USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як розпізнати шахіда та як діяти в разі його виявлення: рекомендації МВС

17 Жовтня 2022 15:18
Іранські дрони Shahed-136 легко виявити – вони летять невисоко, повільно і сильно деренчать, мов мопеди.

Військові зазначають, що збивали дрони не лише ракетними та зенітними установками, але й зі звичайної стрілецької зброї.

У ГУНП наголошують: дрон, який летить низько, можна збити і з мисливської зброї, якщо, звісно, йдеться не про звичайний дробовик, а, наприклад, про «Сайгу».

Варто зазначити, що в березні 2022 року Верховною Радою України було ухвалено Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України».

У ньому є положення про те, що громадяни України мають право брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації та/або інших держав, застосовуючи власну нагородну зброю, спортивну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливську нарізну, гладкоствольну чи комбіновану зброю та бойові припаси до неї у період дії воєнного стану.
Тож у разі знешкодження дронів з мисливської зброї цивільним населенням жодної відповідальності не настане, головне – не зашкодити мирному населенню. Тут варто пам’ятати, що іранські безпілотники працюють на бензинових двигунах, і баки з пальним легко спалахують та можуть спричинити сильну пожежу при падінні.

Читати ще: Атаки дронами-камікадзе: есперт пояснив план РФ і вказав, коли закінчаться удари

Нагадаємо, сьогодні у житлового будинку в Шевченківському районі Києва, де через ворожу атаку дронами-камікадзе стався вибух, врятували 18 людей. Загинули троє, серед яких – вагітна.
Довідка

Безпілотник Shahed-136, за фактом, є баражувальним боєприпасом. За заданими координатами він летить до цілі, влучає в неї та вибухає. Цей противник новий для української протиповітряної оборони, проте ЗСУ вже шукають слабкі місця небезпечних БПЛА.

Вага такого дрона – 200 кілограмів, а дальність польоту – до 2500 кілометрів, з крейсерською швидкістю 180 км/год.

Попередньо, один Shahed-136 може нести від 27 до 50 кг тротилового еквівалента вибухівки. У росії йому дали назву «Герань-2».
У МВС закликали громадян зі зброєю не намагатися збивати дрони-камікадзе самостійно.

Глава МВС Денис Монастирський підкреслив, що ймовірність того, що непідготовлена людина зможе збити дрон, дуже мала. Крім того, цивільні можуть поранити себе чи інших.

Разом з цим, він закликав повідомляти в поліцію в разі, коли помітили будь-яке переміщення дронів.

У Міністерстві оборони закликали українців не публікувати фото уламків збитих шахідів.

«Чи може нашкодити нам публікація фотографій збитих дронів? Так, може – у випадку, якщо на фото видно бортовий номер ворожого безпілотника. Адже з цієї інформації противник може отримати важливий для нього висновок – чи долетів певний апарат до цілі?

Більше того, ворожі ЗМІ можуть цей факт використати у пропагандистських цілях. Ну і так само дотримуймося старого правила – не робити на фото прив’язки до місцевості. Тобто щоб не було зрозуміло, де саме ви зняли збитий дрон.

Тому – уникаймо несвідомого поширення розвідувальної інформації», – наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus