USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Видалили п’ять ребер і пів легені. Неправильний діагноз обернувся для волинянки складною операцією та рецидивом під час вагітності

31 Березня 2024 14:40
Вона задихалася від кашлю, не могла лежати, спати, їсти і постійно втрачала свідомість. Її лікували від бронхіту, а виявилося, що має в легені дірку. Історія волинянки, яка двічі хворіла на туберкульоз, яка, будучи при надії, змогла не лише видужати, а й народити здорового первістка.

Про порятунок важкохворої і про янгола в білому халаті – в сюжеті «12 Каналу».

Шість років тому Дана Стоянович прощалася з життям, адже в її легені виявили дірку. Про туберкульоз вона дізналася, коли їй було 25 років. Довгий час її лікували від бронхіту. Про те, що діагноз встановлено неправильно, запідозрили рідні, коли побачили, як дівчина буквально гасне на очах.

«Я не могла спати лежачи. Я спала сидячи. У мене такий був кашель. Мені так давило. Я була настільки виснажена, що навіть нічого не їла. Тоді я важила 43 кілограми», – пригадала Дана Стоянович.

Про складну форму туберкульозу та дірку в легенях вона дізналася після рентгену. За її лікування боялися брати чи не всі лікарі. Здавалося, що зі смертельною недугою дівчина залишилася сама.

На третьому тижні лікування Дана почала кашляти кров’ю. Якби не підтримка лікарки Наталії Чурсіної, поділилася, то, мабуть, збожеволіла. Хоч, як виявилося згодом, це був тільки початок її боротьби з туберкульозом.

«Мені видалили п’ять ребер і пів легені», – зазначила Дана Стоянович.

Загалом її боротьба з туберкульозом тривала сім місяців. Після виписки почала жити звичним, уже здоровим життям. Поїхала на заробітки, згодом вийшла заміж і чекала дитину. На четвертому місяці вагітності туберкульоз повернувся.

«І це був набагато гірший туберкульоз», – сказала Дана.
Читати ще: «Боятися слід не того, хто знає про свій туберкульоз, а того, хто про нього не підозрює». Що всім треба знати про одну з найпідступніших хвороб

Як зізналася лікарка Наталія Чурсіна, боротьба її пацієнтки з недугою була непростою, особливо під час вагітності, оскільки низка препаратів протипоказана жінкам при надії.

Лікарка, як розповіла Дана Стоянович, не побоялася взяти відповідальність за двох людей: за неї та ненародженого малюка. Завдяки правильно підібраному лікуванню в червні 2023 року Дана народила здорового первістка.

«Ім’я нам дала Наталія Чурсіна. Вона назвала сина Захарчиком», – розповіла Дана.

«Ми тоді з нею домовилися, що вона мусить народити дитину, хоч вона мало в це вірила. Я сказала: звичайно, я маю ж вибрати ім’я. Це було сказано жартома, але по факту так і сталося. Мені на вибір запропонували кілька імен і я вибрала», – пригадала Наталія Чурсіна.

Лікарку Дана вважає своїм та синовим янголом-охоронцем. Постійно навідується та практично щодня телефонує.

Наталія Чурсіна наголосила: якби у 2018 році Дані відразу поставили правильний діагноз, складної операції та рецидиву захворювання можна було б уникнути. Вона додала: підходи до діагностики та лікування туберкульозу змінилися, а обстеження та лікування безкоштовні.

Боротьба з цією недугою триває від шести до 18 місяців. За словами медиків, рівень захворюваності на Волині на 40% вищий, ніж у середньому в Україні. Дедалі частіше почали хворіти діти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus