USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За два роки 39 парафій УПЦ МП перейшли до Київського патріархату

6 Жовтня 2016 08:31
За два роки в Україні понад 39 парафій Української православної церкви (Московського патріархату) перейшли під юрисдикцію Української православної церкви Київського патріархату.

Про це в ефірі радіо "Свобода" повідомив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

З його слів, щоб юридично врегулювати ці питання, необхідно внести зміни в закон України "Про свободу совісті та релігійних організацій". Ці зміни передбачені законопроектом №4128, який, як очікується, буде винесено на розгляд Верховної ради сьогодні, 6 жовтня.

"Законопроектом пропонується прописати процедуру, яким чином відбувається волевиявлення релігійної громади, коли вона хоче змінити приналежність", - пояснив Зоря.

Законопроектом № 4128 пропонується доповнити українське законодавство нормою про те, що належність особи до релігійної громади визначає її самоідентифікація із цією релігійною громадою, підтвердженням чого є участь у релігійному житті конкретної громади.

Ще одне доповнення – релігійна громада зможе змінювати належність до того чи іншого патріархату за рішенням простої більшості осіб, присутніх на зборах громадян, які належать до цієї релігійної громади.

У разі прийняття законопроекту УПЦ МП готує масові протести, повідомляє "Кореспондент.net", з посиланням на джерело в церковних колах. Церква готова вивести на мітинги близько 10 тисяч віруючих, йдеться в повідомленні.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП повідомив, що близько тисячі прихожан церкви вчора, 5 жовтня, вийшли під стіни Верховної ради на молитовне стояння проти прийняття законопроекту, який може узаконити "церковне рейдерство".

Проти законопроекту вже назбирали більше 800 підписів, повідомили в УПЦ МП.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на Волині чимало прикладів відмови церковних громад слухати ставлеників Кирила, які насаджують завуальовані ідеї «русского міра» серед місцевого населення. Нагадаємо, у січні відбулася перша Божественна літургія в лоні київського патріархату в храмі Покрови Пресвятої Богородиці у селі Грибовиця Нововолинського деканату (Іваничівський район), до КП церква недавно перейшла з Московського.

Раніше йшлося про те, що перейти до Київського патріархату вирішили церковні громади МП в селах Угринів та Печихвости. Окрім цього, у селі Стрільче Горохівського деканату місцева парафія нещодавно перейшла з московського в київський патріархат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus