USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Винні мають відчути пекло, яке пройшли наші діти!» – мама загиблої в одеському коледжі

3 Липня 2020 18:53
Правоохоронці завершили розслідування справи про пожежу в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, у результаті якої загинули 16 осіб. У Приморський районний суд Одеси вже направлено обвинувальний акт, проте рідні загиблих студентів вважають, що крапку в розслідуванні ставити рано.

Мати однієї із загиблих студенток вважає, що крапку ставити зарано – список підозрюваних може бути довшим, повідомляє Obozrevatel.

Чорний грудень

Вранці 4 грудня студенти коледжу через пожежу в кабінеті № 9 на третьому поверсі опинилися у вогняній пастці. Підлітки дзвонили батькам і говорили, що задихаються. Деякі, рятуючись від вогню, стрибали з четвертого поверху і падали на дахи припаркованих машин – їх відразу забирали швидкі...

Вогонь швидко поширився на площу понад 4 тисячі квадратних метрів. Деякі підлітки не змогли вибратися з будівлі – тіла жертв діставали з-під завалів кілька днів.

Як потім з’ясувалося, в будівлі Одеського коледжу не було автоматичної системи оповіщення, датчиків диму і температури. Замість них була застаріла система, а кнопка, під час натискання на яку вмикалася сирена, розташована на першому поверсі біля приміщення вахтера. Сама пожежа, за даними слідства, сталась через обігрівач.
Надія на правосуддя

Майже через 7 місяців обвинувальний акт щодо чотирьох підозрюваних було передано до суду.

Як повідомили в прокуратурі Одеської області, директор коледжу, завгосп, завідувач денного відділення економіки і підприємництва та колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи підозрюються в порушенні вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення пожежі. Їм загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Деякі підозрювані, зокрема Андрій Хаєцький, який уже не працював на час виникнення пожежі в коледжі, категорично заперечують свою причетність до трагедії/

Тоді як деякі рідні загиблих переконані, що список підозрюваних повинен бути довшим.

«Викладачка просто залишила мою дівчинку і пішла»

Серед загиблих під час страшної пожежі 4 грудня і 16-річна студентка Катерина П’яночкіна.
Як розповіла її мама Тетяна Малинська, дівчинка в цей момент займалася історією.

«У Каті і ще однієї студентки було додаткове заняття з історії.

Оля потім розповіла, що моя дочка звернулася до викладачки: «Вікторіє Вікторівно, смердить чимось смаленим».

На що та відповіла: «У нас увімкнена дуйка, запах через це», – повідомила Тетяна.

Мама стверджує, що викладачка залишила двох дівчаток в аудиторії, яка була розташована безпосередньо над осередком пожежі на третьому поверсі, а сама вийшла.

«Вона сказала: «Якщо я не повернуся – тікати». А в аудиторії залишилися Оля і Катя – двоє людей, яких вона не вивела. Потім викладачка мені сказала: мовляв, ну, Оля ж вибігла. Так, вибігла, але моя Катя злякалася. Якби дорослі були поруч, все могло бути по-іншому», – вважає Тетяна.

Жінка стверджує, що, крім чотирьох співробітників коледжу, щодо яких до суду передано обвинувальний акт, повинна відповісти і викладачка, яка залишила двох підлітків в аудиторії. За словами Тетяни Малинської, про це вона заявила і слідчому.

«Я їздила в поліцію, прокуратуру, просила, щоб її ще раз викликали на допит. Знаєте, вона мені після похорону дитини написала: мовляв, вибачте, я вас впізнала, але не хотіла зізнаватися, що це я. Сказала, що бачила, як я «істерично» кричала: «Де моя Катя?!» А що я повинна була кричати? Спасибі, що Катя згоріла?» – додала знетямлена мати.

У той страшний день Катя кілька разів дзвонила і татові – сказала, що вже не може нікуди вийти, з вікон коридору валить дим.

«Я там була буквально через 15 хвилин після того, як дитина подзвонила татові. Вона раз подзвонила, другий, сказала: «Татку, ми біжимо, тут великий дим», а потім... Що там сталося? За словами дітей, моя дитина просто впала і по ній усі пробігли...

Коли я приїхала на Троїцьку, то побачила, що викладачі стоять на вулиці з особистими речами, з ноутбуками, в шубах...

Скажіть, чому ви не вивели дітей, а самі стояли?» – додала Тетяна.

Мати, яка втратила дитину, понад усе зараз хоче справедливості.

«Сигналізація не працювала, евакуація з дітьми не була проведена. Тобто діти не розуміли, що їм робити в разі пожежі. Усі пожежні виходи були заварені. Ви розумієте, всі виходи, через які діти повинні були вибігати, були з металевими гратами і замок висів. Один тільки вхід, а там вузькі коридори... Всі повинні бути покарані – директор коледжу та інші. Їм не можна давати умовний термін. Вважаю, що вони повинні реально відчути те пекло, яке пройшли наші діти. Коли вони кричали в вікнах і падали, непритомнівши», – каже Тетяна.

Чотири страшні пожежі

Тетяна Малинська вважає, що є питання і до пожежників.

«Моє питання номер два – до пожежників. Вони приїхали до коледжу пізніше за мене. Пам’ятаю, як одні сказали: «Вибачте, у нас немає обмундирування, ми не можемо всередину будівлі зайти, вивести дітей», – повідомила Тетяна.

Каже, що були ще «дивацтва».

«Чому, коли вони піднялися в аудиторію, де були діти, нам, батькам, сказали, що там дітей немає? Куди вони поділися, якщо у нас на очах вони падали, втрачали свідомість?» – задається питаннями мама Каті.

Є претензії у матері, яка втратила дитину, і до колишнього глави ДСНС в Одеській області.

Після трагедії, що сталася, Віктор Федорчак «утік у декрет». Повідомлялося, що в тому чорному грудні генерал взяв відпустку по догляду за дитиною, проте це не врятувало його від звільнення.
Віктору Федорчаку в січні 2020 р. оголосили про підозру у службовій недбалості, що призвела до важких наслідків.

Під час «каденції» Федорчака в Одесі відбулося чотири масштабні пожежі з людськими жертвами: у дитячому таборі «Вікторія», в обласній психіатричній лікарні, в готелі «Токіо Стар» і в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

У січні 2020 р. екскерівнику обласного управління ДСНС оголосили про підозру у службовій недбалості, що призвела до важких наслідків.

Тетяна Малинська каже, що вже давала свідчення в Держбюро розслідувань.

«Через Федорчака нас викликали в ДБР. Під його керівництвом нормального не було нічого. І обмундирування пожежників, і... Бачили б ви ту цівку води, яка лилася. Не дай боже жодній матері випробувати, коли діти кричать з вікон: «Допоможіть, врятуйте нас!», а пожежники не можуть нормально шланги розвести. І з драбинами було питання, допомагав «Зеленбуд», – розповіла Тетяна.

Із дня трагедії минуло майже 7 місяців, і Тетяна Малинська каже, що біль не вщух.

«Моя молодша дочка, семирічна Світланка, дуже важко перенесла загибель старшої сестри.

Дитина майже щодня запитує, чому Катю не врятували, не вивели з будівлі.

А у мене немає відповідей. Як із цим жити?» – поділилася мати.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
55 Показати IP 4 Липня 2020 09:51
Винна у трагедії держава. Де нормальна система пожежного нагляду? Чому не реагували, а якщо і реагували, чому не були усунуті порушення Правил пожежної безпеки?! Проте є й інша сторона медалі-фінансування!!! Забули про це!? Як у нас фінансують освіту, достатньо, ні звичайно ж. Скільки по всій Україні навчальних закладів, де не працює пожежна сигналізація, є інші порушення, не задумувались?! Та мабуть більшість. По цій справі знайдені цапи відбували, чим більше тим краще. Однак глобальніше на все треба дивитись. Проте, людям кинули кістку, що караємо винних, вони і раді.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus