USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як вберегти імунітет малечі в умовах стресу, спричиненого війною. Поради головної лікарки Луцької міської дитячої поліклініки

8 Травня 2022 18:03
Стрес в умовах війни негативно впливає на самопочуття дорослих, що вже й казати про ніжну психіку та здоров’я дітей. У жорстоких реаліях сьогодення від нервових потрясінь страждають не лише малюки, які приїжджають із зони бойових дій, а й ті, які перебувають у тилових містах. Звичайно, такий стан речей не може не відображатися на вразливій імунній системі дітей.

Справді, стрес згубний не лише для дитячого імунітету, а й для дорослих. При постійному нервовому напруженні організм починає виробляти певні речовини, половина з яких пригнічує його захист.

То як же вберегти імунітет дитини, коли нема можливості звернутися до лікаря?

Про це Інформаційне агентство Волинські Новини запитало в очільниці КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксани Лєщинської.
«Як лікар я взагалі не радила б без консультації імунолога намагатися укріпити імунітет дитини будь-якими лікарськими засобами. Є певні періоди в житті дитини, коли відбувається фізіологічне зниження імунітету. І кожен неправильно призначений препарат, що має дію на імунну систему, може зробити не стільки добра, як завдати дуже великої шкоди. У тому числі в результаті такого випливу дитина може отримати серйозні захворювання на все життя, які часто призводять до інвалідності», – застерігає лікарка.

Фахівчиня наголосила, що імунна система дитини – дуже ніжна. Тому будь-яке втручання в «імунку» вимагає консультації висококваліфікованого фахівця.

«У жодному разі не раджу самостійно призначати дитині будь-які лікарські засоби для підняття та зміцнення імунітету. Зверніться до фахівця. Якщо такої змоги немає, краще проконсультуватися у телефонному режимі, але не призначати жодних препаратів самостійно», – переконує медик.

Навіть у тилу часто лунають сирени повітряних тривог, тож чимало часу діти змушені перебувати в укриттях. Можна припускати, що це може призвести до недостачі вітаміну D, природний синтез якого відбувається в шкірі лише під впливом сонячних променів?

«Те саме стосується і самовільного призначення дітям вітаміну D, адже рекомендовану дозу цього препарату може визначити тільки лікар. Особливо консультація лікаря необхідна для дітей до року. На жаль, ситуація, що виникла наразі (воєнні дії, – ВН), не дає вибору. У західних регіонах країни вона значно краща, але наразі до нас приїжджають діти із зони бойових дій. Тому серед усіх медичних засобів, які надають нам з-за кордону, перш за все я просила препарати вітаміну D. Його можна приймати у дозах від 1000 до 5000, але самовільно дозування призначати не можна», – наголосила керівниця дитячої поліклініки.

Оксана Лєщинська застерігає, що гіпервітаміноз також негативно впливає на здоров’я, це стосується й вітаміну D.

«Профілактична доза, яку призначають лікарі, – 1000 міжнародних одиниць. Але це втрачає актуальність, коли нема води і немає що їсти, коли мами помирають від голоду або стресу, а діти потім несуть консерви до могили. Якщо їжі та води достатньо, тисячна доза вітаміну D не зашкодить, але не більше», – радить лікарка.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus