USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Зарплати у конвертах значної шкоди волинянам не завдають?

19 Березня 2009 15:28
Приховані трудові відносини без реєстрації працівників та виплати заробленого у конвертах доволі поширені на Волині. Однак керівники, які допускають такі порушення закону, не завжди несуть за це відповідальність. На цьому наголошували під час засідання колегії прокуратури Волині 18 березня, – повідомляє репортер «Волинських Новини».
За словами заступника прокурора Волинської області Василя Куренди, під час прокурорських перевірок виявляють численні факти прихованих трудових відносин без реєстрації працівників та виплати зарплат у конвертах. Отож, між роботодавцем і працівником іде розрахунок без сплати обов’язкових до бюджету та цільових фондів платежів.
«Зокрема, минулого року податкові органи з’ясували, що 1 426 підприємств нараховували дохід нижчий від мінімально встановленого розміру заробітної плати.  Було виявлено 1621 особу, що працювали  без належного оформлення трудових відносин. Однак в органи прокуратури направлено тільки 110 таких матеріалів», – обурювався пан Куренда.
Він розповів, що зараз за цими фактами проводиться остаточна взаємозвірка. Бо практика показувати активну працю у звітах і не надавати ці матеріали правоохоронцям, на думку пана Куренди, є неприпустимою.
«Прокурори на місцях мають на це відповідно до закону зреагувати, бо виявляння подібних фактів і неспрямування їх до прокуратури – це укриття злочинів», – наголосив з приводу цієї інформації прокурор Волині Андрій Гіль.
А голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк висловив сумнів із приводу того, що присутні на колегії (співробітники структурних підрозділів прокуратури Волині і керівники чи представники інших контролюючих органів області, зокрема статистики, центру зайнятості, пенсійного, інспекції з праці і т. ін. – «ВН») не знають, на яких підприємствах заплата не платиться. «Я не вірю. Починаючи з маршруток і таксі. За 600 гривень водій маршрутки їздить?!» – запитав він.
Голова ОДА попросив усіх більш принципово треба підходити до питань порушення законодавства про працю, бо Волині зараз «потрібна кожна копійка».
Микола Романюк також наголосив на факті, що на Волині в органах, що мають контролювати дотримання законодавства у трудових відносинах, працює кілька тисяч осіб. І якщо порушення закону набули поширеного характеру, то варто тоді звернути увагу на те, що ж ці працівники  роблять.
Заступник прокурора Волині Василь Куренда ствердив, що практика кримінального переслідування керівників , які допускають невиплати, свідчить про масовість явища і його поширеність у всіх районах. Внаслідок прихованих трудових відносин не надходять кошти до Пенсійного фонду, соцстраху, місцевих бюджетів. Окрім того, працюючі позбавляються соціальних гарантій, зокрема на допомоги в разі тимчасової непрацездатності чи виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві. Ще однією проблемою, за словами пана Куренди, є невключення працівникам фактично відпрацьованого ними часу у страховий стаж.
Прокурор області Андрій Гіль з приводу прихованих трудових відносин додав, що в деякій мірі прокурори на місцях мали «зв’язані руки» з цього питання через позиції суддів стосовно згаданого порушення законодавства про працю. Однак нещодавня ухвала Верховного Суду цю ситуацію змінила.
Наприклад, за його словами, одному з підприємців у Іваничівському районі суд виніс виправдовувальний вирок із тих мотивів, що працюючим, які трудилися на підприємстві й отримували зарплату в конвертах (що доведено), «не завдано істотної шкоди і вони не мають претензій». Цей вирок підтримав і Апеляційний суд Волині. «Ухвалою Верховного Суду скасовано вироки обох судів і чітко констатовано в ухвалі, що це надумані підстави так трактувати закон», – розповів пан Гіль. Він додав: у двох районах Волині така позиція суду в подальшому призвела до травмування нелегальних працівників і втрати ними усіх виплат.
Також Андрій Гіль наголосив, що для боротьби з проблемою працівників-«нелегалів» необхідна якісна співпраця з прокуратурою усіх органів, що контролюють на Волині питання дотримання законодавства про працю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus