USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Як ідеї Мартіна Лютера роблять людей багатими і щасливими

19 Листопада 2017 19:27
31 жовтня Реформації виповнилося 500 років. Фокус з'ясовував, які заповіти батьків-засновників протестантизму залишаються актуальними в XXI столітті.

До протестантів у нас ставляться недовірливо, називають "штундистами" і "сектантами", вважають їх богослужіння без ікон і ладану дивними. Особливо негативне ставлення до них на півдні України у 20% опитаних, як показує дослідження Центру Разумкова, проведене в березні 2017 року.

Підливають масла у вогонь і православні патріархи. Філарету досі згадують його висловлювання про те, що в Європі менше духовності, ніж в республіках колишнього СРСР. Духовності може і менше. Однак Реформація, яка почалася рівно 500 років тому, так вплинула на суспільство, що економісти досі аналізують "етику і дух капіталізму", які привели протестантські країни до процвітання.

Побувавши в Німеччині, Швейцарії та на сході Франції, я виявила, що протестантизм "винен" не тільки в зростанні ВВП. Заповіді батьків-засновників Реформації виконуються і в сферах, здавалося б, далеких від релігійних доктрин. І в цьому радикальні відмінності від православної традиції.

Робота - не гріх

У нас працювати у вихідні і свята - гріх, святі вечори треба дотримуватися неодмінно. У протестантів все роблять інакше. У XVI столітті вони працювали на 2,5 години більше в тиждень, ніж католики, як пише економіст Йорг Спенкуч зі Школи менеджменту Келлога. Зараз діє трудове право, але свят в протестантських країнах менше, ніж у нас. Наприклад, в Німеччині всього дев'ять святкових днів в році, і напередодні свят робочий день ніхто не скорочує.

В цьому році в Німеччині на один вихідний більше, але не з нагоди Хеллоуїна, а в День Реформації. Хтось, звичайно, буде грати в привидів і відьом, але протестанти відзначають легендарну дату - 31 жовтень 1517 року. 500 років тому монах і проповідник Мартін Лютер прибив листок з "95 тезами" до дверей церкви всіх святих у Віттенберзі. Правда, на думку істориків, нічого образливого з дверима Лютер не робив, а просто розіслав по церквах і ратушам копії своїх тез. Та й дерев'яні двері згоріли, а замість них в XIX столітті поставили бронзові. Але ставлення до роботи як справи богоугодної у німців залишилося.

Урок закону божого

В українських батьків є багато приводів бути незадоволеними школою, і один з них - нав'язування уроків закону божого, навіть якщо дитина росте в сім'ї атеїстів. Нашій системі освіти ще належить врегулювати це питання, а протестанти його вирішили ще в XVI столітті. Мартін Лютер у них не тільки засновник лютеранства, але і перекладач Біблії на німецьку мову - його переклад ліг в основу літературної мови. Здавалося б, всі повинні посилено вивчати Святе письмо, але... Сподвижник Лютера і автор шкільних кодексів Філіп Меланхтон писав, що треба читати тільки найпростіші, несуперечливі фрагменти Біблії, тільки добровільно і лише у неділю.

Ця ненав'язлива практика продовжується і зараз. Я побувала у французькому Campus adventiste du Salève - це університет, і початкова, і середня школа. Вона розташована в неймовірно мальовничому місці високо в горах, з яких добре видно кальвіністську Женеву. Здавалося б, у цьому осередку адвентизму повинні день і ніч муштрувати біблійні цитати. Як розповідає декан факультету теології Жан-Філіп Леман, діти займаються вивченням Біблії два рази на тиждень, причому розбирають конкретні ситуації зі свого життя і так осягають християнські цінності.

Непоказна розкіш

У світі православ'я похід до церкви не відміняє велику машину і переїдання на Новий рік. А у протестантів помірність є однією з наріжних цінностей. І женевський проповідник Жан Кальвін, наприклад, не тільки сформулював правила стриманості, але і твердою рукою утверджував їх в суспільстві. У XVI столітті в Женеві був заборонений червоний і інші яскраві кольори, ненажерливість і пияцтво каралися. Як розповідає історик Петро Котляров, що спеціалізується на Реформації, розважальні заклади Женеви закрили, залишили лише кілька таверн, і ними керував чиновник з ратуші, який стежив, щоб їх відвідувачі поверталися додому тверезими.

Помірність, непоказна розкіш визначили роботу годинникарів в Швейцарії і авторитет лейбла Swiss Made. Годинники - предмет розкоші, але їх якість має визначатися не кількістю золота або дорогоцінних каменів, а тим, як вони працюють. Зробити годинниковий механізм точніше, досконаліше - мета часових марок, які і зараз слідують кальвіністським цінностям і приносять країні близько 20 млрд євро прибутку від експорту.

Любімо ближнього

У нас любов до ближнього - категорія досить абстрактна. Протестанти розбираються з цим постулатом способом, неприйнятним для вихідців з країн СНД будь-якої конфесії, включаючи атеїстів і агностиків. У нас це називають "стукацтво", а в Німеччині - "заяву про проступок". Це особливо дратує тих наших співвітчизників, хто, наприклад, поїхав до Німеччини і купив там Audi за допомогу мігранта. Але для протестантів важлива чесність, про це ще Мартін Лютер писав в "Короткому катехизисі", і виражається вона за допомогою заяв, більш того - судових тяжб.

У німецьких судах щороку розглядають тисячі позовів одних сусідів до інших - за порушення "тихої години", собачий гавкіт і навіть недоречне квакання жаб в сусідському ставку. Жаб суд виправдав, але, наприклад, машину мити перед будинком заборонено, оскільки побутова хімія може просочитися в грунтові води. Нам це здається комічним, але зате в німецьких містах тихо і спокійно, і жодного сусіда з дрилем о другій годині ночі.

Канонічні традиції протестантів

Жан Кальвін був невблаганний до порушників порядку і пристойності. При ньому погоничів, які лаяли своїх коней і їли багато пиріжків, садили в тюрму. Зараз Женева - веселий, ставний курорт, яскраві кольори тут вже дозволені, але заборонена зовнішня реклама, а штраф за перехід вулиці у недозволеному місці - 500 євро.

Свого часу Мартін Лютер і його соратники провели велику реформу освіти, вони відійшли від середньовічної схоластики, написали сучасні підручники і заснували поділ учнів на класи. Зараз протестантські священики теж на вістрі передових технологій. Преподобний Стівен Кребс з церкви Гессе і Нассау придумав робота BlessU-2, який цитує біблійні вислови і благословляє на семи мовах чоловічим або жіночим голосом. IT-батюшку провезли з пересувною виставкою про ювілей Реформації по всій Німеччині. Він користувався величезною популярністю і викликав дебати, в тому числі і у католиків, на тему "чи можна замінити живого священика машиною".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Листопада 2017 16:03
Каждому своё. Только негатив про православие - совершенно лишний.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus