USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому влада не призначає вибори в окрузі Єремеєва?

4 Жовтня 2015 08:00
Не призначають вибори, тому що вагаються. Сумніви у Києві - щодо особи кандидата, який здатен поборотися із тими претендентами, які вже оголосили про наміри балотуватися до Верховної ради від 23 округу.

Щонайменше так пояснюють гальмування із призначенням проміжних виборів на Маневиччині, де донедавна кілька скликань поспіль перемагав Ігор Єремеєв, на сторінках “Волинської правди”.

А засновник Фонду “Новий Луцьк”, свого часу народний депутат від Луцька Ігор Палиця, який зазначав, що, ймовірно, таки йтиме від цього округу до Парламенту, навіть заявив: очевидно, після публічного оголошення його намірів вибори там поки не відбудуться.

Власне, затягування процесу дійсно триває: 21 вересня УНН повідомляло, мовляв, Центральна виборча комісія не оголошує позачергові вибори на Волині у виборчому орузі №23, бо Верховна рада не надає довідки про смерть Єремеєва.

У ЗМІ точилися дискусії: вибори хочуть зірвати?

“Ви знаєте, я думаю, що після того, як я публічно оголосив про наміри балотуватися від 23 округу, вибори там не відбудуться. Тому що влада зробить все для того, щоб я не потрапив у Парламент. Вона розуміє, що я зробив це свідомо і для того, щоб люди, які живуть в цьому окрузі, звернули увагу на те, як влада бореться з тими, хто розуміє, хоче і буде казати правду”, - прокоментував ситуацію Ігор Палиця.

Так, якщо розібратися, отримуємо наступне: минуло майже 2 місяці, як помер народний депутат України Ігор Єремеєв. Згідно з Законом “Про вибори народних депутатів України”, Центральна виборча комісія призначає проміжні вибори у разі дострокового припинення повноважень депутата, обраного в одномандатному окрузі. Такі вибори проводяться в останню неділю 60-денного строку з дня опублікування рішення про їх призначення. Зазвичай вибори в Україні відбуваються в останню неділю місяця. Отже, якби ЦВК призначила вибори нардепа в окрузі №23 (центр – селище Маневичі) до 25 серпня, їх можна було би провести в один день із місцевими (25 жовтня), чим заощадити чимало державних коштів.

Але в серпні ЦВК мовчала. У неї був вересень, щоб оголосити старт виборчого процесу і тим самим, хоч і з більшими державними видатками, утім таки провести вибори у Маневицькому виборчому окрузі №23 в останню неділю листопада.

Але, як ідеться на “Волинській правді”, у Києві вагаються. “Влада ще й досі не визначилася з кандидатом, який міг би гідно протистояти Ігорю Палиці. А він уже заявив про свою готовність балотуватися в народні депутати від округу №23, в межі якого входять Маневицький, Ківерцівський, Камінь-Каширський і Любешівський райони”, - йдеться на сторінках видання.

Автор продовжує: як відомо, більшість складу ЦВК сьогодні – за Президентом. Тому саме в Адміністрації Президента вирішують, чи призначати проміжні вибори у Верховну Раду по тому чи тому округу, як це було із Чернігівським виборчим округом №205. Там, нагадаємо, у жорсткому протистоянні з нинішнім керівником “УКРОПу” Геннадієм Корбаном переміг керівник Державного управління справами (в народі кажуть “завгосп Президента”), племінник політика Анатолія Матвієнка (уродженця Вінниччини) Сергій Березенко.

Читати ще: Чому в Чернігові роздавали гречку

Утім волинське Полісся – не Чернігівщина, де Корбан стартував практично з нульовим рейтингом. Рейтинг Ігоря Палиці, який був народним депутатом від Луцька, на Волині, пише автор, - дуже високий. Завдяки діяльності його Фонду “Новий Луцьк”, впізнаваність політика - надзвичайно велика. Згідно з різними оцінками, за нього вже сьогодні готові віддати свої голоси більше 40 відсотків волинян. Влада, припускає журналіст, панічно боїться програшу і нестямно шукає кандидата, яким міг би скласти конкуренцію Палиці.

Спочатку вибір було зроблено на користь Олени Палагути, - “правої руки” покійного Ігоря Єремеєва, яка сьогодні очолила виборчий штаб Миколи Романюка на виборах міського голови Луцька.

“Ця залізна леді має репутацію жорсткого керівника і відома своїм хамським ставленням до підлеглих. Попри значний фінансовий ресурс, їй було б важко зіграти роль такої собі доброї пані для щиросердних мешканців Полісся. Та й Палагута – не Єремеєв і не Палиця, масштаб не той”, - зазначає автор.

Ще один кандидат - голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. “Володимир Петрович і не проти поміняти м’яке крісло керівника області, яке час од часу розхитують громадські активісти, на затишну залу будівлі під скляним куполом. Але він панічно боїться програшу. Гунчик, можливо, й переможе у Камінь-Каширському районі, звідки він родом і де про нього доброї думки, але от на Маневиччині, зважаючи на фінансові труднощі на Сойненському торфобрикетному заводі, шанси у нього невеликі”, - аналізує журналіст.

Цілком можливо, ідеться далі у статті, що в цьому окрузі балотуватиметься й комуніст Адам Мартинюк, уродженець села Ветли Любешівського району. Свого часу, перебуваючи на посаді екс-спікера парламенту, він чимало зробив для своїх земляків за державний кошт: будівництво доріг, газогонів, нових шкіл, дитячих садків, клубів і церков по селах. У 2012-му, напередодні чергових виборів до парламенту, він уже засівав цей округ грішми, бо мав місце варіант, що доведеться йти по мажоритарці. Проте в останній момент обрав таки партійний список.

Тепер Компартії, як відомо, брати участь у виборах заборонено. Її лідер Петро Симоненко уже заявив, що розглядає участь комуністів у місцевих виборах за списками такої собі партії “Нова держава”.

“Не буде проблем висунути Адама Мартинюка від цієї чи якоїсь іншої маргінальної політичної сили. Не буде проблем йому і знайти фінансування в олігархів з “Опоблоку”, які прагнуть реваншу. Виграти він навряд чи зможе. Та голосів відщипне чимало. Голосів від Гунчика, бо їхній електорат перетинається. Та й на Поліссі чимало жителів, які досі дивляться російські телеканали, їздять на заробітки в Росію або сидять без роботи і продовжують ностальгувати за СРСР, про який їм розказують казки дідусі й бабусі”, - резюмує щодо “комуніста” автор.

Ще один потенційний кандидат від влади – молодий керівник ДП “Укрспирт”, уродженець Луцька Роман Іванюк, який балотувався від "Блоку Петра Порошенка" на дострокових виборах у Луцьку в 2014 році.

Сьогодні він продовжує “світитися” у волинських ЗМІ, приїжджав на перший дзвоник у рідну Луцьку гімназію №4. Кажуть, він є кандидатом на посаду майбутнього префекта Волині в разі обрання Гунчика депутатом або почесної відставки та переведення Володимира Петровича на роботу з меншим напруженням й більшими фінансовими потоками.

Читати ще: Префекти - як спосіб узурпувати місцеву владу

Утім ставити на Іванюка владі – ризиковано, - пояснює автор. По-перше, у 2014-му він програв не тільки нинішньому нардепу Ігорю Лапіну, який вдало експлуатував тренд воїна-захисника України. Незважаючи на бренд президентської партії, він поступився і викладачу-філологу, представнику Фонду Ігоря Палиці “Новий Луцьк” Ірині Констанкевич.

Більше того, на Волині ходять чутки, нібито дружина Романа Іванюка перебуває в родинних стосунках із родиною кума Володимира Путіна - Віктора Медведчука. Підтвердити чи спростувати їх “Волинській правді” поки не вдалося. На користь підтвердження є тільки одна опосередкована ознака: начальником виборчого штабу Романа Іванюка у 2014 році в Луцьку був колишній працівник Адміністрації Президента Леоніда Кучми в часи, коли її очолював Віктор Медведчук.

Автор насамкінець припускає: можливо, вибори в окрузі №23 не призначають, бо чекають повернення в Україну Дмитра Фірташа? “В принципі, я можу їхати хоч сьогодні, мені паспорт віддали, у мене цих проблем немає”, – заявив той ще в липні цього року в інтерв’ю газеті "Сегодня".

Утім, продовжує журналіст, повернутися в Україну, щоб просто жити тут, Фірташ навряд чи схоче. Він, безумовно, має намір і далі впливати на українську політику. Принаймні для того, щоб зберегти свої активи. Адже азотні підприємства Фірташа стоять, і з цим треба щось вирішувати.

“Крім того, Фірташ має значну частку в “Західній нафтовій групі” – “WOG”, заправки якої поширені у всій Західній Україні. Після трагічної загибелі Ігоря Єремеєва на “континіумську” власність поклали око чимало акул великого бізнесу. А спільний бізнес із “Континіумом” поки що завдавав Дмитру Фірташу лише прикрих клопотів”, - резюмує автор.

***

Тим часом, поки у Києві вагаються із кандидатами, вибори не призначаються, а округ свого представника у Верховній раді досі не має.

“Влада не розуміє одного: мені однаково, будуть оголошені вибори чи ні, буду я депутатом Парламенту чи ні, утім я все одно починаю працювати з людьми не тільки в 23 окрузі, а й з усіма волинянами. Я починаю допомагати, слухати і чути. І ми все одно зробимо тут так, як правильно і краще для людей. А будуть вибори чи ні – це проблема влади. Якщо вона боїться – хай так буде”, - резюмував з цього приводу Ігор Палиця.

Василь ОНИЩЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
дідо Показати IP 4 Жовтня 2015 08:31
Там ,де лохторат продається за 200₴ ,вибори треба взагалі заборонити.
поліщук Показати IP 4 Жовтня 2015 08:42
Це як треба не знати реалій, щоб уявити, що поліщуки ностальгують за СССР? За добрими дорогами, дитсадками, школами, клубами, які будував за державні гроші Мвртинюк, так. Ностальгують і за добрими людьми. А в Мартинюка є ця якість. А комуніст він, республіканець чи демократ, поліщуку, мяко кажучи, пофіг. Аналітики місцевого розливу, аналізуйте глибше. Аналізувати й мізки зас...ти - не одне й те ж..
дідо до поліщук Показати IP 4 Жовтня 2015 09:59
Комуніст-це фашист. Вбивця.
Анонім до дідо Показати IP 4 Жовтня 2015 10:57
Скажи це італьянським комуністам - попадеш в буцигарню.
радован до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 11:30
а у саудитів за Біблію саджають то й що?
Анонім до радован Показати IP 4 Жовтня 2015 12:28
Да ты просто не знаешь того, что в Италии коммунисты регулярно возглавляют правительство. Я уже не говорю о том, что Китай - коммунистическая страна. А раздуваемый сейчас на Украине антикоммунизм - это один из механизмов зачистки политического поля от конкурентов.
радован до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 15:10
Італійські комуністи - це італійці, китайські - це китайці. А совкові комуністи - це Совєти. В них була можливість 75 років показати що вони можуть. І Біломорканал з Соловками створили не італійські та китайські комуністи, а совкові. Досить наступати на граблі. Досі ні як не вилікуємось.
Анонім до радован Показати IP 4 Жовтня 2015 15:42
По поводу китайских коммунистов: Я лично видел репортажи, как они выходили на поля и стучали в кастрюли, прогоняя с полей воробьев. Однако, после того, как умер Мао и убрали "банду четырех" они по уровню валового экономического продукта достигли США. У нас партноменклатура, не рядовые коммунисты, развалили Союз, чтобы открыто грабить народное достояние. Или ты можешь назвать, хоть одного из наших президентов, не прошедших партийную школу? следовательно, после развала они не потеряли свою власть, а изменили ее форму.
Радован до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 21:54
Это большая заслуга - "увидеть лично(!) репортажи, как они выходили на поля"? При Советах, эти репортажи очень часто показывали - чего удивительного? Советские коммунисты очень презрительно относились к китайцам, высмеивая у них все- от численности техники до ее качества, особенно в 70-х годах. В 90-ые же годы, лично Горбачев поехал в Китай уже набираться опыта, но так "набрался", что довалил в Союзе то, что они , коммунисты строили семьдесят лет, на крови и костях людей.Не вижу логики в твоих суждениях. То ты - за коммунистов, но прикрываешься действиями итальянских красных, то ты - против украинских коммунистов... Что за бред?! Если уже затронул Америку, то следи за руками - американцы не дали Кеннеди, пойти на поводу у Советов. У них высшая "партноменлатура" не развалит государство, даже если захочет продаться. Так что - вали с коммунией...
Юрист до Радован Показати IP 5 Жовтня 2015 10:55
Ти ліпше вивчи Українську мову - вона тобі ще знадобиться.
поліщук до дідо Показати IP 4 Жовтня 2015 10:58
Позас...ли голови "рєчьовками" і носимось. Ділимо країну на тих, для кого комуністи фашисти, а для кого націоналісти чи українці в цілому.. Може пора вмикати мізки? Я бував не в одній партії, крім лівих. Зі зміною партквитка ні свідомість, ні характер не змінюються. На собі перевірив.
радован до поліщук Показати IP 4 Жовтня 2015 11:31
браво!
Василь до дідо Показати IP 4 Жовтня 2015 12:57
Абсолютно вірно! Це саме ті комуністи, які зараз стали націоналістами. А 99% комуністів, які побудували цю країну повинні знищуватися за те що чесно працювали. Слава Україні!
віра до поліщук Показати IP 4 Жовтня 2015 10:10
поліщук він і е поліщук!!!!!!
я поліщук до віра Показати IP 4 Жовтня 2015 10:48
А ти ж хто: просто дєвочка вєра, што іщєт кавалєра?
123 Показати IP 4 Жовтня 2015 08:48
У нас один палица борец за народное счастье.
суддя Показати IP 4 Жовтня 2015 08:58
Бо Палиця вже маячить..
волиняка Показати IP 4 Жовтня 2015 10:54
а давайте вибирати грузінів ! українці вже зганьбились...нащо нам Палиця, давайте якогось Міхо!?
Капуста Показати IP 4 Жовтня 2015 14:31
Бо це як сказати палиця іде на вибори по 23 округу знаючи що він там переможе, а поки не буде кандидата гідного то і нема що там вибори робити
Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 15:26
Ну зараз для Іванюка важливіше втриматися біля корита "Укрспирту", де його обирають_обирають і обрати не можуть.
саша Показати IP 4 Жовтня 2015 15:45
Цитата. "Свого часу, перебуваючи на посаді екс-спікера парламенту," Який інтелектуальний рівень автора?
Сокіл Показати IP 4 Жовтня 2015 16:30
припустимо, влада призначає вибори по 23 округу, Палиця по ньому балотується і ясно що у нього великі шанси перемогти, а влада не призначає тому що їй він , ще в такому бурштинобагатому регіоні не потрібен!
Куць Показати IP 4 Жовтня 2015 17:06
Це бандитський округ, хоча Палиці це не проблема з нього є варта порядку, яку він 100 відсотково залучить для спокую на вибори по 23 округу, будуть рішати з бандитами
НЕгр Показати IP 4 Жовтня 2015 17:21
якщо б палиця пройшов по цьому окгуру то б його варта порядку б копала там бурштин)))
Минус Показати IP 4 Жовтня 2015 17:33
Автор статті- делитант з вулиці. Одна вода..
титушко Показати IP 4 Жовтня 2015 22:54
как же легко сейчас сделать Колкiвську Республiку 2;наобещать селянам две лопати и паи в лесу,и хрен какая самооборона или ПСы сунутся далее Тростянця.
Правда Показати IP 5 Жовтня 2015 13:38
Мартинюк будував школи, лікарні а тим більше церкви не за державні кошти а за гроші олігархів, які міг би прикарманити і це автору "волинськоі правди" добре відомо, як і те як Мартинюк намагався у Верховній зраді на відміну від Симоненка утихомирити та призвати до порядку оголтілих депутатів та нагадати що у той час як вони співають гімни і кричать- слава! турчинов, паггубій, яйценюк і Ко продають Крим і провокують війну на Донбасі. Палиця перш за все олігарх і буде спочатку захищати інтереси своі та свого хазяїна а потім інтереси людей якщо це буде йому вигідно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus