USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Вступ до університету не повинен бути формальністю», – міністр освіти про відстрочку від мобілізації для студентів 30+

6 Вересня 2023 10:56
Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відреагував на плани депутатів скасувати відстрочку від мобілізації певній категорії студентів. На його думку, освіта в жодному разі не має бути імітацією та лазівкою.

«Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів», – написав міністр у Facebook.

За його словами, наразі спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізації.

Кількість студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році збільшилася на 55 тисяч в порівнянні з 2021, зокрема на 33 тисяч на магістерському рівні. На думку Лісового, такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти.

Він підкреслив, що законопроект, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання.

Міністр наголосив, що право на освіту – гарантоване Конституцією України, відтак усі охочі й надалі зможуть його реалізовувати.

«Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов’язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку – не про чесність і не про гідність», – додав Лісовий.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для певної категорії студентів. У запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Очікол Показати IP 6 Вересня 2023 11:08
Вступ до збройних формувань не повинен бути формальністю: комусь нав'язали, а до когось черга не дійшла. "Натомість служба, а тим паче на передовій, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Служити ніколи не пізно, утім, воювання на передовій не повинно ставати формальністю лише для закривання якихось планів з мобілізації"
Здоровий глузд Показати IP 6 Вересня 2023 13:19
Нешанований пан міністр, який має захищати право усіх на освіту, просто хоче "подобатись" владі. За крісло міністра буде і не таке говорити. Єдине, що він може зробити - написати заяву на звільнення, якщо є совість і краплина професіоналізму. Почав свою роботу зі скандалу про плагіат, нічого путнього в освіті не зробив, але встигне стати найскандальшим та найобмеженішим міністром освіти та науки після Табачника!
ABC Показати IP 6 Вересня 2023 13:56
Держава незаконно закрила виїзд за кордон чоловікам, а тепер обурюється, що чоловіки законно, але "нечесно" уникають призову. Браво!
Гуру_прок_ до ABC Показати IP 6 Вересня 2023 16:31
Тим більше, що не може бути нечесно, коли це законно. А це законно. А от те що планує зробити влада, то якраз і не законно, да й не чесно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus