USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

«Вугільна справа»: які ролі Медведчук і Порошенко зіграли в ній за версією правоохоронців

18 Січня 2022 08:44
Згідно з версією правоохоронців, майже півтора мільярда з українського бюджету отримала окупаційна влада за постачання Україні вугілля впродовж 2014-2015-х років. Ініціатором схеми нібито була Росія. А от в Україні за організацію оборудки відповідав кум Путіна Віктор Медведчук. Інший підозрюваний Петро Порошенко – за версією слідства – міг на державному рівні організовувати ці угоди. Йому повідомлено підозру у вчиненні державної зради та фінансування тероризму, запобіжний захід оголосять 19 січня.

Про суть справи та історію цих вугільних поставок – йдеться у сюжеті ТСН.

У 2014-ому Україна втратила шахти, які видобувають антрацит і на яких працювала більшість ТЕЦ. Аби не допустити кризи, держава уклала контракт на постачання вугілля із Південно-Африканською республікою (ПАР). Але згодом, кажуть силовики, у справу втрутилася Росія.

Кремль вигадав схему, як створити штучний дефіцит вугілля та нав’язати його постачання із окупованої частини Донбасу. До співпраці росіяни залучили кума Путіна Віктора Медведчука. Як кажуть слідчі, той домовився з Петром Порошенком, який боявся зриву опалювального сезону та втрати рейтингу.

Читати ще: «Вугільна держзрада»: Порошенко – один із ключових фігурантів справи, за якою вже вручили підозру Медведчуку

У підозрі слідчі твердять, що Порошенко нібито тиснув на силовиків і міністра енергетики, аби ті переуклали договори. У результаті – спочатку розгорівся скандал через погану якість вугілля із ПАР. Петро Порошенко на засіданні РНБО вимагав перевірити його якість. Результат: постачальник відмовився від співпраці з Україною. А вугілля вирішили купувати саме в ОРДЛО. На папері постачання мало відбуватися із шахт, які його навіть не видобували, або видобували в мінімальній кількості.

Тодішній міністр енергетики Юрій Продан виступав категорично проти таких договорів. За що врешті позбувся посади. Документ підписав уже його наступник – Володимир Демчишин. А Віктор Медведчук на телефонних записах звітував про це своїм кремлівським кураторам.

Фактично після цього Україна тривалий час отримувала вугілля саме з окупованих територій. Періодично спалахували скандали. 2015-ого тодішній депутат, а пізніше міністр енергетики Ігор Насалик засвітився на одному відео з ватажком сепаратистів, де також обговорював постачання вугілля. Але цей епізод до нинішньої справи не увійшов.

2017-ого через постачання вугілля із окупованих територій почалася торгівельна блокада, яка тривала кілька місяців. І врешті закінчилася припиненням поставок з ОРДЛО.
Втім до кримінальної справи тоді так і не дійшло. Повноцінне розслідування розпочалося лише за президентства Володимира Зеленського. Експерти припускають: питання викликала надмірна конфіденційність і хитра схема угоди. Адже Україна на державному рівні мала договори з самопроголошеними республіками – але тоді все було публічно.

«Це вирішувалось офіційно на рівні Тристоронньої контактної групи через спеціальні переговори. Тобто це було переговорне і прозоре рішення. А от тут (у вугільній схемі, – ред.), це була фактично таємна оборудка. В цьому саме й виникає факт підозри і необхідності розслідування цієї справи», – пояснює політолог Володимир Фесенко.

Петро Порошенко відкидає усі звинувачення на свою адресу. Каже, що постачання мали врятувати Україну від енергетичної кризи. І готовий у суді відстоювати цю позицію. Два інших фігуранти справи – Віктор Медведчук та бізнесмен Сергій Кузяра, який відповідав за постачання – перебувають нині під домашнім арештом.

Колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який проходить у справі про контрабандне постачання вугілля із окупованих територій сходу України та сприяння так званим «ДНР» та «ЛНР», оголосили у міжнародний розшук. Він єдиний, хто ще не встиг поспілкуватися із правоохоронцями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Правда Показати IP 18 Січня 2022 09:16
Якби були документи з підписами президента,то ці невігласи давно би це оприлюднили.Який суд без документального підтвердження.Всі фінансові розрахунки документуються,де вони?Це виключно політична відповідальність,як до речі Тимошенко по газу...
! Показати IP 18 Січня 2022 09:34
Вугілля, присмачене ПРІВЄТом з БАНКу !
1312 Показати IP 18 Січня 2022 09:41
знаєте якщо дитині не говорити , що це погано то вона і далі буде думати , що все добре
Бабка Юлька Показати IP 18 Січня 2022 09:43
А ще порошенко дозволяв медведчуку в Москву літати напряму! І обмінювати полонених.
псих Показати IP 18 Січня 2022 10:11
в новітній історії україни чого тільки не булю на засіданні мчсників брали брали брилянти з акваріума виймали виймали на сесії вр аристовували арист овували на вертолітах поганих по україні збирали за бурштин аяяй за вугілля ойойой за газ темні мутки кого покарали нікого або поліція імпотентна або суди куплені вердикт..владі минулій теперишній майбутній пофіг істина та спаведливість головне бабло
Шустер Показати IP 18 Січня 2022 10:16
Дайош очну ставку Порошенко і Медведчука в прямому етері !
пес дюк до Шустер Показати IP 18 Січня 2022 14:24
у СІЗО так у СІЗО...
Пенс Показати IP 18 Січня 2022 11:51
Якби були документи з підписом путіна захватититКрим та Донбас,то вже давно б путін бав в Гаазі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus