні системи ППО захищають ті міста, напрямки, важливі державні стратегічні об’єкти, куди частіше завдаються російські удари. Всі інші проміжні зони покриваються мобільними вогневими групами та нашою авіацією – ще радянських часів, на жаль. На подібній техніці складно ефективно виконувати поставлені завдання, але ми намагаємося захищати український повітряний простір усім, що є», – каже Ігнат.

Саме з цієї причини Україні так потрібні винищувачі F-16. За словами спікера, питання з їх постачанням вже остаточно вирішене, тож залишилося лише дочекатися літаків. Рахунок іде на місяці, наголошує він.

«Раніше я говорив, що якби у нас було більше систем ППО, то, можливо, ми змогли б максимально закрити територію України. Але мої слова перекрутили й подали в іншому світлі: мовляв, в Україні недостатньо ППО. Справа в іншому: дрони, наприклад, створені для того, щоб долати систему протиповітряної оборони, бути малопомітними та слідувати на низькій відстані. Їх чудово перехоплюють і знищують винищувачі, які не працюють по балістичних ракетах. Я говорив саме про них і про їхню необхідність сьогодні», – пояснює Ігнат.

Українська система ППО вже до кінця року після постачання F-16 виглядатиме приблизно так: великі комплекси протиповітряної оборони, типу Patriot або NASAMS, зможуть захищати від балістичних ракет великі міста, інфраструктурні об’єкти, об’єкти атомної енергетики, підстанції атомних енергоблоків, аеродроми тощо. При цьому винищувачі ефективно протидіятимуть як крилатим ракетам, так і дронам, а також «відганятимуть» російську авіацію від українських кордонів.

«Скоро ми повністю замінимо застарілі радянські ППО новітніми системами. Поки що ж доводиться витрачати велику кількість ракет на знищення ворожих дронів. Ворог чудово обізнаний про приблизне розташування наших протиповітряних систем – вони мають і розвідку, і свою агентуру. Росіяни запускають по 5-10 дронів, а то й більше, різними маршрутами, щоб розосередити українські сили й змусити нас випустити якнайбільше ракет», – каже Ігнат.

Безперечно, якби Україна мала більше пересувних ракетно-зенітних комплексів NASAMS, захист був би кращим, додає спікер ПС ЗСУ, але поки що українські захисники оберігають небо тим, що мають у своєму арсеналі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Червня 2023 11:10
Що він зв*здить винищувачі (реактивні) не призначені для знищення дронів в них швидкість звалювання значно більша за швидкість дрона, вже були втрати літака(Карая) при збиванні шахеда, для дрона потрібно гвинтові винищувачі типу супер тукано або гвинтокрили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus