USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Збірна біженців та великий воротар: цікавинки про героїв Олімпіади

18 Серпня 2016 17:47
Не надто вдалий виступ української команди на Олімпіаді та упереджене суддівство – це ще не всі цікавинки ігор у Ріо-де-Жанейро. Юрій Конкевич розповів кілька цікавих історій про героїв Олімпіади на шпальтах газети Волинські Новини від 18 серпня серпня (№29).

ЗБІРНА БІЖЕНЦІВ

Чи може щось інше більш красномовно відображати дух часу, як не збірна біженців, яка виступає під олімпійським прапором на іграх у Ріо? Саму ідею про її створення сприйняли неоднозначно. Ще б пак, в одній точці зустрілися політика, спорт і гранично складна проблема кризи біженців. Цю ідею лобіював президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. У березні пропозицію про включення команди біженців офіційно затвердили. Усього МОК прийняв 43 заявки, але в Ріо полетіли 10 спортсменів. Вони брали участь у церемонії відкриття ігор, пройшовши в параді-відкритті перед господинею Олімпіади Бразилією. Більшість олімпійців-біженців – сирійці чи африканці, які втекли від громадянських воєн.

Найвідоміша з них – плавчиня Юсра Мардін із Сирії. Спортсменка вже була у ситуації, коли від неї залежало не тільки її життя, але й долі ще двох десятків людей.

Мардін почала плавати в Дамаску. У 2012 році представляла Сирію на чемпіонаті світу з водних видів спорту, але ті змагання – ніщо порівняно із втечею з рідної країни, яка задихалася від війни. Човен, що мав відвезти Юсру і ще 19 сирійців з Туреччини до Греції, заглох через 30 хвилин після відплиття. Мардін та її сестра стрибнули за борт і буквально дотягли човен разом з усіма до берега. До того моменту, коли ніс судна загальмував у пісок острова Лесбоса, Юсра не переставала гребти три години. Через 25 днів вона опинилася в німецькому таборі для біженців, де вмовила відправити її та сестру в клуб із плавання. У Ріо Юсра виграла заплив у 100 метрів батерфляєм, але все ж не змогла відібратися у фінал.

РЕКОРДСМЕН, ЯКОГО ТРЕНУЄ БАБУСЯ

Історія Уейда ван Нікерка із ПАР, який виграв олімпійське «золото» зі світовим рекордом на 400-метрівці, унікальна. Він показав феноменальні секунди – 43,03. Попередній рекорд Майкла Джонсона на цій дистанції (43,18) протримався 17 років. Ван Нікерк став першим спортсменом, який одночасно вибіг 100-метрівку з 10 секунд, 200-метрівку з 20 секунд, а 400-метрівку – з 44 секунд.

Насамперед після перемоги Уейд заговорив про власну бабусю. Нічого поганого з нею не сталося, просто 74-річна Енс Бота – тренер ван Нікерка. Працює жінка головним тренером з легкої атлетики в Університеті міста Блумфонтейна.

Ван Нікерк починав як спринтер і стрибун у довжину, але бабуся, помітивши, що з результатами у нього кепські справи, переорієнтувала хлопця на 400 метрів. Повноцінна співпраця внука та бабусі стартувала в 2012-му. У 2015 році Уейд виграв золото чемпіонату світу в Пекіні, а у Ріо переміг зі світовим рекордом.
«Вона дивовижна жінка. Усі ці роки вона змушувала мене бути гранично зосередженим і дисциплінованим. Вона підштовхнула мене до максимуму, і я зрозумів, що все можливо», – розповідав ван Нікерк після фінішу.

А ДЕ ГЛЯДАЧІ?

Олімпіада в Ріо не викликає захоплення у глядачів. Трибуни напівпорожні, хоча організатори запевняють, що продано 80% квитків. У місцевих жителів в умовах економічної кризи елементарно немає грошей, а іноземців до Бразилії дісталося небагато.

Намагаючись хоч якось вийти з цієї незручної ситуації, оргкомітет розподілив понад 240 тисяч квитків серед школярів. Їм дісталися не найпопулярніші гольф, регбі та хокей на траві.

В оргкомітеті пояснили, що квитки розкуповують спекулянти, а після арешту останніх перепустки визнають недійсними. Крім того, вболівальники, мовляв, мусять часто вибігати за межі змагань, аби перекусити, бо на території арен точок продажу небагато. А ще в оргкомітеті скаржаться на те, що бразильські глядачі зазвичай ідуть зі змагань відразу після того, як з них вилітають їхні співвітчизники.
ВЕЛИКИЙ ВОРОТАР

У збірної Анголи з гандболу на Олімпіаді був козир – надійний воротар. Дівчину звуть Тереза Алмейда, їй 28 років. Якщо вірити офіційному сайту Олімпіади, маючи зріст 170 см, вона важить майже центнер – 98 кг. Алмейда виступає за ангольський клуб «Атлетіко Петролес де Луанда». Ігри в Ріо для неї – перші у кар’єрі. Але ж збірна Анголи дісталася із таким суперкіпером чвертьфіналу!
РЕКОРДИ І ПЛЯМИ ФЕЛПСА

Американський плавець Майкл Фелпс завоював на Олімпіаді в Ріо п’ять золотих медалей і став єдиним в історії спорту 23-разовим олімпійським чемпіоном та абсолютним рекордсменом за кількістю нагород на олімпіадах.

Фелпс – справді унікальний спортсмен. Його зріст менший від розмаху рук – 193 проти 201 см. Прізвисько Майкла – «балтиморська куля». У Фелпса наделастичні стопи, які вигинаються краще, ніж у балерин.

Він споживає 12 тисяч кілокалорій на день, це уп’ятеро більше, ніж треба для звичайного чоловіка... При цьому спортсмен не дотримується якихось особливих дієт і полюбляє гамбургери, цукерки та морозиво. Його хобі – пірнання з аквалангом та гра в покер.

Напевно, багато хто помітив багряні круглі плямки на торсі Фелпса. Це результат модної зараз процедури, яка називається cupping (каппінг, кровопускання). Такі ж горошки можна розгледіти на тілах деяких гімнастів. Найімовірніше, до каппінгу вдалися і багато інших спортсменів – просто плавцям і гімнастам його не сховати. Такі плями гояться кілька тижнів.
Витоки каппінгу – в китайській медицині. Гарячі чаші всмоктують ділянки шкіри на кілька хвилин. Як вважають деякі вчені, каппінг підсилює імунну відповідь організму на травми, деформації та навантаження. Стимулює запальну реакцію і прискорює відновлення м’яких тканин.

Ще один можливий ефект – провокування легкої кисневої недостатності. Відтак різні системи організму активізуються вище від початкового рівня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus