USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Закон про декомунізацію потребує доопрацювання, - науковці СНУ

23 Листопада 2017 17:46
Окремі положення закону про декомунізацію потребують уточнення. Про це заявили науковці юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки.

Нагадаємо, СНУ та Донецький національний університет спільно з Опозиційним блоком стверджували, що закон про декомунізацію неконституційний. У зв'язку з цим, у ситуації закликають розібратися керівництво СБУ. Тим часом ректор ВНЗ Ігор Коцан заявив, що викладачі кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки Володимир Кравчук та Ольга Юхимюк підготували науково-експертну позицію, яка не відповідає позиції університету та ректора.

Проте згодом на сайті університету з'явилася інформація, що "науковці СНУ імені Лесі Українки підтримують необхідність декомунізації на шляху європейського розвитку країни".

"22 листопада Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У зв’язку з цим Конституційний суд звернувся за експертною думкою до Президента України, голови Верховної Ради, Інституту національної пам’яті, Інституту держави і права, однієї громадської організації та восьми національних університетів.

Таке обговорення викликало суспільний резонанс серед засобів масової інформації Волинської області, оскільки науковці СНУ імені Лесі Українки висловили власну позицію, яка була оголошена суддею-доповідачем Колісником В. П. Однак, питання про підтримання чи засудження декомунізації у експертному висновку не піднімалось.

Тому хочемо внести ясність щодо позиції в справі відповідності Конституції України ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У висновку містяться лише зауваження щодо формулювання та змісту окремих положень зазначеного закону.

Наголошується, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» містить беззаперечні положення, які відповідають сучасному прагненню українського суспільства до розбудови демократичної правової держави та розірвання зв’язків із комуністичним минулим.

Підтверджується наукова позиція, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» спрямований на недопущення будь-яких намірів відновлення тоталітарних режимів чи поширення їх ідеологій в сучасному суспільстві на аналізі аналогічного досвіду європейських країн, таких як Молдова, Німеччина, Литва, Польща, Угорщина, Словаччина, Італія, Чехія.

Позиція науковців юридичного факультету полягає у ствердженні необхідності доопрацювання окремих положень вітчизняного закону. Але така позиція не заперечує потребу засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки й не закликає до скасування декомунізації", - йдеться на сайті ВНЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Громадянин світу Показати IP 30 Листопада 2017 17:44
Цікаво, хто адресат звернення КСУ? СНУ, юридичний факультет чи конкретно два викладачі? якщо СНУ, то має бути оголошена позиція всього університету. а значить висновок має пройти затвердження завкафедрою, деканом, ректором і всякими там науковими зборами вчених, професорів і т.д. Хтось же доручив саме їм підготувати висновок. Невже нецікаво було на нього глянути як фахівцям?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus