USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ніжно, чуттєво, стримано: виставка живопису Ксенії Дацюк в Галереї мистецтв

20 Травня 2018 19:00
Молода волинська художниця Ксенія Дацюк презентувала серію живописних робіт у Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Чуттєва і романтична експозиція пропонує шанувальниками прекрасного тематичні полотна, створених авторкою протягом року: це жіночі портрети, великоформатні роботи у жанрі ню, натюрморти.

Першою і головною школою живопису Ксенії була її велика родина художників-скульпторів Дацюків. Над виробленням свого унікального авторського почерку дівчина працювала під час навчання в Інституті мистецтв СНУ імені Лесі Українки, згодом – в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури в Києві.



У презентованих сьогодні волинським глядачам творах відчутна саме київська школа. Це нова у живописному досвіді мисткині філософія кольору і постмодерністська манера малярства – стиль творчого життя молодого таланту у пошуках і експериментах.



Об’єднує різні за тематикою твори помітне тяжіння мисткині до лаконізму у виборі кольорів: у стриманій палітрі домінують відтінки сірого, наближуючи портрети до чорно-білих ретро-світлин. Завдяки цьому ефекту «документальності» погляд глядача зосереджується на найдрібніших деталях створених авторкою жіночих образів. Витонченість та романтичність, багатство емоцій і влучний психологізм, але аж ніяк не відчуженість чи зверхність – обрана художницею небагатослівна кольорова гама з надзвичайно виразною сірою домінантою є безсумнівно вдалою технічною знахідкою. Портрети молодих жінок – кожної зі своїм особливим психологічним станом і яскравим спектром емоцій – у виконанні Ксенії Дацюк переконують глядача в своїй щирості, правдивості передачі почуттів. Вони викликають у глядача бажання «зазирнути в очі» (і в душу!) героїні портрету, відчути сум’яттявражень у безмовному діалозі зі створеним образом. Головне – ці твори нікого не залишають байдужим!



У кількох представлених в експозиції натюрмортах відчувається найважливіше вміння мистця, яким уже володіє молода художниця, – передати красу і неповторність звичних речей, які щодня оточують нас. Звичайний глиняний глек на столі виглядає небанально, а дуже по-домашньому і затишно – «як вдома у бабусі». «Моїм об’єктом можуть стати будь-які предмети, оскільки форма не важлива, а важлива ідея і дух, який закладений в предметі – саме це і намагаюся передати. На полотнах мають ожити ті речі і тіла, які ми не помічаємо або вважаємо їх нецікавими», – резюмує свої творчі установки Ксенія.



Як відбувається творчий процес у молодої художниці? Як налаштована вона на комунікацію з глядачами? «Коли я підходжу до чистого полотна, я не потребую інструкції, а намагаюся керуватися своїми почуттями і емоціями, які виливаю на чисте полотно. Намагаюся написати роботу так, щоб вона залучала в діалог глядача і не залишала його байдужим до внутрішнього світу полотна і художника».

Запрошуємо переглянути персональну виставку Ксенії Дацюк і залишити свої враження про роботи у нотатнику художниці – їй дуже цікава думки луцьких глядачів. Виставка триватиме ще протягом 14 днів у Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а.



Коротке резюме авторки: Ксенія Дацюк народилася в 1994 році у Львові в родині художників. Малює з дитинства. У 2016 році закінчила Інститут мистецтв Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (кафедра образотворчого і декоративного мистецтва), в 2017 році – Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури у Києві (кафедра станкового живопису). Займається живописом, іконописом і монументальним розписом. У виборі жанру віддає перевагу портрету, натюрморту, пейзажу, працює над створенням алегоричних і сюжетних картин. Постійно експериментує з технікою, поєднуючи різні матеріали: олійні фарби, акрил, золото, смальта. Авторка багатьох персональних презентацій, учасниця понад 50 різноманітних виставок і арт-проектів, серед яких: UkrainianArtWeek (Київ, 2013), ArtlevelDesignFestival (Київ, 2015), Всеукраїнська виставка абстракції НСХУ (Київ, 2017), виставка до Дня Незалежності України (Пекін, КНР, 2017) та ін.

Постійна учасниця арт-салонів Волинської організації Національної Спілки художників України. Роботи зберігаються в музеях і приватних колекціях в Україні та Канаді, США, Китаї.

Про виставку художниці Ксенії Дацюк на сайті Галереї мистецтв

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 20 Травня 2018 21:19
Нарешті одна з роду стала Художницею
Петручіо Показати IP 21 Травня 2018 08:48
За статую Скрябіна з мікрофоном ще аукнеться
перехожий до Педрила до Петручіо Показати IP 21 Травня 2018 10:17
Аби що небудь значиме п*рнути на дивані і до чого це?
Микола Показати IP 22 Травня 2018 15:00
Найкращі творіннями Ірини Дацюк виявилися її талановиті діти. Але, на жаль, аж ніяк не скульптури. Дай Боже дівчині усього найкращого у її мистецькому житті!
волинянин Показати IP 30 Травня 2018 08:32
Гарний художник

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus