USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вуличний лекторій, велодоріжка та головний корпус: попри війну, луцький університет продовжує оновлюватися. Фоторепортаж

1 Червня 2022 09:10
Цього року Луцький національний технічний університет планував залучити 100 мільйонів гривень на інфраструктурні проєкти, однак на заваді стала війна, з початку якої навчальний заклад відклав ремонти та оновлення інфраструктури на другий план та організував потужний волонтерський центр, роблячи все задля перемоги.

Однак з часом університет продовжив роботу в напрямку оновлення інфраструктурної бази, адже вступна кампанія не за горами, а українські студенти, на думку керівництва вишу, заслуговують на достойні умови для навчання, аби не їхати за кордон. Нині політех зосередився на локальних проєктах – термомодернізації головного корпусу, будівництві літнього лекторію та вкладанні бруківки, що також передбачає облаштування велодоріжок.

Читати ще: Ті, хто наближає перемогу та допомагає робити смерть москалям: ангели добра з волонтерського центру луцького політеху. Репортаж

Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося в керівництва університету, завдяки чому виш продовжує оновлюватися, за які кошти це відбувається та які оновлення чекають на навчальний заклад у найближчому майбутньому.
Скорочення колективу незначні, або Як ЛНТУ переживає війну

Ректор Луцького НТУ Ірина Вахович розповіла, що університет від початку війни скоротив тривалість робочого тижня на 15%, а згодом вимушений був іти на соціально складні кадрові рішення, однак скорочення працівників було незначним.

«У нас відбулося незначне скорочення, бо кілька разів у нас забирали формулу фінансування – 22 мільйони, потім ще 7,5 мільйона додаткових коштів з поточки. Відповідно, ці нюанси зумовлювали соціально складні кадрові рішення. Ми починали з того, що скоротили тривалість робочого тижня на 15%. На зборах трудового колетиву таке рішення було підтримано. Завдяки цьому рішенню ми скоротили невелику кількість працівників, як могли б. Зараз зосередилися на працівниках пенсійного віку та посадах, які пов’язані з очною формою навчання. Завдяки нашій співпраці з центром зайнятості ми домовилися, щоб наші працівники стали на облік, а після закінчення воєнного стану відновимо їхню повноцінну роботу», – зазначила очільниця університету.
Водночас вона акцентувала, що університет потребує великих капіталовкладень, однак очевидно, що через війну кошти залучити не вдасться, адже нині усі, зокрема університет, працюють на перемогу.

«Здавалося, що 2021-й був найскладнішим роком, адже щодня ми писали та захищали різноманітні проєкти, щоб залучити кошти в університет. У 2022 році зосередилися на кількох проєктах, адже розуміємо, що фінансування немає. Всі ми маємо розуміти, що зараз потрібно працювати на перемогу», – каже Ірина Вахович.
Будівельники працюють безплатно

Університет почав оновлюватися з грудня 2020 року і робить це нині. Цього року керівництво ЛНТУ планувало залучити 100 мільйонів гривень на інфраструктурні проєкти, зокрема на створення інноваційного парку в корпусі «Меридіан» та створення артхабу в корпусі В.

«Сьогодні є багато нюансів щодо того, що ми мали і могли зробити, адже на всіх рівнях було відстояно проєкти, зокрема щодо Будинку офіцерів, адже цього року мав бути початок формування ПКД та перші реальні інвестиції. Загалом ми мали залучити 100 мільйонів гривень на інфраструктурні проєкти. Але зараз в країні війна, тому це все призупинилося», – розповідає ректор ЛНТУ.
Попри таку ситуацію, в університеті не засмучуються та зосередилися на локальних проєктах, висловивши впевненість, що все стане на свої місця після перемоги України. Нині будівельники оновлюють головний корпус, не отримуючи за це заробітної плати.

«Сьогодні в країні не вистачає коштів не те, що на інфраструктурні, капітальні видатки, а й на заробітні плати. Ми розуміємо, що будівельники працюють безплатно з надією, що ми швидко переможемо і зможемо їм заплатити заробітну плату. Чому вони на це йдуть? Це хлопці, які залишилися в Україні та яких не випускають за кордон, однак вони не можуть сидіти без роботи. Я дуже відповідальна у фінансових питаннях та буду намагатися зробити все, аби ми змогли оплатити їм роботу», – запевняє Ірина Вахович.
Маємо створити студентам хороші умови для навчання, аби вони не їхали за кордон

В ЛНТУ цілком усвідомлюють, що через бойові дії Україна втратила чимало закладів освіти різних рівнів, тому молоді люди обирають навчання за кордоном та можуть залишитися там назавжди. Натомість університет всіляко намагається покращити умови для навчання студентів, зокрема інфраструктурні, оскільки саме ці молоді люди мають відбудовувати Україну в майбутньому.

Проректор з науково-педагогічної роботи та партнерства Надія Ковальчук розповіла, що торік було проведено кілька тендерів, завдяки цьому сьогодні університет має можливість проводити певні роботи з оновлення.

«Торік було оголошено чимало тендерів, серед яких здійснення благоустрою території та термомодернізація головного корпусу університету, поточний ремонт холів та лекційних аудиторій. При оздобленні фасаду головного корпусу ми відійшли від підходу використання технології мокрого фасаду, натомість вирішили зробити фасад нашого головного корпусу вентильованим. Більшість робіт в головному корпус плануємо завершити до початку наступного навчального року», – каже Надія Ковальчук.
Окрім того, проректор повідомила, що раніше в університеті відбувся поточний ремонт найбільших лекційних аудиторій. А у зв’язку з наданням тимчасового прихистку Донецькому національному технічному університету факультет бізнесу та права ЛНТУ, який розміщувався в корпусі на Софії Ковалевської, 29, тепер буде у головному корпусі. Всі його приміщення також відремонтують.
Натомість Ірина Вахович відзначила, що родзинками оновлень університету будуть літній лекторій, де студентам проводитимуть лекції, коли це дозволятимуть погодні умови, а також велосипедна доріжка територією університету.

«Я впевнена, що літній лекторій точно набуде популярності у наших студентів. Окрім місця для проведення лекцій, ззовні ми хочемо зробити щось на кшталт кафе, адже ця територія фактично межує з нашою їдальнею. Також облаштовуємо велосипедну доріжку, адже університет має дуже велику територію, подібних до якої у районі вулиці Львівської фактично немає», – поділилася ректор.
Не забувають в університеті і про умови життя для студентів та планують облаштувати для них сучасний гуртожиток на вулиці Софії Ковалевської.

«Ми хочемо, щоб наші діти залишилися в Україні, тому створюємо умови, аби їм було комфортно проживати у Луцьку. Луцьк – це прекрасне місто. Сподіваємося, що тут не буде війни», – резюмувала Ірина Вахович.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 1 Червня 2022 09:47
Як це оновлення вплине на знання майбутніх випускників?
Мама до Анонім Показати IP 1 Червня 2022 13:44
Буде тепло в приміщеннях і гарно.А що треба в п'ятидесяти річної давності ремонті вчитись !? Це щось заощадить , ,кому краще в старому ?! Ви вдома ремонт не робите по сто років?
Випускник ЛНТУ до Анонім Показати IP 5 Червня 2022 01:00
Я випустився коли не було цих зручностей, і холодні та незручні аудиторії, що часто відбивало бажання йти на пари. Тим не менше були круті викладачі(так на жаль їх меншість), які надихнули і дали під зад копня, що послугувало каталізатором для мого розвитку ну і майбутньої кар'єри. Зараз студентам дають чудовий простір, як відомо в нашій країні освіта то формальність, але саме в універі можна знайти однодумців і почати робити свою справу, або створювати маленькі хаби по спільному розвитку в тій чи іншій галузі. Дякую, зарішньому керівництву політеха, розвитку вам.
І. Показати IP 1 Червня 2022 10:00
Супер, дуже гарно і стильно! )
Волинянка Показати IP 1 Червня 2022 12:41
Зроблено гарно, респект ректору, але є деякі викладачі сидять за кордоном як біженці, то є ще над чим працювати для резерву коштів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus