USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вивчати англійську волиняни можуть безплатно і в доступній формі

24 Вересня 2016 17:26
Аби опанувати іноземну мову, потрібні наполегливість, регулярність та бажання. Так стверджують поліглоти. І наголошують, що завдяки інтернету, комп’ютерним програмам, книжкам можливостей у сучасному світі для цього вдосталь. Аж надто для жителів Луцька, оскільки тут уже десятий рік поспіль працює інформаційний центр – Window on America («Вікно в Америку»).

Осередок розташований на другому поверсі обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки. Тут у вільному доступі – сот­ні книжок, журналів, посібників, відео- та аудіо­матеріалів для вивчення мови, а також для тих, хто цікавиться американською культурою. Власне, центр і створювали для ознайомлення українців із життям, минулим та сьогоденням США.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 34).

«Ініціатива зі створення таких центрів надійшла від Посольства США, аби налагодити діалог між українцями та американцями, поглибити знання один про одного. Тож вони й відкрили такий безплатний ресурсний центр, де люди можуть вичитати інформацію, вивчити мову», – розповідає координатор Window on Amerika в Луцьку Катерина Веремчук.

Подібні центри працюють у 29 містах по всій Україні та у столиці. Волинь відкрила осередок чи не останньою, пригадує директор читальні Людмила Стасюк. Утім завдяки «Вікну в Америку» книгозбірня привабила нових читачів. А креативні ідеї, що їх утілюють представники центру, розвіюють міф про те, що в еру глобального павутиння бібліотеки віджили.
Центри фінансують за допомогою грантів, що їх надають Посольства США в Україні. Зі слів Катерини Веремчук, лише нинішнього року сума фінансової допомоги сягнула восьми тисяч доларів. Кошти витратили на закупівлю техніки й обладнання, книжок та інших матеріалів.

«На початках ми переймалися, як привабити читачів. У нас було лише п’ять стільців. І дуже втішно, що нині, маючи вже куди більше місця і стільців, ми змушені шукати додаткові крісла, щоб розмістилися усі охочі», – тішиться Олена Пишнюк, керівник центру впродовж багатьох років, яка нині у відпустці із догляду за дитиною.
Атмосфера тут напрочуд домашня та комфортна. Замість строгого стилю – крісла-подушки, яскраві плакати. Очі розбігаються від кількості книжок найрізноманітнішої тематики: від масивних енциклопедій до повного зібрання «Гаррі Поттера». Як кажуть, до кольору – до вибору!

Є тут і куточок для найменших відвідувачів, аби молоді батьки, дідусі та бабусі могли з раннього віку і навчати малечу, і привчати її до культури читання. Для тих, кому паперової літератури замало, є широкий вибір аудіокнижок, дисків із фільмами та серіалами, настільні ігри та програми для вивчення мови.
Та й це ще не все: на базі центру знайомить із культурою США, а поряд із тим і навчає мови американець, волонтер Корпусу Миру Сем Абрамс. Чоловік родом із Сіетла, що у штаті Вашингтон, уперше приїхав до України в 2011 році, і не приховує, що йому тут подобається. Зізнається: щасливий нагоді працювати саме тут, адже люди гостинні, добрі й завжди раді чимось поділитися.

Тож під його керівництвом відбуваються численні клуби. Наприклад, щовівторка о 17:30 тут засідає клуб мандрівників Америкою. Сем розповідає про власний досвід відвідин різних міст або ж цікаві факти про населені пункти США. Історії він ілюструє фото чи відеоматеріалами, а далі – живе спілкування, інтерактивні ігри для запам’ятовування пройденого.
Щосуботи о 14:00 на базі бібліотеки відбувається Reading Club, де учасники присвячують час читанню, а затим о 16:00 – Sport Club – активне дозвілля. Тож хай як дивно це звучить, але якщо прагнете навчитися грати у бейсбол так, як це роблять американці, вам допоможе наукова бібліотека. До слова, ігри тривають ще й у неділю.

А також щонеділі з 14:00 тут присвячують час для Movie Club – кіноклубу. Товариство дивиться сучасні серіали мовою оригіналу, щоправда – із субтитрами. А опісля триває обговорення.
«Результати є. Наприклад, один із користувачів вивчав мову завдяки фільмам із субтитрами і спілкуванню з американцями. Можливо, він має невисокий рівень письма, але розмовну англійську дуже вдосконалив», – розповідає Катерина Веремчук.

Сем Абрамс зазначає, що єдина складність у викладанні мови – коли учні не хочуть навчатися.

«Коли люди зацікавлені, а я відчуваю їхню пристрасть, готовність, то навчати дуже легко та приємно для мене. Найголовніше під час вивчення мови – відкинути усі внутрішні бар’єри та страхи. Не бійтеся зробити помилку, адже помиляються всі. Якщо ви маєте можливість ходити у мовні клуби та спілкуватися – це буде чудовим варіантом для вас розвивати цю навичку. Якщо такої можливості немає, то є вдосталь фільмів та аудіокнижок, які можна слухати, їдучи в автобусі чи машині. Коли ви чуєте мову, можете її наслідувати, а незнайомі слова – записувати і вивчати», – радить Сем.

Він зазначає, що чимало його учнів завдяки старанням та наполегливості успішно складають мовні тести. Ольга Корука, яка відвідує центр уже протягом року, підтверджує, що лекції допомогли їй стати не лише успішнішою ученицею, а й викладачем, адже сама вчителює у школі.

«Наші заняття надихають на власні проекти, – зізнається Ольга. – Під час навчання ми й самі ставали діть­ми, відкривали себе, долали якісь бар’єри, скутість, дозволили собі бути більш відкритими. Це не просто навчання, а й гарний спосіб провести час».
Детальніша інформація:
woalutsk5.blogspot.com
facebook.com/woacenterinlutsk

Тетяна ГРІШИНА
Фото: facebook.com/woacenterinlutsk
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Читач Показати IP 24 Вересня 2016 20:30
Автору статті пряма дорога у 5 класс : "Чоловік родом із Сіетла, що неподалік самого серця США – Вашингтону". Сіетл у штаті Вашингтон, але до міста Вашингтон з Сіетла по прямій 3738,13 km. Знову ВН показали себе. Ха-Ха
Ага до Читач Показати IP 25 Вересня 2016 00:39
Ви, шановний, розмірковуєте як людина exUSSR, а ці писаки є аналогом звичайного жителя америки. А їх IQ (який доречі спеціально придумали щоб показати їх рівень знань) дозволяє що завгодно. Я вже нічому не дивуюся. Вони запросто завтра можуть запропонувати екскурсію автобусом до Сіетла.
Tetiana до Ага Показати IP 26 Вересня 2016 10:29
Дякую за зауваження)
Спостерігач Показати IP 28 Вересня 2016 18:49
Позитивом, на мій погляд, можна вважати наявність критики автора статті з боку автора коментарю під іменем «Читач». Зауваження географічного змісту можна вважати слушним, хоча, на перший погляд, і зроблене воно в не достатньо етичній манері. Використання так званих ярликів чи категоричних суджень не покликане, як на мене, донести належним чином суть такого зауваження. І діжка меду у вигляді змісту зауваження псується ложкою догтю у вигляді його форми. Дозволю собі невеличке нахабство та трішечки відкоригувати самого коментарю під іменем «Читач» (без образ – нічого особистого). Якщо мені не зраджує пам'ять, але слово «клас» в українській мові пишеться з однією літерою «С» (на відміну від російської). Можливо, варто намагатись бути більш толерантним – східна мудрість каже, що далеко йде той, хто м’яко ступає. Ключовим меседжем, очевидно, у даній статті є, як здалося, саме не орфографія, синтаксис чи пунктуація автора, а якраз популяризація стилю бути проактивним, в тому числі шляхом вдосконалення власної особистості, – зокрема, і через вивчення іноземної мови також. А то, не маючи змоги читати між рядків, можна, за деревами так і лісу зовсім не побачити, образно кажучи. Автору статті – величезний respect за пророблену, як здалося, колосальну роботу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus