USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Втративши сина, батьки лишились без надії і натхнення

26 Березня 2016 08:00
Бійця 14-ї бригади Олександра Шеметюка ховали останнього дня 2015-го. Майже тиждень його тіло везли через всю Україну з-під Красногорівки до Волині. Серця рідних краялися від болю та розпачу, але вони знали: Саша виконував свій обов’язок.

Про те, як живеться згорьованій і забутій державою родині загиблого волинського Героя Олександра Шеметюка, йдеться в матеріалі газети Волинські Новини від 24 березня (№8).

«Смерть москалям!!!» – із таким бойовим гаслом ішов на війну Олександр Шеметюк із села Волиці, що на Камінь-Каширщині. Молили й благали батьки, просили сусіди, вмовляли друзі: «Не йди!». Зробив по-своєму. А батьківське серце рвалося з грудей, бо вже знало, як це – коли синові загрожує загибель.

Свого часу старший брат Сергій ніс службу в армії у Грозному, якраз тоді, як починалася Чеченська війна. У той час батьки Степан Іванович і Галина Федорівна, аби визволити сина з небезпеки, їздили до президента Леоніда Кравчука. По-сільському, «по-колгоспному», ігноруючи будь-яку охорону, намагалися пройти у Верховну Раду, в Міністерство оборони, шукали тих, хто зможе їм допомогти. І тоді справді питання повернення українських солдатів із Чечні вирішилося на державному рівні. Нині батьки не рвалися у коридори влади, щоб забрати з війни свого середнього сина. Бо це був його вибір.

Олександр вирішив узяти до рук зброю і боронити землю. Він став до лав Збройних Сил України добровольцем 1 лютого 2015 року у складі 14-ї бригади 3-го взводу інженерно-саперного батальйону. Спочатку ремонтував військову техніку. Згодом на нього чекали навчання на полігонах Львівської, Рівненської областей, а там – Дніпропетровськ, Миколаїв... Батьки вже й не пам’ятають достеменно, де син ніс службу. В їхній свідомості назавжди викарбувалася обстріляна Красногорівка, у боях під якою загинув Сашко.

– Не підняв слухавку, коли ми дзвонили, – заливається гіркими слізьми мати Галина Федорівна. – Друг сказав, що пізніше передзвонить, а командир повідомив, що загинув...



– Ми щодня з ним зідзвонювалися, – продовжив батько Степан Іванович. – Часто чули в телефонній слухавці постріли, вибухи. Але Саша заспокоював – це навчання. Ми розуміли, що ніякі то не навчання. Просто нормально поговорити не могли, бо телефон прослуховувався. Остання наша розмова з Сашком, а ми щодня о дев’ятій виходили на зв’язок, була в переддень його загибелі. Він сказав: «Не маю часу, снаряди привезли. Треба розвантажувати».



– Саша завжди казав, що все добре. Я знаю, не хотів краяти материне серце. Бо ж і за меншого переживала, – провадить, заспокоївшись, мати. – Молодший син Роман – військовослужбовець. Він також свій обов’язок перед Батьківщиною виконував. Брав участь у боях за Слов’янськ, Краматорськ.

– Роман, коли дзвонив, також казав: «Не переживайте, ми тут червону рибу їмо», – доповнює Галину Федорівну Степан Іванович. – А як приїхав додому, то відкрив секрет, де ж вони ту червону рибу там брали. Кажу: «Синку, я тут її зроду-віку не пробував, а тебе на війні годують». «Та то, тату, кілька в томаті», – відповідає.

– Скаржилися лише, що вода привозна. Через часті обстріли, бувало, не привезуть вчасно – і що хочеш роби... А Красногорівку із градів крили... Ми як приїхали Сашу забирати, його бойові побратими так і сказали: «Його гради завалили», – розповідає брат Олександра Сергій. – У висновку написали «травма черевної порожнини».

Як привезли Сашка зі сходу, все село зійшлося проводжати, з району приїхали представники влади, всі учасники АТО, які були на той час удома. Тоді всі пропонували Шеметюкам підтримку.

– Влада посприяла у виділенні нам буса, щоб доправити додому Сашка. Голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук казав, мовляв, звертайтеся, будемо допомагати, – з вдячністю зауважує Галина Федорівна.

Та мовчить вона про свої теперішні потреби. Десь відчувається в її словах образа за те, що за три місяці після загибелі сина в АТО до них насправді ніхто і не навідав­ся та не поцікавився, як вони живуть, чи потрібна підтримка. Трохи більш як тиждень тому навідалась до Шеметюків волонтерка Катерина. Привезла осиротілим дітям гостинці, побалакала з батьками. Наче полегшало їм на душі після спілкування з нею. Вислухали, поспівчували. І це головне. А домагатися чогось від держави вони вже не мають ні сил, ні натхнення. Документи після загибелі Олександра ще так і не довели до ладу, бо «не наїздишся на ту нещасну пенсію».

– Волонтерка нам підказала, що ми маємо право на безплатний проїзд. Та не буду ж я сідати в маршрутку чи автобус і всім розказувати, що син в АТО загинув, – каже Галина Федорівна. – Он дітки в нього залишилися, то хай вже їм будуть якісь пільги. Але, правду кажучи, ми до пуття й не знаємо, що їм та нам держава гарантує.

В Олександра Шеметюка залишилося четверо дітей: дві старші доньки вже мають власні сім’ї, Павло закінчує одинадцятий клас, Марійка – восьмий. Їм завжди бракуватиме міцних батькових обіймів, його порад і благословення, підтримки… Батькам не вистачатиме синівської любові та опори на старості літ. Втративши сина, вони лишилися без надії і натхнення.

– Ми тримали чимале господарство. І цей рік тягли все самі, бо сподівалися: от повернеться Сашко з війни, та й будемо разом господарювати, – розповідає Степан Іванович. – Годуємо худобу, сіємо, садимо. Лише картоплі он до гектара вирощували. А цього року й не хочеться. Хіба що заради внуків. Вони, дякувати Богу, не цураються діда з бабою.

...Присіла бідна мати над картоплею в ямці. Сльози залили очі. Батько розтер по щоках солоний біль... І обоє повернули голови туди, де поховали сина.

Сім’я самотужки справляється з горем і не сподівається на підтримку держави


Батько Героя Степан Шеметюк

Тетяна ФЕДЧИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus