USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Якщо «Квартал» планує свої концерти, то і в Луцьку наші концерти будуть, – засновник івент-агенції

18 Січня 2021 19:11
Карантинні обмеження 2020 року та новорічний локдаун 2021 року болюче вдарили по всіх сферах. Не виняток і концертна діяльність. Перенесені або скасовані концерти, наполовину заповнені зали, антисептики й соціальна дистанція – такі сьогоднішні реалії.

Про те, що сьогодні відбувається в івент-сфері і які є перспективи, розповів Інформаційному агентству Волинські Новини засновник відомої в Україні TIKHONOV сoncert and event agency, лучанин Євген Тихонов.

Агенцію створено влітку 2016 року, і тепер команда організовує концерти на території всієї України. Ще до створення повноцінної компанії команда мала вже досвід роботи в сфері розваг: концерти, корпоративи, фестивалі, знаменні сімейні події, як-от дні народження чи річниці, тімбілдінги та кейтеринги. Тепер же тут запустили власний сайт для продажу квитків і готуються до концертного 2021 року.

Євгене, як для івент-сфери минув 2020 рік, враховуючи карантинні обмеження, пандемію, які особливо торкнулися заборони масових заходів?

За всю сферу, звісно, говорити не можу. Але з власного досвіду скажу, що організаторам карантин нічого хорошого не приніс. Скасували певну кількість концертів, ми понесли велику кількість витрат. Адже скасований концерт – це додаткові збитки. Бо якщо доводиться повертати гроші за вже продані квитки, треба ще заплатити комісію банку, комісію сайту, який продавав квитки на подію. І витрачені гроші на рекламу нам теж ніхто не поверне.

Насправді це дуже витратний бізнес. Багато хто помилково вважає, що організатори отримують гроші до концерту і тримають їх у себе. Насправді грошей вони не мають, поки концерт не пройшов.

Ми оперуємо власними коштами, залученими інвестиціями чи кредитами. Тому, щоб запустити продаж, треба дати мінімум по 50 тисяч гривень авансу за кожен концерт і мінімум по 25-30 тисяч гривень витратити на рекламу концерту. Тобто 75-80 тисяч гривень треба тільки на те, щоб запустити концерт у продаж, не кажучи про операційні витрати, ту ж комісію квитковому оператору. Тому ми створили власний сайт, щоб отримувати кошти напряму. Так вийшло, що ми його запустили в той час, як почався карантин у 2020 році, і зараз потрошки його розкручуємо.

Торік ми перенесли близько 70 подій, деякі реалізували в форматі 50% заповненого залу, деякі плануємо. Разом з тим, обмеження у 50% заповнення залу іноді призводять до того, що доводиться організовувати по два концерти на день. А це, повірте, дуже важко і для артистів, і для музикантів. І такий формат також менш прибутковий: бо ви хоч і отримуєте гроші за квитки повного залу, але треба за другий концерт доплачувати і артисту, і прокатникам звуку, і охороні, і за оренду також треба платити більше, аніж за один концерт.
Але ми готові працювати чесно і в форматі 50% залу. Тільки щоб нам давали працювати. Та у влади немає чіткого розуміння, що робити з цією сферою. Вони оголошують локдаун до 25 січня, а потім міністр охорони здоров’я каже: «Давайте продовжимо локдаун». Вони не розуміють, що своєю поведінкою і отаким, пробачте, «ляпанням язиком» стимулюють спад продажів і бажання купувати квитки. Адже люди думають, що концерти відмінять.

Але ж за фактом вони будуть. Знаєте, на що ми орієнтуємось? Якщо компанія «Квартал Концерт» запланувала знімання «Ліги сміху» на 27 січня, то ми розуміємо, шо і всім смертним можна планувати концерти.

Тому з 25 січня починаємо працювати: організовуємо концерти на 50% залу, деякі будуть по одному, деякі – по два на день. Розумію, що влітку фестивалів а-ля Open Air не буде, але сподіваємося, що восени ситуація нарешті налагодиться.

Як переживають цей час артисти, адже концерти – це їхній «хліб»?

Людина, звичайно, пристосовується до всього, але й артистам теж складно. Вони вже мали певну популярність, роботу, певні бюджети. Не всі на момент карантину встигли повідкривати бізнес, не всі далекоглядні. Дехто пішов у творчість, дехто занепав духом, дехто адекватно сприйняв. Але для всіх це важкий час. Я не чув ні від кого, що стало добре. Добре, мабуть, в супермаркетах, бо люди щодень їдять. А в артистів теж є песонал, менеджемнт, офіси, студії звукозапису. Є певні витрати, які треба щомісяця покривати. Загалом, важко всім.

Чи вплинули карантинні обмеження на формати проведення заходів?

Так, звичайно. Ми провели і прокатали перший в історії країни автомобільний концерт.
Після нього успішно організували концерти в Борисполі. По тому в нас багато хто консультувався, як це провести, і ми допомагали колегам з Узбекистану, Казахстану. День Алмати провели в фоматі автоконцерту, і ми їхнім організаторам надали максимум інформації, поділилися, що в нас вийшло. Тому після карантину обов’язково полетимо до них і познайомимось ближче з колегами.

Також інші організатори почали опановувати нові формати. Наприклад, були концерти BAKKARA RIVER PARTY, де сцена розташовувалася на воді, а відвідувачі були в каютах баржі і з балконів дивились концерт. Потім були «вертикальні» концерти. (Першим у світі вертикальним концертом був концерт українського гурту Green Grey з нагоди 28-річчя гурту 7 червня 2020 року. Сцену організували на даху столичного ресторану Bratislava, а глядачі розмістилися в номерах готелю Bratislava і слухали музику з балконів, – ред.)

Тільки в повітрі й під водою ще не було концертів. Під водою – це навряд, а в повітрі – все може бути. Бо й глядачі сумують за концертами, хочуть відійти від страшних щоденних новин і трохи розважитися, та й артисти йдуть назустріч новим форматам.

Уже складали плани на 2021 рік? На що очікувати в Луцьку?

Так, у нас вже є заплановані концерти по Україні, і, звичайно, в тому числі й у Луцьку. 15 лютого в драмтеатрі звучатиме джаз – романтичні хіти від найкращих джазменів країни. 10 березня буде презентація-квартирник-читання віршів Сергія Жадана. Скоро вже буде анонс і стартує продаж квитків.

23 березня в «Промені» виступатиме Pianoбой з презентацією альбому «Хісторі». Плануємо два концерти в один день. 27 березня теж заплановано два концерти на день гурту «Беz обмежень» – «Найкращі хіти за 20 років». 17 травня Оксана Муха виступить з презентацією нового альбому.

Буде літній коцерт в Замку Любарта, де новий альбом презентує «Бумбокс», там же, плануємо, виступить і Тіна Кароль. Також в планах – концерт «Машини часу» Андрія Макаревича в «Адреналіні», де будуть сидячі місця без фан-зони.
Багато що зависло, є перенесені коцерти, які треба по-новому продавати. І це по всій Україні. Але ми не здаємося, багато концертів купуємо і маємо чимало планів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Аліна Показати IP 18 Січня 2021 19:24
То може не тільки організаторам концертів на квартал орієнтуватися?
А до Аліна Показати IP 19 Січня 2021 14:09
А немає орієнтирів. Після зевиборів країна опускається в хаос.
Лучанин Показати IP 18 Січня 2021 19:24
А коли Манатік приїде?
Да уж до Лучанин Показати IP 19 Січня 2021 14:10
Так то зірка світового рівня. До полішуків він вже не приїде, тільки Єврова, США, Лас-Вегас.
??? Показати IP 18 Січня 2021 20:30
А хто такий монатік?..
К. лучанин до ??? Показати IP 19 Січня 2021 14:11
Соромно не знати. Навіть я, пень старий, і то слухаю Монатіка. А ще й танцюю.
??? Показати IP 18 Січня 2021 20:34
А квартал - це що!
О! до ??? Показати IP 19 Січня 2021 14:12
Зробимо їх ще раз рахом. Хахахаха...
ABC Показати IP 19 Січня 2021 15:46
Дякую, не треба. Ми вже майже 2 роки на власній шкурі відчуваємо їх зе-"концерт". Ситі по горло.
лучанка Показати IP 24 Січня 2021 17:43
Слово КВАРТАЛ викликає рвотний рефлекс і навіть понос

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus