USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Згадуючи некоронованого у Луцьку короля

13 Липня 2014 10:18
У 1429 році у славному Лучеську на Стиру, Великий князь Литовський Вітовт приймав гостей. Та яких гостей! До замку прибули: король польський Ягайло, імператор Священної Римської імперії Сигізмунд, король норвезький, данський і шведський Ерік, представники Інфляндського та Тевтонського Орденів, посланці Папи Римського, посли Візантійської імперії та Московського князівства, - пише Україна туристична.

Приїхали вони не просто так, а з великою місією: обговорити питання захисту Європи від Османської імперії та, головне, для коронації Вітовта! Зібрання, що відбулося, стало найбільшим у Середньовічній Східній Європі! І залишилось воно в історії як З'їзд європейських монархів.

Вельможних гостей з челяддю й охороною прибуло до міста втричі більше, ніж жителів у Луцьку (аж 15 тисяч!!!). Тому розмістили їх не лише в Замку і місті, а й у навколишніх селах: Гнідава, Красне, Омеляник, Забороль, Жидичин.

А що вже гуляли гості в перервах між дипломатичними дискусіями! Монархи проводили дні в забавах, лицарських турнірах, перегонах і різноманітних полюваннях. Та й поїсти і випити тоді (особливо за рахунок іншого князя) любили... Щодня споживали, за здоров'я Вітовта, 700 бочок меду і вина, 700 волів, 1400 баранів, сотні лосів, диких кабанів, не кажучи вже про дрібну живність.

Та не судилося Вітовту стати королем. Корону, яку привезли папські нунції для коронації, викрали, а королівство Литовське не започаткувалось у Луцьку.

Але навіть сьогодні, якщо подивитись на верхівку В'їзної вежі Луцького замку у променях сонця, що сходить, то можна побачити там обриси втраченої корони. Переконайтесь у цьому самі, - переконують автори повідомлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus