USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Які щеплення роблять луцькі школярі перед початком навчального року

30 Серпня 2022 19:26
До школи – з усіма щепленнями. Вакцинуватися учні найчастіше приходять влітку, зокрема перед першим класом, а також у 14 та 16 років.

Тетяна з двома дітьми очікує свого часу, щоб потрапити на прийом до педіатра. Вона хоче дізнатися про наступні обов’язкові щеплення для меншої доньки. Нещодавно зробили всі щеплення відповідно до віку для старшого сина, адже той ішов у перший клас, ідеться в сюжеті 12 каналу.

Жінка переконує: щеплення необхідні, аби захиститися від інфекційних захворювань.

Згідно з календарем щеплень, дітям шкільного віку потрібно вакцинуватися у шість, 14 та 16 років. Зазвичай батьки приходять із майбутніми першокласниками влітку, щоб зробити це напередодні початку навчального року.

«У шестирічному віці дитина має отримати другу ревакцинацію від дифтерії, правцю, орального поліомієліту та першу ревакцинацію від кору, краснухи, епідемічного паротиту, яку роблять однією ін’єкцією», – пояснює директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Читати ще: «Батьки за кордоном стикнулися з тим, що без щеплень дітей нікуди не приймають», – луцька лікарка нагадала про важливість вакцинації

Є діти, які не зробили всіх щеплень відповідно до свого віку. Вони мають отримати всі пропущені вакцини якнайшвидше за індивідуальним графіком, який розробить сімейний лікар або педіатр.

У 14 років потрібна чергова ревакцинація від поліомієліту. Лікарі наголошують: ліків від цього захворювання не існує, а ускладнення можуть призвести до невиліковного паралічу.

16-річна дитина має отримати останню, шосту, дозу вакцини.

«Сьогодні я прийшов у лікарню, аби зробити щеплення від дифтерії та правцю, щоб бути здоровим і в разі небезпеки не захворіти», – розповідає школяр із Луцька.

Якщо вчасно не вакцинуватися, то ускладнення від дифтерії можуть призвести до блокування дихальних шляхів, хвороб серця та нервової системи.

Без лікування в разі правцю рівень смертності – 100%. Захворювання вражає нерви. Людину судомить.

Читати ще: Як дітям-переселенцям на Волині отримати профілактичні щеплення

На щастя, як кажуть медики, нині дітей вакцинують активніше, ніж ще кілька років тому. Багато батьків розпитують про рекомендовані щеплення, яких немає в обов’язковому календарі від Міністерства охорони здоров’я, щоб захистити дитину і від інших хвороб.

«Це вітряна віспа, грип, ротавірус, менінгокок. Багато батьків розуміють необхідність проведення профілактичних щеплень, тобто імунізації дитини як єдиного безпечного методу запобігання інфекційних хвороб», – наголошує Оксана Лєщинська.

Щоб зробити обов’язкові чи рекомендовані щеплення, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus