USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Європі доведеться рано чи пізно розібратися з владою України, – ECFR

12 Січня 2018 10:55
Європейському Союзу рано чи пізно доведеться розібратися з українською владою, яке не проводить реформи і не бореться з корупцією.

Натомість в Україні спостерігається зростання кількості атак проти антикорупційних активістів, неурядових організацій і журналістів, які здійснюють розслідування.

Про це пише старший науковий працівник Європейської ради міжнародних відносин (European Council On Foreign Relations – ECFR) Густав Грессель у своїй статті «Україна на межі клептократії» (Ukraine on the brink of kleptocracy) на сайті ECFR.

Третього січня прохання про надання притулку в Україні від колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі було відкинуте. Таким чином, зникла остання перешкода для його депортації в рідну країну. Якщо його видадуть Тбілісі, найвірогідніше він стане жертвою показового суду без чесного шансу на захист.

Відколи Саакашвілі розірвав союз з президентом України Петром Порошенком, українські чиновники з усіх сил намагалися позбутися нового політичного опонента. Кампанія переслідування в дусі СРСР почалася з того, що його позабавили українського громадянсва (більшість незалежних експертів вважають це рішення незаконним), заборонили повертатися в Україну, а його соратників свавільно арештували.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко спробував організувати власний показовий суд над Саакашвілі. Але потім, 13 листопада, відмовився від цього задуму. Офіційно це сталося через слабкі докази, але насправді через тиск з боку ЄС і США.

Грессель визнає, що Саакашвілі "не святий", але кампанія проти нього демонструє те, наскільки апарт безпеки і юстиції знову був втягнутий в брудні ігри політиків. Луценко сам колись став жертвою показового суду в часи режиму Віктора Януковича. Але тепер він діє так само від імені Порошенка.

Поки сага навколо Саакашвілі триває, правлячі партії намагаються зруйнувати найбільш ефективне антикорупційне відомство, яке в України хоч колись було. 6 листопада "БПП" і "Народний фронт" внесли законопроект, який звільняв Артема Ситника з посади голови НАБУ і збільшував політичний контроль над бюро.

"Злочин" Ситника в тому, що він висунув корупційні обвинувачення проти олігархів, радників президента і сина міністра внутрішніх справ. Попри те, що міжнародні спостерігачі вважають розслідування НАБУ надійними, українські судді закрили всі справи бюро. Міжнародний тиск не дозволив Верховній Раді підтирмати законопроект правлячих партій. Але документ нікуди не подівся і він може знову з'явитися, коли Захід відволічеться. Густав Грессель називає його "верхівкою айсберга війни українського істеблішменту проти антикорупційних заходів". Слідчі НАБУ потрапляли під арешт, СБУ обшукувало офіс бюро, а адміністративні постанови використовувалися для того, щоб заблокувати доступ НАБУ до інформації, щоб підозрюваний зміг утекти.

Судова реформа теж під загрозою зриву. 25 із 113 суддів, які були призначені членами нового Верховного суду, не відповідають критеріям. Вони мають підозрілим чином отримане майно чи причетні до справ, які були пов'язані з політичнм переслідуванням чи порушенням прав людини, що підтверджує Європейський суд з прав людини.

Вакансії нового Державного бюро розслідувань, яке повинне забрати у ГПУ повноваження розслідувати корупцію на найвищому рівні влади, були заповнені без належної прозорості. А нові керівники в бюро були обрані серед старих кардрів прокуратури. Крім того, законопроект про антикорупційні суди, який подав Порошенко, не відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії і не забезпечує необхідної незалежності від політиків і чиновинків у сфері юстиції. Електронні декларації державних працівників не призвели до відкриття будь-яких кримінальних розслідувань через те, що "НАЗК, яка має моніторити ці декларації, перебува під контролем олігархів".

Автор зауважує, що восени 2017 року почала зростати кількість атак проти антикорупційних активістів, неурядових організацій і журналістів, які проводять розслідування. Від політично мотивованих арештів до сфабрикованих доказів, організованих протестів, переслідувань і відкритого залякування - список засобів, які використовуються для підриву слідчих дій, дуже довгий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ан Показати IP 12 Січня 2018 12:31
чим ми кращі за росію яка януковича прихистила? ми грузина.
123 до ан Показати IP 12 Січня 2018 13:08
Ти ще в запої ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus