USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вищий адмінсуд України: поновити на виборній посаді в міськраді може лише сесія

6 Листопада 2017 11:03
Якщо посада є виборною, поновлювати на посаді має виключно той орган, який прийняв рішення про звільнення і виключно на підставі рішення того ж органу - така позиція Вищого адміністративного суду України. Згідно з цим, поновити та звільнити екс-секретаря Луцької міської ради Юлію Вусенко можуть лише депутати на підставі рішення сесії.

Радник міського голови, депутат Луцької міської ради, юрист Ігор Поліщук проаналізував рішення Вищого адміністративного суду України в аналогічних справах. Відповідні висновки він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

Публікуємо його допис без змін.

Спеціально для тих «великих юристів» та «титанів правової думки», які в минулий четвер з трибуни міської ради і не тільки верещали про спосіб виконання рішення щодо поновлення Вусенко, а потім брали штурмом прокуратуру з метою вимагання оголошення підозри Григорію Пустовіту, знайшов декілька рішень Вищого адміністративного суду України в аналогічних справах.

Одразу, скажу, що позиція ВАСУ наступна. Якщо посада є виборною, поновлювати на посаді має виключно той орган, який прийняв рішення про звільнення і виключно на підставі рішення того ж органу.

Так, в ухвалі ВАСУ від 01.03.2016 року у справі №К/800/54311/14, суд вказує на наступне: «Згідно із ст.3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадами в органах місцевого самоврядування є, зокрема, виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою.

Статтею 10 цього Закону України передбачено, що прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється, зокрема, на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради шляхом затвердження відповідною радою.

Отже, позивач на момент звільнення не працював в Кузнецовській міській раді, а являвся першим заступником міського голови - тобто працівником виконавчого органу відповідної ради. Проте вирішення питання про поновлення позивача на роботі суд правомірно поклав саме на орган, що прийняв рішення про затвердження позивача на посаді першого заступника міського голови та про звільнення позивача з цієї посади».

Окрім того, в ухвалі ВАСУ від 16.07.2013 року у справі № К/9991/34919/11, суд приходить до висновку, що відповідно до статті 77 Закону України «Про виконавче провадження» рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується негайно. Виконання рішення вважається завершеним з моменту фактичного допущення зазначеного працівника до виконання попередніх обов'язків на підставі відповідного акта органу, що прийняв незаконне рішення про звільнення або переведення працівника.

Тобто і в одному, і в іншому випадку суд наголошує, що обов'язок поновлення на посаді покладений саме на ОРГАН, ЩО ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ, а поновлення на посаді можливе лише на підставі відповідного АКТУ ОРГАНУ, ЩО ПРИЙНЯВ НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ, тобто на підставі виключно рішення міської ради.

Нагадаємо, під час позачергової сесії міськради 2 листопада депутати поновили Юлію Вусенко на посаді та одразу звільнили. Дехто з обранців міської громади зауважував, що вона прагне отримати з міського бюджету 120 тисяч гривень заробітної плати за період, коли фактично не працювала як секретар міськради. Також депутати говорили про те, що Юлія Вусенко виконує вказівки Степана Івахіва задля дестабілізації ситуації у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
віто Показати IP 6 Листопада 2017 11:36
"Вумний, аж страшно!"(с) "За двома зайцями".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus