USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Знайшли десятки загиблих китоподібних: науковець розповів про наслідки агресії РФ

2 Квітня 2024 07:38
У березні через російську агресію, зокрема дію підводних човнів, на узбережжі Чорного моря виявили десятки загиблих ссавців.

Як зазначає доктор біологічних наук, працівник Національного природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв, в акваторію Південно-Західної частини Чорного моря нещодавно повернулися з зимівлі дельфіни та ссавців. Їх вже бачили співробітники заповідника.

Він констатує, що у цій частині морської акваторії вже давно немає кораблів противника, як це було у березні 2022 року.

«Тоді почалася жахлива масова загибель китоподібних та їх викидало сотнями на різні чорноморські береги... Але прикро, що знову, у воєнному березні 2024 року вже загинуло декілька десятків дельфінів у бухтах Севастополя та інших берегів окупованого Криму...», – наголошує науковець.

Читати ще: Через воєнні дії РФ у Чорному морі масово гинуть дельфіни

Окрім того, мертвих ссавців виявлено у РФ – неподалік від Новоросійська та узбережжя Краснодарського краю, та серед цих тварин – є й контужені. Як стверджує Русєв, вони – з симптомами ураження сонарами.

«При цьому, багато серед загиблих – дельфіни виду білобочка. До наших, одеських, берегів та узбережжя Болгарії також викинуло азовок, загиблих від війни в окупованих орками водах Чорного моря. І це є підтвердженням того факту, що активність ворожих субмарин і надводних човнів у тій частині Чорного моря біля Криму, Новоросійська – є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних», – каже Русєв.

За його словами, раніше, до початку повномасштабного вторгнення РФ, викиди дельфінів на узбережжя у березні були дуже рідкісним явищем. Наразі, під час війни й впливу військового фактору – нападу на Україну, за рахунками науковців, вже загинуло кілька тисяч тварин. Ці дані Русєв наводить з урахуванням того, що море викидає на узбережжя тільки 5% загиблих тварин. Тобто значну частину трупів люди не бачать.

Раніше науковці неодноразово наголошували, що через російську агресію сталася масова загибель морських ссавців. Як стверджують вчені, станом на кінець 2023 року у морській акваторії загинули приблизно 50 тисяч тварин. Також через вибухи та обстріли деякі птахи залишили заповідні землі та більше на Одещину не повернулися. За словами Русєва, з 24 лютого 2022 року російські окупанти завдали природі колосальної шкоди. Найбільше постраждали дельфіни, яких загинуло тисячі – трупи знаходили на території «Тузловських лиманів», пляжах Одеси тощо.

За даними Русєва, цей факт підтверджений різними джерелами, а дослідження вчених стали доказом екоциду російських загарбників. Дельфіни гинуть, бо втрачають орієнтацію через вплив сонарів підводних човнів, через бомбардування, зокрема, у районі Кінбурнської коси на Миколаївщині тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus