USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«В умовах війни та антисанітарії інфекційні хвороби нікуди не зникають»: яка ситуація з вакцинацією дітей у Луцьку

3 Травня 2022 07:00
Воєнні дії в Україні зачепили всі сфери життя. Рівень вакцинації дітей сильно скоротився. Великі скупчення людей, відсутність доступу до чистої води та умов для дотримання особистої гігієни сприяють поширенню й інших інфекційних хвороб.

Аби привернути увагу до проблеми забезпечення українських дітей та дорослих можливістю вчасно вакцинуватися від інфекційних хвороб в умовах війни, а також надолужити пропущені щеплення, в останній тижень квітня в Україні та у світі відзначили тиждень імунізації. Його мета – сприяти вакцинації для захисту людей будь-якого віку від інфекційних хвороб.

На жаль, навіть у мирні часи рівень охоплення вакцинацією в Україні був недостатнім, щоб надійно захистити дітей і дорослих від інфекційних хвороб. Через війну охоплення вакцинацією скоротилося ще більше.

Для того, аби дізнатися, як відбувається вакцинація дітей у Луцьку та чи дотримуються мешканці та переселенці календаря щеплень, Інформаційне агентство Волинські Новини завітало до Луцької міської дитячої поліклініки.

«До війни загалом у нас були дуже хороші показники по всіх групах, що підлягають вакцинації. Ці показники сягали понад 90%, і це давало змогу говорити про колективний імунітет. Утім з початком повномасштабного вторгнення багато хто покинув межі країни, інша частина дітей переїхали в села, тому планування щеплень має певні складнощі», – розповідає директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська.
Очільниця медустанови запевняє, що комунікації із батьками дітей, які покинули межі країни, відбуваються через ЗМІ.

«Стараємось, щоб кожна мама, яка разом з дитиною перебуває за межами України, при потребі отримала карту профілактичних щеплень. Ми робимо все для того, аби наші діти за кордоном мали змогу вакцинуватися згідно із календарем. Також ми запрошуємо відвідати поліклініку батьків, які виїхали до сіл, аби вони також отримали профілактичні щеплення», – наголосила керівниця поліклініки.

З її слів, нині особлива увага – внутрішньо переміщеним особам, які переїхали до Луцька.

«Переселенці активно цікавляться, як і де можна вакцинувати дітей. Більше того, вони роблять не лише обов’язкові щеплення, а й ті, які є поза національним календарем. Вони можуть щеплюватися наявними у поліклініці вакцинами або, за бажанням, купити їх у фармацевтичній мережі. Активність цієї категорії населення досить висока. Ми повинні розуміти, що якими б не були соціально-політичні умови в країні, ми маємо знати, що інфекційні хвороби нікуди не зникають. Тим більше в умовах війни і антисанітарії. Люди змушені переїжджати без дотримання чітких санітарних норм. Не завжди є де й руки помити. Це є фоном для спалаху інфекційних захворювань. І єдиний цивілізований метод захисту – вчасне проведення профілактичних щеплень», – пояснює медик.
Чи є зафіксовані спалахи інфекційних захворювань на території області?

У добрий час сказати, їх немає, тому що велика кількість дітей поїхали за кордон та по селах.

Яка процедура надання медичної допомоги дітям переселенців?

Внутрішньо переміщена особа може звернутися за медичною допомогою будь-коли. Для цього потрібно взяти із собою дитину і зайти в кабінет до будь-якого педіатра, який проводить прийом. І все. Огляд, діагностика, аналізи – все безкоштовно. Також встановлюємо зворотній контакт з мамою чи татом, щоб дізнаватися у подальшому про стан здоров’я дитини.

Ми працюємо в медичній інформаційній системі. Всі ці мами і їхні дітки мають укладені декларації. Тому у більшості випадків із допомогою комп’ютера ми можемо переглянути календар щеплень кожної дитини. Якщо ж з якихось причин інформації про дитину у єдиній базі даних немає, ми проводимо профілактичні щеплення згідно із віком дитини.

Переукладати декларацію із нашими лікарями не потрібно, адже лікарі, які працюють у регіонах, де ведуться бойові дії, врешті повернуться. Їм також потрібно отримувати заробітну плату.

Своєю чергою, ми надаємо безкоштовну медичну допомогу у повному обсязі, незалежно від того, знайшли інформацію про дитину у єдиній базі чи ні, прийшла ця дитина на щеплення чи по хворобі тощо.

Ми намагаємось, щоб дитина, батьки якої звернулися за допомогою, отримала не лише медичну, а й будь-яку іншу допомогу. У нас є пункти надання гуманітарної допомоги, де можна безкоштовно отримати дитяче харчування, продукти, ліки, предмети гігієни.
Волиняни жартують, мовляв, «війна прийшла – ковід злякався». Яка ситуація із захворюванням на COVID-19 серед найменших мешканців області?

На жаль, зважаючи на війну, багатьох дітей лікуємо у телефонному режимі. Особливо це стосується тих, хто виїхав за кордон. Звичайно, можливості обстежуватись ПЛР-тестами немає. Тих дітей, які перебувають у Луцьку, обстежуємо без проблем.

Окрім того, колективний імунітет та підвищення температурного режиму навесні сприяють суттєвому зменшенню рівня захворюваності на COVID-19.

Але якщо є хоча б одна дитина, батьки якої бажають вакцинувати її проти COVID-19, ми не чекаємо ще п’ятьох дітей, щоб відкрити флакон із вакциною, як це відбувалось раніше. Ми одразу відкриваємо ампулу для того, щоб зробити профілактичне щеплення. Навіть якщо залишок доведеться у подальшому утилізувати.

Аби провести планову вакцинацію двох своїх дітей – 6-річного Данила та 8-місячної Аріни, до Луцької міської дитячої поліклініки прийшла лучанка Оксана Мельничук.
Жінка переконана, що вчасне проведення щеплень – надзвичайно важливе, тому що таким чином дитина отримує імунітет від багатьох невиліковних недуг.

«Особисто я слідкую за календарем вакцинації, тому обоє моїх дітей отримали всі щеплення у повній мірі і вчасно. Додаткових щеплень не робили, а лише ті, що згідно з календарем», – розповідає мама.
Для того, щоб зробити ревакцинацію від дифтерії та поліомієліту 2-річному сину Матвію, до медичної установи разом із чоловіком прийшла лучанка Ольга Кісель.
Каже, що про те, потрібно вакцинувати дитину чи ні – навіть не задумувались, бо відповідь, на думку молодої мами, очевидна.

«У нас був вибір купувати вакцини чи отримати щеплення державними. Ми купували фактично всі. Всі необхідні щеплення син отримує з народження згідно з графіком вакцинації. На щастя, всі щеплення дитина переносить добре, без ускладнень. Ми навіть не задумувались про те, вакцинувати дитину чи ні, бо довіряємо вакцинації. Розуміємо, що всі вакцини, якими щеплюють дітей, пройшли перевірку. Це приносить позитивний результат», – зазначила Ольга.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні з 2017 по 2020 рік понад 115 000 людей, захворіли на кір, внаслідок чого 41 людина померла, у томі числі 25 дітей. Наприкінці 2021 року у Рівненській та Закарпатській області були зареєстровані випадки поліомієліту. Два з них призвели до паралічу. У квітні 2022 року в країні було зафіксовано випадок дифтерії.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus