USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Я не втомлюся дякувати волонтерам і благодійникам», - очільниця Координаційного центру Волині Мирослава Якимчук

16 Квітня 2022 17:18
У квітні новою заступницею голови Волинської ОДА та керівницею Координаційного центру стала Мирослава Якимчук.

Чим сьогодні займається центр, яка допомога прибуває на Волинь та чого саме потребують різні регіони України, Мирослава Якимчук розповіла під час телерадіомарафону на ТРК «Аверс».

Нова очільниця Координаційного центру зізналася, що до призначення не чекала, що буде такий об’єм роботи, але про те, аби відмовитися від запропонованої посади, не йшлося. Адже треба було йти працювати, аби допомагати Україні наближатися до перемоги.

«Складність була в тому, що коли ти прийшов на 43 день війни, то процес уже запущений і ти маєш вникати в нього, ти стикаєшся з тим, що раніше не робив. Люди, які там працювали, залишилися, але документація щодо роботи логістичних центрів, складів не було належно передана. Зараз ми інвентаризуємо та виявляємо, що є на цих складах. Все це вноситься в базу, розроблену Офісом Президента, щоб направляти в міста, які постраждали. Вже відправили вантажі на Ірпінь, Суми. Зараз працюємо над тим, щоб передати у Харків продукти, бо багатьом людям там немає що їсти. Намагаємось максимально швидко відправити на передову все, що ми маємо, а також в ті області, які цього потребують», – зазначила вона.

Читати ще: На Волині діють координаційний і комунікаційний центри. Функції, контакти

З її слів, наразі завершують інвентаризацію усієї допомоги, яка є на складах. Потім дані подадуть на розгляд голові військової адміністрації та раді оборони, бо є інформація про відкриті кримінальні провадження.

Вона також прокоментувала ситуацію зі «складами Ярмольського». Нагадаємо, до Мирослави Якимчук Координаційний центр Волині очолював Андрій Ярмольський, якого звільнили з посади заступника голови Волинської ОДА. Відповідне розпорядження Юрій Погуляйко підписав 4 квітня 2022 року. Передував цьому інцидент, коли на територію луцького складу, де зберігалася гуманітарна допомога Волинської військової адміністрації, не допустили бійців батальйону «Луцьк», які отримали наказ взяти об’єкт під охорону. Власника складу, який погрожував бійцям зарядженою зброєю, приїхав виручати такий собі Тарас Дембіцький, який є давнім товаришем Андрія Ярмольського.

Читати ще: Конфісковані на Волині російські і білоруські фури відправляли на склад, яким користується Ярмольський

«У координаційному центрі конкретні працівники відповідають за певні ділянки, щоб максимально допомогти українському населенню. Є чітко розставлені пріоритети: продукти, засоби гігієни, медицина. Бо речей, наприклад, достатньо. Так-от, працівників, які відповідають за певні напрями, просто не допускали на склади. Попередній керівник мав довірених людей. Думаю, правоохоронні органи дадуть оцінку таким діям, є відкриті кримінальні провадження. Коли буде доказова база, тоді можна говорити про те, що був скоєний злочин. Вчинкам і діям дадуть оцінку», – зауважила вона.

Читати ще: Плити з луцького «складу Ярмольського» виявились непридатними для бронежилетів

Зі слів Мирослави Якимчук, у кожного працівника є певний напрямок роботи, за який він відповідає: співпраця з волонтерами, з правоохоронними органами і силовими структурами, міжнародна співпраця, співпраця між територіальним громадами.

«Коли почалась війна, люди настільки згуртувалися, що їм не треба було влади. Хто як вмів, хто як міг гуртувалися і допомогали військовим, постраждалим містам, переселенцям. Велика вдячність тим людям, які цілодобово перебирають допомогу, везуть, збирають, приносять. Люди настільки стали дружніми, переступили через багато речей, через перепони, які були», – окреслює вона ситуацію у сучасному суспільстві.
Один з напрямків роботи Координаційного центру – допомога вимушеним переселенцям. Станом на 15 квітня на Волині у всіх чотирьох районах було розселено майже 58 тисяч людей, які переїхали сюди жити. Ще близько 5 тисяч на Волині можуть прийняти і розселити.

Крім того, повідомила Мирослава Якимчук, зараз тривають перемовини про те, щоб на Волинь з Чернігова переїхав дитячий будинок. Це 35 діток і двоє супроводжуючих. Також на Волині вже мешкають 26 сімей з всиновленими дітками, де виховується п'ять і більше дітей. Сьогодні завдання відповідних служб – врегулювати питання виплат від держави.

Наразі центр підшуковує приміщення складу, оскільки один зі складів, де якраз таки і відбувається інвентаризація, хочуть звільнити, бо не можуть знайти власника. Щоправда, додає Мирослава Якимчук, кількість допомоги зменшується, адже люди теж втомлюються. Крім того, сьогодні Координаційний центр обробляє запити на допомогу, з’ясовує потреби та формує резерв. Першочергово – це продукти тривалого зберігання, засоби гігієни, медикаменти. Натомість ковдр, одягу наразі є вдосталь.

Читати ще: Із перших днів війни Фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки. Відео

До слова, волинський Коордцентр також співпрацює з іншими волонтерськими центрами.

«Або вони нас можуть довантажити, або ми їх, коли збирається допомога. Контролювати, що куди приходить, ми не маємо можливості. Зараз багато йде адресної допомоги до різних волонтерів і в їхню роботу ми не втручаємось. Багато хто працює безпосередньо із ЗСУ, і було б некоректно казати їм куди відправляти і що їм робити. Тому ми робимо свою роботу, вони свою. Я не втомлюся дякувати нашим волонтерам, благодійним фондам. Наприклад, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» постійно допомагає, сам Ігор Петрович також виділяє кошти. Фонд «Волинь-2014» теж закриває колосальні питання», – додає Мирослава Якимчук.

Нагадаємо, допомога від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» продовжує надходити туди, де її потребують. Засновник Фонду ще на початку війни виділив на допомогу понад 30 мільйонів гривень. Нині Фонд продовжує підтримувати і мирних мешканців, і військових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Roman Показати IP 16 Квітня 2022 19:19
Жодного кримінального провадження щодо гуманітарних складів та особисто команди Ярмольського немає!!!
Сергій Показати IP 16 Квітня 2022 21:41
Ото_справжній_керівник!!!!!!!!!!_Побільше_було_б_таких_професіоналів_своєї_справи.Слава_Україні._Пані_Мирослава_ВАМ_великій_Уклін!!!!!!!!З_повагою_Нововолинськ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus