USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Рідкісний ланцюг на шию отримав волинський мер

20 Грудня 2013 08:15
Колар – це ланцюг на шиї мера міста, яке мало Магдебурзьке право, давній символ влади. А віднедавна, з ініціативи депутатів і громади, срібний колар має і міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, інформує «Слово Волині».

Виготовили коштовну річ місцеві ювелір і художник, прикраси яких носять «Найсильніша людина світу 2004» Василь Вірастюк, Шон Карр, екс-зять Юлії Тимошенко, байкер і «кавеенщик» Саша Пікалов з «95 кварталу» та ще сотні українських та іноземних громадян.

Символ влади, сплетений зі срібла

Магдебурзьке право - одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування у середньовічній центральній Європі. Сформувалося в Маґдебурзі (німецька земля Саксонія) близько 1235 року. Магдебурзьке право з'явилося на Русі разом з німецькими колоністами, яких запрошував король Данило I та його наступники. Німці отримали право організовувати в галицьких і волинських містах самоврядні громади (війтівства) з автономними судово-адміністративними інституціями. Відомо про існування в 1287 році війтівств у Володимирі, Львові і Луцьку, згодом - в інших великих містах Волинсько-Галицької держави.

Ініціатором виготовлення колару міського голови древнього граду над Лугою став депутат міськради Микола Матусевич, який довго шукав інформацію – де б можна було замовити таку рідкісну річ. Обдзвонив з пів-України, а зупинився все ж таки на своїх, на місцевих майстрах. Авторами владного символу стали володимир-волинці - ювелір Вадим Заєць і художник Сергій Микита. «Це справжній творчий шедевр, його оцінять лише наступні покоління», - так відгукнувся про колар сам Петро Саганюк і пожартував у своєму фірмовому стилі: «То, напевно, пан Матусевич для себе зробив, готується сісти у крісло мера».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нормальний Показати IP 20 Грудня 2013 08:19
Зірку знайшли, Шон Карр... Альфонс... З таким чучелом промучився за грошики Жульки...
лучанин Показати IP 20 Грудня 2013 09:04
Байкер зробив собі репутацію, поки перевертав Женечку в ліжку і транжирив грошенята Юлічки. А тепер відома людина. Фуфло він справжнє.
иван Показати IP 20 Грудня 2013 13:17
ланцюг е ланцюг хоч його і аламазами прикрий але він все одно ланцюг? можна на пса повісити щоб виконував свою функцію або на бика щоб рогами небуцав : а ланцюг на людині ? що гі-но на скрині

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus