USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Протести в Казахстані: затримали 5 тисяч мітингувальників, Назарбаєв передав посаду голови Радбезу президенту країни

9 Січня 2022 12:48
Неділя, 9 січня, – восьмий день напруженої політичної ситуації в Казахстані. Кількість затриманих під час протестів у Казахстані перевищила п’ять тисяч осіб. Нурсултан Назарбаєв добровільно передав посаду голови Ради безпеки чинному очільнику країни Касиму-Жомарту Токаєву.

Про це повідомляє Telegram-канал Orda з посиланням на МВС, передає УНІАН.

Точна кількість затриманих – 5135 людей. З них: 134 людини поміщені в ізолятори за підозрою у скоєнні особливо тяжких злочинів; 516 людей піддані адміністративному арешту, щодо інших проводяться перевірочні та оперативні заходи.

Також Національна палата підприємців Казахстану назвала нову суму збитку від протестів в країні, що переросли у заворушення. За приблизними підрахунками, вона перевищила 212 мільйонів доларів.

Як передає Новое время, МВС Казахстану видало джазового музиканта з Киргизстану за «погромника».

Силовики оприлюднили відео, на якому побитий Вікрам Рузахунов каже, що прилетів до країни нібито для участі у мітингах, оскільки «невідомі люди» пообіцяли йому за це $200.
У МЗС Киргизстану відреагували на затримання у Казахстані відомого киргизького музиканта Вікрама Рузахунова. Там заявили, що «проводять відповідні заходи щодо з’ясування всіх обставин факту затримання цього громадянина».

Тим часом біля посольства Казахстану у Бішкеку відбувається мітинг прихильників та колег затриманого музиканта Рузахунова.

До мітингувальників прийшов голова комітету з Нацбезпеки Киргизстану Камчибек Ташиєв. Він повідомив, що країна надіслала ноту Казахстану у зв’язку із затриманням її громадянина.
Прессекретар колишнього президента Казахстану Айдос Укібай заявив, що Нурсултан Назарбаєв добровільно передав посаду голови Ради безпеки чинному очільнику країни Касиму-Жомарту Токаєву, повідомляє ТСН з посиланням на ORDA.kz.

Він пояснив, що Назарбаєв самостійно ухвалив рішення щодо передавання посади, оскільки, масові протести в країні, нібито, вимагали «оперативно, жорсткої й безкомпромісної» відповіді. Крім того, він назвав поширену інформацію «брехливими чутками та провокаційними записами» у ЗМІ.

Як пише НВ, розслідувальний сайт Bellingcat оголосив про запуск бази даних про авіаперельоти, що здійснюються з Казахстану та в цю країну, а також рух авіатранспорту в районі столиці Киргизстану Бішкеку.

Як зазначили журналісти Bellingcat, вони покладаючись на дані FlightRadar24, з 3 січня відстежували в реальному часі та вносили в таблицю рух бізнес-джетів та військових літаків, не включаючи звичайні цивільні та вантажні рейси.

«Здатність у реальному часі стежити за перельотами високопосадовців, вантажних рейсів і навіть військових у зону конфлікту і з неї може дати важливу інформацію про ситуацію, яка продовжує змінюватися», – йдеться у заяві організації.

Група зазначає, що в Казахстані на тлі протестів та заворушень циркулює безліч чуток, зокрема про місце перебування експрезидента Нурсултана Назарбаєва та членів його родини. Розслідувачі назвали створену базу першим кроком для оцінки достовірності тверджень, що вони могли покинути країну.

На цей момент, Bellingcat вдалося встановити таке:

4 січня був помічений приватний літак Bombardier Challenger 604, що прямував з Алмати до Женеви. За інформацією розслідувачів, цей борт неодноразово здійснював польоти в Європу, Росію, на Мальдіви та в Дубай, але найчастішим його маршрутом був напрямок Нур-Султан – Алмати;

5 січня Bombardier Global 6000 без реєстраційного номера або інших деталей рухався у зворотному від Алмати напрямку. У Bellingcat стверджують, що він приземлився в аеропорту Фарнборо, призначеному для приватних літаків і розташованому на околицях Лондона.

6 січня Bombardier Global 6000 без реєстраційного номера або інших деталей також рухався у бік Фарнборо. У Bellingcat зазначають, що не знають, чи йдеться про той самий літак, що прибув у цей аеропорт 5 січня.

6 січня група спостерігала рух транспортного літака Іл-76МД, що йшов на зліт у російському Ульяновську з вимкненим транспондером. Через 25 хвилин польоту цей літак, що прямував до кордону із Казахстаном зник з екранів радарів. Пізніше цей же літак наближався до Алмати, а близько пʼятої години – віддалявся від міста у бік Ульяновська.

Нагадаємо, під час протестів в Алмати від вогнепального поранення загинула дитина, ще одну доставили в одну з дитячих лікарень з важкими вогнепальними пораненнями.

Колишній банкір та ексміністр уряду Казахстану Мухтар Аблязов оголосив себе лідером протестів. Він також назвав Росію окупантом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 9 Січня 2022 14:06
Побили і змусили говорити на камеру по тексту.
Макаронна фабрика до Анонім Показати IP 9 Січня 2022 14:49
Звісно що так, розумні люди все зрозуміли.
АноніМУМУ до Анонім Показати IP 9 Січня 2022 15:03
Шкода, що до таких дописувачів такі відморозки не добралися!
Анонім до АноніМУМУ Показати IP 9 Січня 2022 15:23
Дуже шкода,а то сидиш тут,а так би не зміг
Бабуся Вангуся Показати IP 9 Січня 2022 16:02
Ще кілька днів і впіймають когось із наших кримтатарів, які теж на гастролі приїхали?
Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Січня 2022 16:34
Восток дело тонкое. Европейцам не дано понять азиатов. Торё-всегда торё. Аргынам власть не отдадут. В крови утопят. За две-три недели зачистят всех "протестующих". Власть только укрепится.
Наш "миротворець" не Показати IP 9 Січня 2022 17:51
У Югославії возити контрабандою алкоголь і тютюн або в Іраку торгувати американським військовим обладнанням набагато вигідніше!
Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Січня 2022 20:43
Конфуций: "Государства гниют изнутри, внешний враг лишь заканчивает дело" Очень не хочется но, очевидно, первый этап подготовки войны уже пройден. И на Украине и России создан образ врага. Подготовка к войне - это не только вооружение, но и психология толпы. На Украине все глубоко убеждены-Россия ведёт войну на востоке. В России убеждены, что прозападная ориентация Украины угрожает русским. Истерическое нагнетание военного психоза с обеих сторон имеет одну цель -переключить внимание на "мультики" СМИ. Из личных наблюдений - планы ВВП всегда неожиданные, не предсказуемы. Они скрыты дымовой завесой болтовни политиков, журналистов. Никто так не умеет замаскировать свои планы как "штази". Прискорбно, но факт, Украина не состоялась как независимое государство. Всем давно очевидно внешнее управление "дядюшки Сэма". Очевидно, что население не стало нацией. Цитата от Макиавелли: "Лучшая крепость та, что построена на любви народа". А этого не видно на Украине.
Владос до Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Січня 2022 22:04
Дурачок ти бот. Твоя методичка тут до одного місця
Нарколог до Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Січня 2022 22:17
Стёпа, тут водки нет!
нарколог владос Показати IP 10 Січня 2022 08:55
Когда человек тупой, ему в принципе хорошо и комфортно, а вот вокруг этого человека зона отчуждения. Тупой, это как глухой, музыку объяснять не получится.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus