USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Як впорядковуватимуть луцькі ринки

15 Червня 2016 18:37
Луцькі депутати розглядають варіанти, якою має бути подальша доля міських ринків. Один із них – все-таки домогтися, аби облспоживспілка не була посередником між підприємцями та міською радою, внаслідок чого міський бюджет втрачає мільйони.

Нагадаємо, депутати міськради створили тимчасову контрольну комісії міської ради з питань врегулювання ситуації між підприємцями ринків та Волинською обласною спілкою споживчих товариств. Сьогодні, 15 червня відбулося чергове засідання комісії.

Згідно з документами міської ради, в Луцьку діє немало-небагато, а 18 ринків. Частиною з них опікується Волинська облспоживспілка, з якою депутати міськради «воюють» вже декілька років. Депутатам сьогодні, зокрема, довелося почути про те, як дирекція облспоживспілки виживає неугодних підприємців з ринку.

Так, лучанка Любов Капітула, яка прийшла на засідання комісії, розповіла, що у грудні 2014 року сталася пожежа в м’ясному павільйоні, де було її робоче місце. В результаті пожежі згоріло обладнання, товар, а жінка отримала чимало збитків.

Жінка переконана: дирекція ринку винна в тому, що вона в тратила робоче місце: мовляв, електричні мережі не були безпечними, тож вона винить в усьому недбалість працівників облспоживспілки, які обслуговували мережі. І хоч, з її слів, облспоживспілка отримала гроші від страхової компанії після нещасного випадку, а пожежники її визнали потерпілою, та їй збитки ніхто не компенсував.

Більш того, жінці відмовили продовжити договір. Тим часом, підприємець платила за оренду місця, заново купувала товар і обладнання. Та одного разу прийшла на робоче місце, а там немає торгових столів. Попри прохання дати їй на ознайомлення новий договір, їй його не надали, а тільки згодом покликали підписати, хоча вона має право ознайомитися з договором протягом 10 днів. У новому договорі, каже вона, були вказані вкрай невигідні умови та завищені ціни оренди.

Згодом з павільйону зникло обладнання з товаром підприємця. Як пояснили в облспоживспілці, її товар зіпсувався, хоча саму жінку не покликали на місце, коли комісія оглядала товар. Куди зникло все майно підприємця – невідомо. А на її торгове місце вже є інші претенденти.

Любов Капітула повідомила, що проти заступника голови правління облспоживсспілки Володимира Горгута порушене кримінальне провадження за фактом перешкоджання ведення підприємницької діяльності. Але справу чомусь довго розслідують і не передають до суду. Урешті, жінка пообіцяла надати всі наявні в неї документи членам комісії.

Та це ще не все. Колишній директор Луцького госпрозрахункового ринку облспоживспілки Михайло Ломага розповів, що свого часу облспоживспілка платила до луцького бюджету ринковий збір. У 1997 році міська рада вирішила розширити ринок і за кошти цих надходжень до бюджету заасфальтували близько 5 гектарів землі на Завокзальному ринку.

«Сьогодні облспоживспілка отримує доходи з Центрального і Завокзального ринків, в які нічого не вклали: територія заасфальтована за кошти міськради, МАФи - за рахунок підприємців, підприємці вкладали кошти в будівлі», - пояснив він.

З’ясовуючи, що ж сьогодні відбувається з ринками міста, хто кому за що платить і чи не порушуються права громади, члени комісії вже отримали стоси паперів. Депутати мають напрацювати конкретні рекомендації подальшої роботи міської ради в цьому напрямку.

Свої пропозиції озвучив і депутат Ігор Поліщук, який зауважив: у місті вже давно назріла потреба розробити концепцію як працювати з ринками надалі. Тим більше, влітку наступного року закінчується договір оренди з облспоживспілкою землі під Центральним ринком.

Тому він запропонував декілька варіантів. Найперше - розглянути питання про можливість перенесення Центрального ринку, адже він розташований в історичній частині міста і не додає туристичної привабливості Луцьку.

По-друге, все-таки варто створити комунальне підприємство, яке опікуватиметься луцькими ринками після передачі землі місту, що збільшить надходження в міський бюджет, оскільки не буде посередника.

Зокрема, депутат, керуючись цифрами, озвученими керівництвом облспоживспілки, здійснив розрахунки, згідно з якими, спілка лише за оренду торгових місць отримує 12 мільйонів гривень, з них менше 3 мільйонів сплачує в міський бюджет орендної плати за землю. Решта грошей йде на рахунок облспоживспілки і з них лише вираховується плата за прибирання. Послуги з охорони, обслуговування електромереж та електрику оплачуються підприємцями окремо.

Що ж до Завокзального ринку, то тут, на його думку, члени комісії мають напрацювати підстави для обґрунтованого позову до суду з приводу розірвання договору оренди землі. Одна з них уже є – це ухвала Вищого адмінсуду про те, що проект рішення про продовження оренди облспоживспілці землю на вулиці Карпенка-Карого (Завокзальний ринок) на повторне голосування депутатами міськради поставили неправомірно. А якщо «копнути глибше», то виявляється, що гроші на пішохідний міст через залізничні колії давала не облспоживспілка, а самі ж підприємці, як «безповоротну грошову допомогу».

Водночас, наголосив депутат: міська рада має пояснити підприємцям, що якщо земля повернеться в комунальну власність, то вони й надалі там провадитимуть діяльність і не з’явиться там нових торгових центрів, як це їх лякає керівництво облспоживспілки.

Крім того, депутати домовилися, що в рамках роботи комісії вони розглянуть діяльність і решти ринків, яких в місті всього 18. Депутат Павло Данильчук переконаний: багато ринків працюють без дозвільної документації. Тож роботи в членів комісії – непочатий край.

Ще одна проблема міста – використання ділянок не за цільовим призначенням. Зокрема, на вулиці Глушець є ділянка, віддана в оренду під парковку, де, насправді, розташовані торгові ряди. Депутат Тарас Шляхтич пропонує колегам звернутися з цього приводу до Нацполіції, аби правоохоронці залучили в рамках кримінального провадження контролюючі органи для перевірок.

Після обговорення члени комісії домовилися продовжити роботу наступного тижня. За цей час вони мають опрацювати отримані документи, а це – рішення міськради і розпорядження про надання ділянкам статусу ринків, договори оренди та інформацію від фіскалів про надходження та копії судових рішень. Також вони проситимуть в підприємців надати їм копії договорів з облспоживпілкою, аби з’ясувати все-таки реальний стан справ у відносинах місто-облспоживспілка-підприємці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сільпо Показати IP 16 Червня 2016 07:58
Облспоживспілка - це ракова пухлина на тілі волинян.Горгут - вчитель математики,комсомол,який дуже добре знає віднімання і ділення.Ось чому він виграє всі суди.Обізвався і Ломага,який не так ділився, з посади.А чого ще мовчить Чигрин,яка відкупилась від тюрми.Ох як тягне їх до цього корита.Поліщук і решта небайдужих депутатів все зробіть можливе і неможливе,заберіть ці ринки у комунальну власність міста.Ви побачите скільки додаткових коштів надійде до міського бюджету
лучанка до Сільпо Показати IP 16 Червня 2016 20:15
для першого прикладу 1. Рекетирша що заберає бабло на Старому базарі дружина Святослава Кравчука ну і що, це давно усі це знають, крім д**іла прокурора. Скотиняки !!!! Заберіть буди базарні на Старому базарі що стоять на території атостоянки і все на тому, За таке бабло на халяву глухими ід**тами прикинулися у міській раді, !!!
Медики Показати IP 16 Червня 2016 08:25
Ці ринки розїдають структуру міста як іржа. Подивіться, яке гарне наше місто в понеділок. Винести промислову частину ринків за межі міста.Зменшити кількість ринків взагалі.В місті повно супермаркетів, а ми і далі посилаємость на потребу в робочих місцях.ВСЯ МОЛОДЬ скоро стане продавцями з 2-3 вищими освітами. Що влада собі думає?
нхя не смішно Показати IP 16 Червня 2016 09:13
Згорнуть в купу бульдозерами, повантажать екскаваторами на великотонажні самоскиди і вивезуть на Брище (разом з деякими власниками і продавцями).
Ваня Показати IP 16 Червня 2016 12:58
Дуже правильно,цей ринок в центрі міста,взагалі стидоба.Хіба це продавці.Базарники з пяними мордами. Бруд кругом, повна антисанітарія, а ми купуємо і травимось.Зробіть один нормальний ринок,щоб там проджавали не перекупщики мяса,які там стоять по 30 років, реальні виробники і безкоштовно виробникам. Цей ринок повинен бути державним, а не бандитським.До чого довели вже країну до Гондурасу.Слхаєте цих тупих спекулянтів дійсно попередьте,напишіть оголошення і згребіть разом з ними і вивезіть.До нашого люду нічого не доходить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus