USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Викрили злочинну схему експорту лісу до ЄС: причетні волиняни

6 Серпня 2016 18:41
Злочинна група, у складі якої було троє волинян, незаконно зрізали та викрали з метою відправки на експорт 200 вагонів лісу на загальну суму 30 мільйонів гривень.

Трьох волинян-учасників організованої злочинної групи, яка налагодили бізнес із незаконного експорту деревини на загальну суму 30 мільйонів гривень, затримали вчора на Львівщині. Усього в цій схемі задіяно 15 осіб. Згідно з даними прокуратури, у злочинну групу входили чиновники, банкіри і юристи.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області.

5 серпня на Львівщині прокуратура разом із Управлінням захисту економіки здійснила широкомасштабну операцію із викриття схеми незаконного вирубування лісу із його подальшим експортом за кордон.

Вказану схему організувала посадова особа Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

До складу злочинної групи входили працівник Державної фітокарантинної служби, колишній працівник Галицької районної адміністрації, банківські працівники, адвокат, 3 керівники приватних підприємств та 3 мешканці Волинської області.

Згідно з інформацією ZAXID.NET, Галицький райсуд Львова обирає запобіжний захід одному з організаторів цієї схеми. Йдеться про провідного спеціаліста Управління лісового та мисливського господарства Львівщини Миколу Романіва, якому інкримінують незаконну видачу сертифікатів на заготівлю лісової продукції.

«Злочинці спеціально створили на території Львівської та Волинської областей 6 фіктивних фірм та на підставі фіктивних документів про походження деревини вони отримали більше 200 сертифікатів із реальними підписами та мокрими печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Це дало змогу безперешкодно вивозити деревину за кордон», – розповів Юрій Квятківський.

Таким чином легалізували більше 12 тисяч кубів незаконно зрізаного та викраденого лісу різних порід (еквівалентно 200 вагонів деревини) загальною вартістю 30 мільйонів гривень . У подальшому деревину експортували до країн Євросоюзу, зокрема у Польщу, Голландію, Італію, Чехію та Латвію.

Для заниження митної вартості викраденого та експортованого лісу зловмисники уклали зовнішньоекономічні контракти із 5-ма офшорними компаніями, які зареєстровані у Панамі, Британських Віргінських островах та Республіці Беліз.

Валюта від експортованого лісу надходила на банківські рахунки фіктивних фірм та за сприяння банківських працівників переводилась у готівку і розподілялась між змовниками.

У взаємодії зі спеціалістами ДФС довели ухилення задіяними у схемі підприємствами від сплати податків до бюджету держави на загальну суму 10 мільйонів гривень.

Одночасно отримані за схемою сертифікати про походження лісу, учасники злочинної групи продавали за ціною 10 тисяч гривень за один документ іншим суб’єктам господарювання Львівщини та Західного регіону держави, в яких був в наявності викрадений ліс, однак не було законних документів про його походження.

5 серпня провели більше тридцяти санкціонованих обшуків у приміщеннях обласного управління лісового та мисливського господарства, Державній фітокарантинній службі області, в офісах підприємств, приватних помешканнях усіх причетних до незаконного бізнесу осіб.

За наслідками обшуків вилучили печатки фіктивних фірм-експортерів, залучених у схемі, печатки підприємств Республіки Польща, на адресу яких експортувався ліс; понад 40 платіжних банківських карток, через які отримувалась готівка від продажу лісу, документи щодо замитнення лісу у митних органах, інші речові докази, що мають суттєве значення у справі.

Також вилучено близько 2 тисяч кубометрів підготовленого до експорту лісу дерев породи дуб (еквівалентно 33 вагонам) із нанесеними електронними бірками державних лісгоспів. В єдиній електронні базі обліку деревини за цими ж номерами значаться дерева інших, менш цінних порід (сосна, вільха, бук).

Одночасно вилучили документи на автотранспорт, квартири та нерухомість фігурантів.

Під час проведення обшуків викрили усіх членів злочинної групи.

Відтак керівнику підрозділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 2 статті 364 та частиною 2 статті 366 КК України, та ще двом керівникам фіктивних підприємств – за статтею 205, 212, частиною 1 та частиною 4 статті 358 ККУ.

Нагадаємо, напередодні у Державному агентства лісових ресурсів оприлюднили дані про масштаби незаконної вирубки лісу. У 2015 році в Україні незаконно вирубали 24 тисячі кубометрів лісу, а у 2016-ому лише за півроку незаконно вирубали майже 16 тисяч кубометрів.


ЧИТАТИ ЩЕ: САНІТАРНА ВИРУБКА ЛІСУ ЧИ ЗЛОЧИН: У ГАРАЗДЖІ ВИРІЗАЛИ СТОЛІТНІ ДУБИ

Інформаційне агентство Волинські Новини писало про незаконні вирубки дерев на Волині. Так, попри заборону санітарних рубок та заяви екологів та громадських активістів про те, що 80 % планових санітарних рубок волинських лісів – незаконні, на Волині продовжуютьпоспіхом вирізати дерева, причому часто – здорові. Йдеться про тотальну вирубку гектарів добротних лісів. Зокрема, на Волині зафіксували факт підозрілої лісозаготівлі поблизу села Бодячів Ківерцівського району, яке відноситься до Сокириченського лісництва. Волинські активісти встановили 2 місця тотальної, але не санітарної рубки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Мавка Показати IP 6 Серпня 2016 20:27
це вся Волинь знає крім Йолопа прокурора
Все пропало Показати IP 6 Серпня 2016 21:01
ЕВРОПА ПРОЗРЕВАЕТ!
Andrij до Все пропало Показати IP 7 Серпня 2016 14:47
Evropa pokypaet ....
Адольф Показати IP 6 Серпня 2016 21:21
А лісниці що в цьому питанні не заміщані,чи не розуміли що це робиться,закорнно чи не законно,їх всіх потрібно заарештувати, тому що всі лісм вже вирубані, такого ще ніколи не було ?
Анонім Показати IP 6 Серпня 2016 23:07
спочатку потрібно заарештувати прокуррора волині за бездіяльність адже він веде нагляд за всіма крнтролюючими органами , а так сенсація за місяць забудеться а завтра я к завжди в ківерцях маневичах грузитиметься ліс на вагони і до европи , а відкати і прибутки по карманах а для людей за місяць знову якусь псевдовикриття підкинуть щоб на кухні обговорювали
Дєд до Анонім Показати IP 8 Серпня 2016 10:10
Смотрящий з поганялом "Прокурор", на Волині ніколи не було прокурора
о до Анонім Показати IP 8 Серпня 2016 18:29
Ти активний писака і не знаєш, що в прокураутрі немає загального нагляду??????
Aero Показати IP 7 Серпня 2016 04:05
Замішані волиняни? А хто їх замісив?
Волинянин Показати IP 7 Серпня 2016 09:04
Прокуррор волині це святе, смотрящий від Луценка за лісом, бурштином та митницею. Дзявкайте скільки хочете а караван іде уже 25 років тільки міняються прізвища "Президентів" в законі.
Загадка УФО Показати IP 7 Серпня 2016 09:15
Троє волинян нарізали 200 вагонів лісу - це скільки прокурорів і міністрів треба посадити не в тюрму а пожиттєво в ДУРДОМ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus