USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Вибори міського голови: коли відбудуться та кому вигідне затягування

6 Липня 2017 07:20
Уже тривалий час увага лучан прикута до подій в міській раді. Головне політичне питання, яке на разі хвилює громадськість, – коли все ж таки відбудуться вибори мера Луцька.

Для того, щоб вибори врешті відбулися, їх має призначити Верховна Рада України. Рішення про звернення до ВРУ з проханням про якнайшвидше призначення дострокових виборів мера депутати Луцької міської ради прийняли на сесії ще 29 березня.

Своєю чергою, 7 червня Комітет із питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВРУ, очолюваний Сергієм Власенком, запропонував провести вибори в Луцьку 24 вересня.

На засідання Верховної Ради, однак, досі не внесли на порядок денний питання про вибори міського голови, що, аби вибори відбулися восени, потрібно зробити до 15 липня, поки не розпочалася перерва в роботі Верховної Ради.

Чи винесуть питання на порядок денний, невідомо. Якщо цього не станеться, наступне сесійне засідання відбудеться лише у вересні. У такому випадку вибори в Луцьку можуть пройти у грудні-січні 2017–2018 років.

Відзначимо, що більшість у Верховній Раді складають представники пропрезидентської партії Блоку Петра Порошенка та Народного фронту, тому призначення виборів залежить, здебільшого, від їхньої політичної волі. Окрім того, відповідно до позиції більшості голосує прорегіональна депутатська група «Воля народу», з якою президент у політичному плані веде діалог. До неї, зауважимо, входять волинські нардепи Сергій Мартиняк та Степан Івахів, які мають долю в групі компаній «Континіум».

Інформаційне агентство Волинські новини поцікавилося у своїх читачів, чому, на їхню думку, Верховна Рада України відтягує призначення виборів на посаду Луцького міського голови. В опитуванні на сайті видання взяло участь понад 1500 осіб.


Більшість опитаних сходяться на думці, що вибори в Луцьку затягуються через те, що Блок Петра Порошенка не визначився із кандидатурою для участі у майбутніх виборах.

Цю тезу поділяє і депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук, який переконаний, що вибори міського голови вкрай необхідні місту, аби припинити політичні шоу, які нині тривають.

«Необхідно, щоб до 15 липня проект внесли у Верховну Раду і за нього проголосували. Немає перешкод призначити вибори міського голови. Хіба, лише одна – в деяких політичних сил не готові кандидати», – зазначив він.

Та додав, що представники Блоку Петра Порошенка навмисне «тягнуть час, аби підготувати свого кандидата».

Схожа ситуація свого часу склалася навколо позачергових виборів до Верховної Ради України в окрузі № 23 Волинської області, спричинених смертю народного депутата Ігоря Єремеєва. Тоді Центральна виборча комісія цілий рік не призначала виборів, зокрема, через те, що Верховна Рада ніяк не могла надати довідки про смерть Єремеєва. Експерти ж пояснювали, що процес призначення виборів спеціально затягували тому, що влада в Києві ніяк не могла визначитися з кандидатом, який здатен був би поборотися з іншими претендентами.

Член виконавчого комітету Луцької міської ради Ігор Алексєєв, своєю чергою, вважає, що зараз ВРУ відтягує призначення виборів мера Луцька, допоки в місті не розпочнеться опалювальний сезон.

«Заборгованість центрального державного бюджету перед Луцьком по субсидіям становить більше 300 мільйонів гривень, які просто не потрапляють до міста через невідомі причини. Таким чином створюється економічний колапс, і восени дуже серйозні проблеми матиме «Луцьктепло», зокрема з погодженням лімітів на газ. Ця ситуація, як на мене, абсолютно штучна. Але соціуму її подаватимуть як помилку чинної влади, як її недолугість, некомпетентність», – зазначив Ігор Алексєєв.

Ігор Алексєєв зауважив, що невигідно, аби вибори в Луцьку відбулися восени, насамперед, пропрезидентській партії «Солідарність», яку на місці представляє губернатор Володимир Гунчик.

«За два тижні комісія ВРУ могла прийняти рішення і в той же день винести його в парламент. Зараз це питання дотягнуть до канікул і розглянуть восени. Це автоматично відтягне вибори ще на два місяці. А далі запустять той сценарій, про який я говорив», – підкреслив Алексєєв.

Політолог Тарас Літковець також сумнівається в тому, що вибори в Луцьку Верховна Рада України встигне оголосити до початку перерви в роботі. Проте він відзначає, що це може бути пов’язане із певними бюрократичними причинами.

«Досить багато питань є у черзі, кілька тисяч законопроектів… Мій суб’єктивний погляд полягає в тому, що Верховна Рада вважає, що це не надто серйозне питання, аби його в першу чергу виносити на голосування», – сказав Тарас Літковець.

Та додав: «Насправді технічно все займе небагато часу. Вони (народні депутати, – ред.) могли би це вирішити уже давно тому, що Луцьк – це не рядове містечко, а обласний центр, який за кількістю населення займає 29-те місце в Україні. Не може обласний центр довго перебувати без очільника».

Те, що для призначення виборів луцького міського голови наявні усі підстави, підтверджує теж міський активіст Михайло Шелеп. Однак він зауважує, що не впевнений у тому, що вони відбудуться 24 вересня.

Висловлює сумніви щодо можливості проведення позачергових виборів у Луцьку й політолог Михайло Наход, який зазначає, що все залежатиме тільки від Верховної Ради. «А якими мотивами вони там керуються – незрозуміло», – пояснює він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
? Показати IP 6 Липня 2017 10:06
"МІСЬКИЙ АКТИВІСТ"_це як ?
shybanutyj Показати IP 6 Липня 2017 11:26
SHYBU na KNJAZJA !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus